Γκράφιτι Γκάλης: Νέος βανδαλισμός

ΕΛΛΑΔΑ

Γκράφιτι Γκάλης: Νέος βανδαλισμός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Γκράφιτι Γκάλης: Κανένας σεβασμός στο πρόσωπο του σπουδαίου μπασκετμπολίστα.

31.08.2019 | 14:12

Γκράφιτι Γκάλης: Ούτε η φανέλα της Εθνικής ομάδας στάθηκε ικανή να αποτρέψει τους βανδάλους από το να καταστρέψουν ξανά το γκράφιτι με τη φιγούρα του θρυλικού Έλληνα μπασκετμπολίστα. Για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές μέρες έβαλαν στο στόχαστρο το γκράφιτι με τη μορφή του Νίκου Γκάλη, που βρίσκεται σε παλιό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας. Στο αρχικό γκράφιτι απεικονιζόταν ο Νίκος Γκάλης με τη φανέλα του Άρη. Τότε που ο Άρης ήταν φόβητρο για τις αντίπαλες ομάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το γκράφιτι βανδαλίστηκε, ωστόσο, ο καλλιτέχνης που το είχε κάνει αποφάσισε να το δημιουργήσει ξανά. Αυτή τη φορά επέλεξε να αλλάξει φανέλα και αντί αυτή του Άρη, έβαλε τον Νικ με τη φανέλα της Εθνικής. Παρμένη από μια ιστορική στιγμή της καριέρας του.

Αλλά όπως φάνηκε ούτε και αυτό ήταν αρκετό… Οι βάνδαλοι χρησιμοποίησαν και αυτή τη φορά άθλια φρασεολογία. Άγνωστοι, προφανώς οπαδοί του ΠΑΟΚ, είχαν διαφορετική άποψη. Έγραψαν πάνω στο γκράφιτι τα συνθήματα «Τζέννη ζεις… ΠΑΟΚΑΡΑ» και διάφορα άλλα. Ακόμη κάλυψαν και μια φωτογραφία το πρόσωπο του θρυλικού μπασκετμπολίστα.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Για τον Νίκο Γκάλη θα πρέπει να γραφτούν βιβλία. Για τους μεγαλύτερους είναι μια ιστορική μορφή του ελληνικού αθλητισμού. Για όσους γεννήθηκαν, όμως, τις τελευταίες δεκαετίες, η εικόνα του αρχίζει να φθίνει. Ιδού, λοιπόν, λίγα –πολύ λίγα- λόγια για τον σπουδαίο αυτό αθλητή. Ο Νίκος Γκάλης είναι Ελληνοαμερικανός πρώην καλαθοσφαιριστής και ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους παίκτες.

Το αρχικό γκράφιτι

Θεωρείται η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα και ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής. Το 2017 έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που εντάχθηκε στο Hall Of Fame, περνώντας έτσι στο «πάνθεον»του παγκόσμιου μπάσκετ. Το 1975 εισήχθη στο καθολικό πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ, του οποίου η ομάδα μπάσκετ φημίζεται για τις διακρίσεις της. Ξεχώρισε γρήγορα και έγινε ένας από τους καλύτερους καλαθοσφαιριστές του κολλεγιακού πρωταθλήματος.

Το αρχικό γκράφιτι κατεστραμμένο

Αναδιαμορφώνοντας το ελληνικό μπάσκετ

Το καλοκαίρι του 1979 οι ελληνικές ομάδες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να τον αποκτήσουν όμως τελικά ο ίδιος προτίμησε να ενταχθεί στην ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης ο οποίος είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας. Με την εθνική Ελλάδος συμμετείχε στο Ευρωμπάσκετ 1983 και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Το 1987 υπήρξε μια από τις πιο σπουδαίες χρονιές στην καριέρα του Γκάλη αλλά και στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Μετά από την επιτυχημένη σεζόν του με τον Άρη αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ 1987 με την εθνική Ελλάδας.

Ο Γκάλης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ (με μ.ο. 37 πόντους) και MVP της διοργάνωσης και η Εθνική Ελλάδας αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, πέρα από κάθε προγνωστικό. Με κορυφαίο αθλητή μακράν το Νίκο Γκάλη η εθνική Ελλάδος που δεν είχε έως τότε καμιά διάκριση σε επίπεδο κορυφής, επικράτησε απέναντι σε ομάδες με τεράστια ιστορία στο θεσμό όπως η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία. Αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος καλαθοσφαιριστής για το 1987. Πλέον και τυπικά αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους αθλητές του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το στιγμιότυπο-έμπνευση για το δεύτερο γκράφιτι

Το 1991 ο Γκάλης κατέκτησε το τελευταίο του πρωτάθλημα Ελλάδας και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σημειώνοντας την 3η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του θεσμού με 46 πόντους ενάντια στη Λιμόζ. Με την εθνική Ελλάδος ο Γκάλης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Ευρωμπάσκετ 1991 για τέταρτη φορά στην καριέρα του. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε μέσα στους 50 κορυφαίους καλαθοσφαιριστές στην ιστορία της ΦΙΜΠΑ από το επίσημο περιοδικό της FIBA Magazine.

Η Εθνική Ελλάδας πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά

Exit mobile version