Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Μέρκελ: Σήμα για επενδύσεις από το Βερολίνο
ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΜΕΡΚΕΛ

Μητσοτάκης – Μέρκελ: Σήμα για επενδύσεις από το Βερολίνο

Μητσοτάκης - Μέρκελ: Οι δύο ηγέτες αναζήτησαν τρόπους για να πάρει σάρκα και οστά η συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο.

Μητσοτάκης – Μέρκελ: Με τους καλύτερους οιωνούς πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Πρώτο θέμα στην ατζέντα οι επενδύσεις, που θα λειτουργήσουν ως αρωγός για να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα.

Το περιεχόμενο των συζητήσεων και οι δηλώσεις της Καγκελαρίου αποτυπώνουν, σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ότι το κλίμα στη γερμανική πρωτεύουσα είναι πολύ θετικό για τη νέα ελληνική κυβέρνηση και υπάρχει αποδοχή για τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης και το σχέδιο που ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο παίζει η ανάπτυξη και η αύξηση των ρυθμών μεγέθυνσης της οικονομίας. Για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις και η εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς κατά τις επαφές των δύο ηγετών και η Γερμανία συμμερίζεται την ανάγκη να στηριχτεί κατά αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα. Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται η συμφωνία για την εκπόνηση ενός «πράσινου επενδυτικού σχεδίου» για τη δεκαετία 2020-2030.

Μητσοτάκης – Μέρκελ: Κύμα επενδύσεων

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη δυνατότητα να υπάρξει κύμα επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των δράσεων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και της ηλεκτροκίνησης ιδιαίτερα με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα μας. Επιφορτίστηκαν επίσης οι δύο Υπουργοί Οικονομικών να συντονίσουν τα επόμενα βήματα – και τους λοιπούς συναρμόδιους Υπουργούς – μέχρι τη διενέργεια του μεγάλου Επενδυτικού Forum στις αρχές του επόμενου έτους στο Βερολίνο.

Βέβαια αυτό αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα, καθώς εκτός από το να δοθεί το σήμα στις γερμανικές επιχειρήσεις να τοποθετηθούν στην Ελλάδα – όπως συνέβη χθες στο Βερολίνο- απαιτείται και να γίνει πράξη. Επί χάρτου, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο για αυτές τις επενδύσεις υπάρχει, όπως επίσης και η προεργασία που απαιτείται για να προχωρήσουν. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει κάποιο πρότζεκτ που να είναι ανακοινώσιμο, ούτε έχει γίνει γνωστό το ύψος των χρημάτων που μπορούν να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία με τις δύο πλευρές να αποφεύγουν να γίνουν πιο συγκεκριμένες.

Μητσοτάκης – Μέρκελ: Ενδιαφέρον για ενέργεια και πράσινη οικονομία

Το ενδιαφέρον των Γερμανών για την ενέργεια και την πράσινη οικονομία είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς όμως να έχει προχωρήσει κάτι. Στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν ότι τώρα ίσως είναι ο σωστός χρόνος για να υλοποιηθούν σχέδια που βρίσκονται στο συρτάρι. Ένα όπλο στην προσπάθεια αυτή εκτιμάται ότι είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος που αναμένεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση πριν την ΔΕΘ.

Αν γερμανικές εταιρείας, που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αυξήσουν τις επενδύσεις τους ή έρθουν καινούργιες να τοποθετήσουν κεφάλαια, εκτιμάται από την ελληνική πλευρά ότι θα αποτελέσει ένα μεγάλο σήμα στήριξης στην οικονομία. Το φόρουμ χαρακτηρίζεται ως μια ευκαιρία να παρουσιαστούν με πιο οργανωμένο τρόπο οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει σε σχέση με την ενέργεια και το περιβάλλον. Επίσης, να έρθουν σε επαφή Έλληνες και Γερμανοί επιχειρηματίες που μπορούν να συνεργαστούν σε παρόμοια πρότζεκτ. Το επόμενο και πιο κρίσιμο βήμα είναι να ξεκινήσουν αυτές οι επενδύσεις και το όλο θέμα να περάσει από τη φάση της συζήτησης στην φάση της υλοποίησης.

Πρόσκληση στους Γερμανούς επενδυτές απηύθυνε ο Μητσοτάκης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις