Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit νέα: Ο Τζόνσον έχασε την πλειοψηφία – “Λιποτάκτησε” ο Λι
ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Brexit νέα: Ο Τζόνσον έχασε την πλειοψηφία – “Λιποτάκτησε” ο Λι

Brexit νέα: Καταιγιστικές οι εξελίξεις στη Βρετανία, αφού ο Μπόρις Τζόνσον έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την απόφαση του βουλευτή, Φίλιπ Λι.

Brexit νέα: Μαίνεται το θρίλερ στη Βρετανία,  με τις εξελίξεις γύρω από το Brexit να προχωρούν με γρήγορο ρυθμό. Ο Μπόρις Τζόνσον έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ αναμένεται σύγκρουση με τα μέλη του κόμματός του, για το Brexit. Από την άλλη, ο Φίλιπ Λι, συντηρητικός που τάσσεται κατά του Brexit, εγκατέλειψε το κόμμα και προσχώρησε στους Φιλελεύθερους. Η τελευταία εξέλιξη σημαίνει ότι πλέον ο πρωθυπουργός δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα επιβλαβές Brexit, με ανήθικους τρόπους, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και απειλεί την ακεραιότητα της χώρας. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς», δήλωσε ο Φίλιπ Λι, εξηγώντας την απόφασή του. Μόλις ξεκίνησε ο Τζόνσον την ομιλία του, ο Λι σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους

Brexit νέα: Οι αντάρτες θα καταστρέψουν την ευκαιρία για συμφωνία, λέει ο Τζόνσον

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Τζόνσον είπε ότι τα σχέδια των ανταρτών βουλευτών των Συντηρητικών για να περάσουν νομοσχέδιο που θα μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία «θα καταστρέψει όποια ευκαιρία έχουμε για να διαπραγματευτούμε μία νέα συμφωνία».

Αν οι αντάρτες πετύχουν τον σκοπό τους, είπε ο Τζόνσον ότι θα τον αναγκάσουν να πάει στις Βρυξέλλες και να ικετεύσει για μία ακόμη καθυστέρηση του Brexit, χωρίς νόημα, κάτι που- υπογράμμισε ο πρωθυπουργός- δεν πρόκειται να κάνει ποτέ.

Brexit νέα: «Δεν θέλω εκλογές, θέλουμε συμφωνία»

«Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές», είπε ο Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας την ατάκα του από το διάγγελμα που έκανε το βράδυ της Δευτέρας. «Θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία και ο καλύτερος τρόπος είναι η στήριξη στην κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική αίθουσα σήμερα το βράδυ», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι κάποιοι στην Βουλή θέλουν να μπλοκάρουν το Brexit», είπε, κατηγορώντας τους αντάρτες των Τόρις ότι μειώνουν τις πιθανότητες για μια συμφωνία. Όταν ρωτήθηκε από βουλευτή των Εργατικών αν θα συμμορφωθεί με το νομοσχέδιο για την αποφυγή του Brexit χωρίς συμφωνία, σε περίπτωση που αυτό περάσει, απάντησε: «Βεβαίως θα τηρήσουμε το Σύνταγμα και θα υπακούσουμε στον νόμο».

Brexit νέα: Δεν αλλάζει η συμφωνία αποχώρησης, λέει η Ιρλανδία

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε πως η κυβέρνησή του πρέπει να υποστηρίξει τη συμφωνία διαζυγίου στην οποία κατέληξε η ΕΕ με τη Βρετανία για το καλό της ειρήνης, ένα μήνυμα το οποίο ζήτησε από τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, να μεταφέρει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Γνωρίζω ότι καταλαβαίνετε τον αντίκτυπο που θα έχει ένα σκληρό σύνορο σε εμάς σε αυτό το νησί… τον κίνδυνο η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και η ειρήνη να υπονομευτούν. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Συμφωνία Αποχώρησης» είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

«Κύριε αντιπρόεδρε, το μόνο που ζητώ είναι να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα μαζί σας πίσω στην Ουάσινγκτον. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήσαμε εμείς, είναι ένα πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε μέσω ενός συντεταγμένου Brexit και μιας συμφωνίας ότι δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο σε αυτό το νησί», είπε ο Βαράντκαρ.

Brexit νέα: Πολύ πιθανό ένα Brexit χωρίς συμφωνία, λέει η Κομισιόν

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κάνει ακόμη καμιά «συγκεκριμένη πρόταση» για να σώσει τη συμφωνία για το Brexit και η προοπτική ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία παραμένει «μια πολύ σαφής πιθανότητα» ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Έχουμε συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο» με το Λονδίνο, όμως «σ’ αυτό το στάδιο, δεν μπορώ να μιλήσω για συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν γίνει και τις οποίες είδαμε» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το σενάριο μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είναι πλέον «μια πολύ σαφής πιθανότητα», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά γίνονται τη στιγμή που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επαναλαμβάνει πως η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, κάτι που ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές προσπαθούν να αποφύγουν.

Ο Ντέιβιντ Φροστ, σύμβουλος του Τζόνσον για θέματα που αφορούν την ΕΕ, αναμένεται αύριο, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις