Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απάτες διαδικτύου: Δικογραφία για 52χρονο Γερμανό
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτες διαδικτύου: Δικογραφία για 52χρονο Γερμανό

Απάτες διαδικτύου: Κατασκεύαζε ιστοσελίδες πανομοιότυπες με αυτές των τραπεζών.

Απάτες διαδικτύου: Στα ίχνη 52χρονου Γερμανού, ο οποίος από την Αθήνα, όπου είχε εγκατασταθεί μόνιμα, με τη μέθοδο του διαδικτυακού phishing (ψάρεμα), εμφανίζοντας πανομοιότυπες σελίδες με αυτές διαφόρων τραπεζών, κατάφερνε να εξαπατήσει πελάτες τους και να μπαίνει στους λογαριασμούς τους, έφθασε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

 

του Πέτρου Καρσιώτη

Στην κατοχή του, κατά την έρευνα των αστυνομικών, εκτός από πλήθος εγγράφων που αφορούν παράνομες διερευνητέες υποθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, βρήκαν σε επιταγή πάνω από 120.000 δολάρια, ποσό, την πηγή του οποίου δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει και το οποίο κατασχέθηκε. Ο συγκεκριμένος Γερμανός εμφανίζοντας ιστοσελίδες τραπεζών πανομοιότυπες με τις γνήσιες, «ψάρευε» θύματα τα οποία, πιστεύοντας ότι είχαν να κάνουν τις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές με την τράπεζα, έμπαιναν και ανέγραφαν τους κωδικούς των λογαριασμών e-banking, που ζητούσε. Όταν τους έπαιρνε, έμπαινε ο ίδιος και ως κάτοχος πλέον του λογαριασμού, μετέφερε ποσά σε άλλους λογαριασμούς και έκανε αναλήψεις, όταν πίστευε ότι δεν τον βλέπουν πια τα «ηλεκτρονικά μάτια» της Δίωξης!

Η διερεύνηση της υπόθεσης, όπως ανακοινώθηκε, ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στις γερμανικές Αρχές, σύμφωνα με την οποία άγνωστος δράστης, με την μέθοδο του ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing), υπέκλεψε τα προσωπικά διαπιστευτήρια εισόδου στον προσωπικό λογαριασμό e-banking μίας Γερμανίδας και στη συνέχεια πραγματοποίησε παράνομη μεταφορά 3.400 ευρώ στον λογαριασμό του. Από τις γερμανικές αρχές μεταξύ των άλλων ενημερώθηκαν και οι ελληνικές.

Απάτες διαδικτύου: Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανέλαβε να τον «ξετρυπώσει»

Εδώ ανέλαβε η αρμόδια Δίωξη και από την ψηφιακή της έρευνα προέκυψαν τα στοιχεία του 52χρονου στη χώρα μας. Άμεσα, προσδιορίστηκε γεωγραφικά ο τόπος κατοικίας του εμπλεκόμενου σε περιοχή της Αττικής, όπου αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, πραγματοποίησαν έρευνα και ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην υπόθεση.

Τι βρέθηκε στην κατοχή του

Κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, κάρτα εξωτερικής αποθήκευσης microsd, κινητό τηλέφωνο με δύο κάρτες sim, χρεωστική κάρτα τράπεζας, καρτέλα με στοιχεία διαπιστευτηρίων εισόδου στον λογαριασμό του ηλεκτρονικής τραπεζικής, πλήθος εντύπων αποστολής χρημάτων σε τρίτα πρόσωπα, μέσω εταιρίας μεταφοράς χρημάτων, πλήθος εγγράφων που αφορούν αλληλογραφία με διάφορα τραπεζικά ιδρύματα, με κύρια θέματα την αίτηση σύναψης δανειακών συμβάσεων και ανοίγματος λογαριασμών και σχέδια συμβάσεων με τρίτους.

Κατάθεση επιταγής-εμβάσματος

Επίσης, στην κατοχή του βρέθηκε βιβλιάριο καταθέσεων λογαριασμού, στο οποίο αναγραφόταν κατάθεση επιταγής-εμβάσματος 120.869,84 δολαρίων Αμερικής, την οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει και κατασχέθηκε. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις. Ο 52χρονος δεν συνελήφθη καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις αυτοφώρου διαδικασίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια δικαστική Αρχή.

Τι είναι το Phising

Σημειώνεται, αναφέρει η Δίωξη, ότι, η μέθοδος ηλεκτρονικού – ψηφιακού ψαρέματος (Phishing) είναι μορφή επίθεσης που εκδηλώνεται μέσω σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνών, στην οποία ο δράστης μιμείται μια αξιόπιστη οντότητα, ζητώντας κατά τη συνομιλία του με το θύμα να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες, οικονομικής φύσεως κυρίως. Αυτές συνήθως είναι οι κωδικοί πρόσβασης σε διάφορα ψηφιακά μέσα και εφαρμογές, με απώτερο σκοπό την αποκόμιση παρανόμου περιουσιακού οφέλους.

Οι οδηγίες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να αποφύγετε το… «ψάρεμα»

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου:

  • να μην πείθονται από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να παραχωρούν τους προσωπικούς κωδικούς προσβάσεως (username και password) καθώς και του πρόσθετου κωδικού ασφαλείας αν δεν βεβαιωθούν ότι βρίσκονται σε φυσικό περιβάλλον τράπεζας με ασφαλή ένδειξη σύνδεσης (https:),
  • να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς για πρόσβαση σε πλατφόρμες και διαδικτυακές υπηρεσίες,
  • να χρησιμοποιούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που να περιέχουν αριθμούς, γράμματα και σύμβολα,
  • να μην αποθηκεύουν τους κωδικούς στον περιηγητή (browser) που χρησιμοποιούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις