Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αναδρομικά συντάξεων 2019: Ομαδικές αγωγές συνταξιούχων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συντάξεων 2019: Ομαδικές αγωγές συνταξιούχων

Αναδρομικά συντάξεων 2019: Να καταθέσουν ομαδικές αγωγές για τα αναδρομικά καλεί τους συνταξιούχους το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Αναδρομικά συντάξεων 2019: Να καταθέσουν ομαδικές αγωγές για τα αναδρομικά καλεί τους συνταξιούχους το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι αποφάσεις δικαστηρίων οι οποίες διατάσσουν την έντοκη επιστροφή των κομμένων συντάξεων. Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ, ανεξάρτητα από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει χρήματα σε 2 εκατομμύρια συνταξιούχους, γιατί υπάρχει η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ.

Με την απόφαση αυτή (Ιούνιος 2015) κρίθηκαν αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να μην επιβάλλονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ και τα δώρα που καταργήθηκαν (με τον Ν. 4093) θα πρέπει να επιστραφούν.

Μάλιστα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έως σήμερα αρνείται να δώσει στους συνταξιούχους αναδρομικά για τις περικοπές των νόμων 4093/12, 4051/12 που η ίδια δημιούργησε το 2012 όταν:

α) Οι συνταξιούχοι δικαστές εισέπραξαν τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά για τους συγκεκριμένους νόμους με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου άρθρ. 88Σ (Μισθοδικείο) το 2018.

β) Έχει εκτελεστεί ήδη από τον ΕΦΚΑ πρωτόδικη απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων που αφορούσε διεκδικήσεις αναδρομικών (των συγκεκριμένων νόμων), η οποία αναφέρεται σε συνταξιούχους της ΔΕΗ.

γ) Με νομοθετική ρύθμιση επεστράφησαν αναδρομικά σε ενστόλους, καθηγητές Πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις