Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / e-καταναλωτής: Η νέα πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-καταναλωτής: Η νέα πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης

e-καταναλωτής: Σε πραγματικό χρόνο και ανά περιοχή θα αποστέλλονται οι τιμές προϊόντων σούπερ μάρκετ και των πρατηρίων καυσίμων.

e-καταναλωτής: Ως το τέλος του έτους θα αποστέλλονται στα κινητά των καταναλωτών οι τιμές βασικών προϊόντων. Αυτό θα αφορά τόσο τις τιμές των σούπερ μάρκετ, όσο και τις τιμές των καυσίμων. Οι καταναλωτές μάλιστα θα μπορούν να πληροφορούνται για τις τιμές σε οποιοδήποτε κατάστημα ή πρατήριο στην περιοχή που βρίσκονται. Αυτό λόγω της χρήσης της υπηρεσίας του γεωεντοπισμού. Η νέα υπηρεσία που θα παρέχεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ονομαστεί e-καταναλωτής. Πρόκειται στην ουσία για μια ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα αναρτώνται καθημερινά οι τιμές λιανικής  αγαθών και καυσίμων. Η πλατφόρμα αυτή θα καταλήγει σε application. Μέσω της ενεργοποίησης αυτού οι καταναλωτές θα εντοπίζονται γεωγραφικά και ενημερώνονται σχετικά.

Η νέα υπηρεσία θα αντικαταστήσει το παρατηρητήριο τιμών (e-prices). Το τελευταίο στην ουσία έχει εδώ και χρόνια εγκαταλειφθεί. Η πλατφόρμα αναμένεται να παρουσιαστεί από το υπουργείο στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και θα τεθεί σε εφαρμογή ως το τέλος του έτους. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

e-καταναλωτής: Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι λιανέμποροι καθημερινά θα αναρτούν τις τιμές βασικών προϊόντων που θα οριστούν από το υπουργείο. Η αρχή θα γίνει με το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς. Στη συνέχεια η λίστα θα εμπλουτίζεται με περισσότερα προϊόντα. Η πλατφόρμα θα ταξινομεί τα προϊόντα και τις τιμές. Στο κινητό του καταναλωτή θα εμφανίζεται ένας πλήρης τιμοκατάλογος για τα συγκεκριμένα προϊόντα ανά κατάστημα στην περιοχή που βρίσκεται. Έτσι, ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τις τιμές σε όμοια προϊόντα και να επισκέπτεται για τις αγορές του το φθηνότερο κατάστημα. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει και χάρτης που θα υποδεικνύει το φθηνότερο σημείο.

Το ίδιο θα ισχύει και για τα πρατήρια καυσίμων. Ο καταναλωτής θα μπορεί να πληροφορείται σε πραγματικό χρόνο για τις τιμές των καυσίμων στην περιοχή που βρίσκεται. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τη συγκεκριμένη εφαρμογή θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των λιανεμπόρων προς όφελος του καταναλωτή. Τέλος, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει μείωση των τιμών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις