alphafreepress.gr / PLUS / Μάνγκο δίαιτα: Το εξωτικό φρούτο που κάνει θαύματα
PLUS

Μάνγκο δίαιτα: Το εξωτικό φρούτο που κάνει θαύματα

Μάνγκο δίαιτα: Το τροπικό φρούτο που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες και λιποδιαλυτικά φυτοχημικά.

Μάνγκο δίαιτα: Είναι υπέροχο σε σορμπέ, smoothies, αλλά και τσάτνεϊ. Το μάνγκο όμως δεν είναι μόνο πεντανόστιμο. Είναι και εξαιρετικό για την υγεία. Το μάνγκο είναι ένα τροπικό φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες και λιποδιαλυτικά φυτοχημικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών μελετών, που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, ορισμένα συστατικά αυτού του εξωτικού φρούτου έχουν την δυνατότητα να καταπολεμούν τις παρενέργειες από την υπερκατανάλωση λιπαρών και την παχυσαρκία, καθώς και να αναστέλλουν την ανάπτυξη των λιποκυττάρων. Μπορεί επίσης να επιβραδύνουν την εξέλιξη των καρκινικών όγκων του μαστού.

Μάνγκο δίαιτα: Κατά της δυσκοιλιότητας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τέξας A&M χώρισαν 36 ενήλικες με χρόνια δυσκοιλιότητα σε δύο ομάδες και τούς παρακολούθησαν για τέσσερις εβδομάδες. Η μια ομάδα έτρωγε ένα ολόκληρο μάνγκο (300 γραμμάρια) κάθε μέρα, ενώ η άλλη κατανάλωνε καθημερινά ένα κουταλάκι του γλυκού διαλυτό συμπλήρωμα ινών. Το συμπλήρωμα αν και περιείχει την ίδια ποσότητα ινών με ένα ολόκληρο μάνγκο δεν λειτούργησε το ίδιο καλά. Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εξωτικό φρούτο συνέβαλε πολύ πιο σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας σε σύγκριση με το συμπλήρωμα.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι τα μάνγκο βελτιώνουν όλες τις παραμέτρους της εντερικής κένωσης, μειώνουν την παραγωγή ενδοτοξινών, καταστέλλουν την φλεγμονή και αυξάνουν τη συγκέντρωση λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου (είναι ένα είδος λιπιδίων που παράγονται από τον μεταβολισμό των φυτικών ινών) στο παχύ έντερο, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν την υγεία του και να συμβάλλουν στην ρύθμιση της λειτουργίας του.

Μάνγκο δίαιτα: Προστατεύει από καρκίνο και παχυσαρκία

Εκτός από τη δυσκοιλιότητα, το μάνγκο έχει προστατευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου αλλά και τεσσάρων νοσημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Σε μία από τις μελέτες, επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα διαπίστωσαν πως όταν πρόσθεταν στο παχυντικό φαγητό ποντικών λίγο αποξηραμένο πολτό από μάνγκο, τα ζώα πάχαιναν λιγότερο. Σε ακόμα μία μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο ίδιο πανεπιστήμιο, έδειξε ότι μία πολυφαινόλη των μάνγκο που λέγεται πυρογαλλόλη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού στα ποντίκια.

Μάνγκο δίαιτα: Κατά των καρκίνων του μαστού, εντέρου και προστάτη

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα μάνγκο με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνων του μαστού, του παχέος εντέρου και το προστάτη, καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνουν την υγεία των ματιών και την πέψη, κάνουν καλό στο δέρμα και μπορεί να τονώσουν ακόμα και την σεξουαλική λειτουργία.

«Αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες, ιδίως στους ανθρώπους, ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μάνγκο μπορεί να ασκήσει προστατευτική δράση έναντι της παχυσαρκίας, ορισμένων καρκίνων και της φλεγμονής, καθώς και να δράσει προστατευτικά στο έντερο», σχολίασε ο δρ Λεονάρντο Ορτέγκα, διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Συμβούλιο Μάνγκο (NMB) των ΗΠΑ το οποίο χρηματοδότησε εν μέρει ή εξ ολοκλήρου τις μελέτες.

Οι μελέτες αυτές έχουν παρουσιασθεί στο Ετήσιο Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας το 2016 που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο και δημοσιεύθηκαν ταυτοχρόνως στην επιθεώρηση «FASEB Journal».