Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μπίρα: Κρύα σε 2 λεπτά
PLUS

Μπίρα: Κρύα σε 2 λεπτά

Μπίρα: Παγωμένη απόλαυση σε χρόνο dt.

Μπίρα: Καλοκαίρι ή χειμώνα, η μπίρα είναι ένα ποτό, που το πίνουμε τουλάχιστον δροσερό. Δεν συμμεριζόμαστε τις γερμανικές και αγγλικές παραδόσεις για χλιαρή μπίρα. Η μπίρα πρέπει να είναι κρύα για να υπάρχει απόλαυση. Ειδικά τώρα που ο καιρός είναι ακόμη ζεστός. Για να την απολαύσουμε δε στο έπακρο, την θέλουμε όσο πιο δυνατό παγωμένη. Τί γίνεται όμως όταν πιανόμαστε απροετοίμαστοι στο σπίτι; Σερβίρουμε χλιαρές μπύρες στην παρέα; Όχι βέβαια. Υπάρχει ο τρόπος να τις παγώσουμε σε δύο λεπτά.Και σε αυτό μας βοηθάει η φυσική.

Και συγκεκριμένα ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής. Σύμφωνα με το 2o Θερμοδυναμικό αξίωμα, η εντροπία, δηλαδή η αταξία ενός συστήματος τείνει, αν αφεθεί μόνο του, να αυξηθεί. Δηλαδή, δεν μπορεί αυθόρμητα, ένα σύστημα να μεταβεί σε κατάσταση μεγαλύτερης τάξης, αλλά τείνει σε κατάσταση μεγαλύτερης αταξίας. Με άλλα λόγια, ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής απαγορεύει (μεταξύ των άλλων) σε δύο σώματα ίσης θερμοκρασίας, που είναι σε επαφή μεταξύ τους και απομονωμένα από το περιβάλλον, από το να εξελιχθούν σε μια κατάσταση στην οποία το ένα από τα δύο να έχει μια σημαντικά υψηλότερη θερμοκρασία από το άλλο.

Μπίρα: Το βίντεο που δίνει τη λύση

Να μην μείνουμε όμως μόνο στη θεωρία. Σύμφωνα με το παρακάτω βίντεο,  είναι πανεύκολο να παγώσεις σε χρόνο dt μια μπίρα ή ένα αναψυκτικό σε τσίγκινο κουτάκι. Θα χρειαστείς ένα μπολ γεμάτο με νερό, παγάκια και λίγο αλάτι (2 κουτ. γλυκού). Όπως βλέπεις και εσύ στο βίντεο, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τοποθετήσεις το κουτάκι μέσα στο μπολ και μέσα σε λίγα λεπτά… η μπίρα σου θα είναι έτοιμη! Όλα αυτά χάρη στο δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής! Όπως φαίνεται στο βίντεο, η θερμοκρασία πέφτει κατά 19 βαθμούς Κελσίου! Απίστευτο;

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις