Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει φοροελαφρύνσεις, αλλά και το σχέδιό του για την ανάπτυξη της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

04.09.2019 | 16:22

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Την γνώριμη στάση, στην οποία μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια στις ομιλίες του, θα τηρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει φοροελαφρύνσεις, αλλά και το σχέδιό του για την ανάπτυξη της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο η αισθητή διαφορά με όλες τις παρουσίες πρωθυπουργών θα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει οποιαδήποτε υπόσχεση που δεν θα είναι κοστολογημένη και θα αποφύγει την παροχολογία μεμονωμένα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Κεντρικό σύνθημα του πρωθυπουργού θα είναι «Ανάπτυξη για όλους» και θα αφορά στην πλήρη ανάλυση και με κάθε λεπτομέρεια όλου του κυβερνητικού σχεδίου, που ενέκριναν οι πολίτες στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Τρεις είναι οι βασικοί άξονες, η μείωση των φόρων οριζόντια, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ασφάλεια. Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνεται βέβαια και το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων, που έχουν αδρανήσει τα τελευταία χρόνια των μεγάλων επενδύσεων. Ξεκινώντας από το τελευταίο, δεν είναι τυχαίο ότι και για λόγους συμβολισμού ξεμπλόκαραν τρεις μεγάλες επενδύσεις.

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Οι τρεις μεγάλες επενδύσεις

Η πρώτη αφορά στο Ελληνικό, όπου προχωρά κανονικά ο διαγωνισμός για το καζίνο στις 4 Οκτωβρίου, η δεύτερη είναι το νέο πλάνο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ επανήλθε και το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Ένα μεγάλο κομμάτι των εξαγγελιών Μητσοτάκη θα αφορά στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της μεσαίας τάξης. Ένα πρώτο παράδειγμα, το οποίο έγινε πράξη νωρίτερα από τον σχεδιασμό και είχε ως στόχο την «ανακούφιση» της μεσαίας τάξης, είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ από τα εκκαθαριστικά του 2019.

Επόμενο παράδειγμα που έγινε πράξη από την κυβέρνηση, είναι οι βελτιώσεις που έγιναν στις 120 δόσεις, αλλά και στον μηχανισμό προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ως στόχο έχουν την ένταξη περισσότερων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στις ευεργετικές αυτές διατάξεις.

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις

Εκτός όμως από αυτά που ήδη έχουν ψηφιστεί από την ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει και νέες στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, που θα αφορούν τόσο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και τα φυσικά πρόσωπα. Πιο συγκεκριμένα, το ύψος της μείωσης του πρώτου συντελεστή φορολόγησης είναι αντικείμενο έντονων διεργασιών στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ όπως πληροφορείται η Alpha freepress, παρόμοιες διεργασίες γίνονται και για την μείωση (σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό αρχικά) της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Αν ισχύσει αυτό το μέτρο, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να αυξάνεται, αφού δεν θα γίνεται η παρακράτηση απευθείας με την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος;

Στο τραπέζι των συσκέψεων του υπουργείου Οικονομικών έχει τεθεί και η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνεται και η μείωση στην φορολογία των επιχειρήσεων από το 24 στο 20% το 2020 για τα εισοδήματα του 2019.

Το κράτος αναμορφώνεται

Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλύσει και το κυβερνητικό σχέδιο για την «αναμόρφωση» του κράτους και την σταδιακή μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο κράτος, που θα διευκολύνει αντί να «ταλαιπωρεί» τους πολίτες. Ιδιαίτερη βαρύτητα προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που έχουν ως βασικό γνώμονα την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Ηλεκτρονική διασύνδεση υπηρεσιών

Ήδη ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου υπουργείου προβλέπει την ηλεκτρονική διασύνδεση των κρατικών υπηρεσιών και των ασφαλιστικών φορέων, ώστε οι πολίτες να μπορούν μέσω ενός μόνο αριθμού ή μέσω ενός μόνο εγγράφου να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με το κράτος ηλεκτρονικά και χωρίς η μία υπηρεσία να ζητά τα ίδια έγγραφα που έχει η άλλη υπηρεσία, που συχνά βρίσκεται και στο ίδιο κτίριο. Ακολουθεί βέβαια η μείωση όλων των εγγράφων, ακόμη και για την απόκτηση ενός απλού πιστοποιητικού, και η συγχώνευση συναφών οργανισμών και υπηρεσιών, ώστε να διευκολύνονται οι καθημερινές συναλλαγές πολιτών-κράτους.

Τα πλεονεκτήματα των μεταρρυθμίσεων για την οικονομία

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο αφήγημα ότι αυτές θα δημιουργήσουν δύο μεγάλα πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία. Το πρώτο είναι ότι θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, από την οποία η χώρα θα μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, και το δεύτερο ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που θα δώσουν στους Έλληνες καταναλωτές νέα αγοραστική δύναμη.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Με αυτά τα δεδομένα, όπως θα αναφέρει και ο πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει σε λίγους μήνες από τώρα να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της και να διεκδικήσει με αξιώσεις την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατές συμμαχίες που έχει η χώρα μας και εκμεταλλευόμενος και όλες τις θετικές δηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως αυτήν Κριστίν Λαγκάρντ που σε πρόσφατη ομιλία της δήλωσε ότι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Η ασφάλεια «μέχρι κεραίας»

Και τέλος υπάρχει το ζήτημα της ασφάλειας, που αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός θα δηλώσει με έμφαση ότι το σχέδιο της ΕΛΑΣ τόσο για την πολύπαθη περιοχή των Εξαρχείων, όσο και την υπόλοιπη επικράτεια, θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί μέχρι κεραίας, ενώ θα προχωρήσουν και οι προσλήψεις προσωπικού στα σώματα ασφαλείας.

Exit mobile version