Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οικονομία: Εύσημα για τα μέτρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Εύσημα για τα μέτρα

Οικονομία: Θετική αξιολόγηση της οικονομικής ατζέντας της κυβέρνησης.

Οικονομία: Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s βλέπει θετικά το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση έκανε η ταχύτητα της κυβέρνησης στην εφαρμογή των εξαγγελιών της. Ειδικά ενδιαφέρον υπάρχει για την εφαρμογή φιλικών προς τις επιχειρήσεις πολιτικών. Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων μέσω της βελτίωσης του κλίματος, της μείωσης των φόρων και της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με τη Moody’s η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως τώρα παρεμποδιζόταν από την έλλειψη επενδύσεων

Στις θετικές επισημάνσεις του οίκου αξιολόγησης είναι και οι μειώσεις φόρων. Πρώτη αναφέρεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η σχεδιαζόμενη μείωση των εταιρικών φόρων στο 24% από 28% το 2020 και στο 20% το 2021. Στα θετικά συγκαταλέγεται και η πλήρης άρση των capital controls. Θετικό πρόσημο δίνει και στην πρόθεση πρόωρης αποπληρωμής των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Τέλος, «προσυπογράφει» την εφαρμογή των μέτρων που διευκολύνουν την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού.

Οικονομία: Ο στόχος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Αναφορικά με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η Moody’s πιστεύει πως οι πιστωτές θα φανούν θετικοί σε αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα περιλαμβάνει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις. Προϋπόθεση για οποιαδήποτε προθυμία εκ μέρους των πιστωτών να εξετάσουν την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων θα είναι η θετική τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Για αυτή την περίπτωση υπενθυμίζει τις «υποσημειώσεις» της τρίτης αξιολόγησης σε ό,τι αφορά τη σημαντική επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δημοσιονομική πειθαρχία και καλές σχέσεις με τους πιστωτές είναι το ζητούμενο, κατά τη Moody’s.

Η αξιολόγηση

Ο οίκος παράλληλα «εξηγεί» την αξιολόγηση που δίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Εξηγεί ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ελλάδα είναι πιθανό να παραμείνει στην κατηγορία «Β» τα επόμενα χρόνια. Αυτό εφόσον δεν υπάρξει σημαντική περαιτέρω βελτίωση στην ισχυροποίηση των θεσμών και στις οικονομικές επιδόσεις. Αξίζει να σημειώσουμε πως η κατηγορία «Β» περιλαμβάνει την «επενδυτική βαθμίδα» στα υψηλότερα σκαλοπάτια της (δηλαδή BBB-, BBB, BBB+). Τέλος, ο οίκος επισημαίνει πως η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί. Αυτό εφόσον η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Σε αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν τα θεσμικά όργανα και οδήγησαν σε βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα και ισχυρότερες επενδύσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις