Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / TAXISnet: Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ

TAXISnet: Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό

TAXISnet: Τι γίνεται σε περίπτωση λάθους.

TAXISnet: Ξεκίνησε χθες Παρασκευή 30/9 λίγο μετά τις 7 το απόγευμα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή σήμερα Σάββατο 31/8. Επισημαίνεται ότι τα νέα εκκαθαριστικά θα είναι μειωμένα μεσοσταθμικά κατά 22%. Στους φορολογούμενους παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής της οφειλής ή πληρωμής της σε δόσεις. Πριν από αυτό όμως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά τα εκκαθαριστικά τους.

Και όταν λέμε προσεκτικά, εννοούμε κωδικό προς κωδικό. Αυτό για να διαπιστώσουν αν τα στοιχεία των ακινήτων ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να αποφύγουν τυχόν λάθη. Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις με πρώτη δόση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η τελευταία δόση έχει οριστεί για το τέλος Ιανουαρίου του 2020.

TAXISnet: Πώς εκτυπώνουμε τον ΕΝΦΙΑ 2019 μέσω ίντερνετ

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να εκτυπώσει τον ΕΝΦΙΑ 2019 και τη σχετική ταυτότητα πληρωμής από τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet. Για να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το ποσό του φόρου που προκύπτει θα πρέπει:

  • Σύνδεση στο gsis.gr (my taxisnet – Ο λογαριασμός μου) με τους προσωπικούς τους κωδικούς (username / password). Στη συνέχεια επιλογή της εφαρμογής «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)».
  • Επιλογή του τρέχοντος έτους (2019).
  • Επιλογή της καρτέλας Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοσης νέου πιστοποιητικού για χρήση στο έτος 2018.
  • Επιλογή χρήση και πληκτρολόγηση του εντεκαψήφιου Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.
  • Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.
  • Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.
  • Επιλογή έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.

Πότε πληρώνονται οι δόσεις

Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται και φέτος σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Καμία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ. Από αυτές η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου. Οι επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ειδικά για το έτος 2019, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2019 και η τελευταία στις 30 Ιανουαρίου του 2020.

Προσοχή

Υπενθυμίζεται ότι και για το 2019 ισχύει η αναστολή επιβολής συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων και για το 2019. Η απαλλαγή κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων δεν έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα σε συμπληρωματικό φόρο, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους φορολογουμένους να ελέγξουν και τους δασικούς χάρτες και να προβούν, όπου απαιτείται, στις απαραίτητες διορθώσεις. Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ «φορτώνεται» στο Τaxisnet και είναι προσβάσιμο στην εφαρμογή Περιουσιολογίου με τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτει κάθε φορολογούμενος.

Τι γίνεται σε περίπτωση λάθους

Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι εντοπίσουν λάθη στον καταλογισμό του φόρου θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να αποφύγουν άδικες επιβαρύνσεις. Σε περίπτωση λάθους ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. αίτηση για να διορθώσει το φόρο. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται κατά περίπτωση νέα δήλωση ΕΝΦΙΑ – πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται, επί αποδείξει, ο φορολογούμενος.

Στις περιπτώσεις στις οποίες η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, ο έφορος ενημερώνει τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου, η οποία εγκρίνει τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.), ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ορθή εκκαθάριση του φόρου. Για την απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων από τον ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ακίνητο έχει υπαχθεί σε φόρο, ενώ απαλλάσσεται, απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., με συνυποβαλλόμενα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται επί της αξίας των ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται ανά αιτία χορήγησης της έκπτωσης ή απαλλαγής. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού, η οποία αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο. Στην περίπτωση που η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται επί αποδείξει ο φορολογούμενος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις