Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit νέα: Εξελίξεις “θρίλερ” στη Βρετανία – Γιατί ο Μπόρις Τζόνσον έκλεισε τη Βουλή
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit νέα: Εξελίξεις “θρίλερ” στη Βρετανία – Γιατί ο Μπόρις Τζόνσον έκλεισε τη Βουλή

Brexit νέα: Δραματικές εξελίξεις, για μία ακόμη φορά, στη Βρετανία, "παραμονές" της αποχώρησης της από την ΕΕ.

Brexit νέα: Μετά από τρία χρόνια “θρίλερ” με το Brexit κι ενώ πολλοί τόλμησαν να πιστέψουν πως η ιστορική έξοδος παίρνει τον δρόμο της, ο Μπόρις Τζόνσον ρίχνει… μία και προκαλεί νέο χάος στη Βρετανία.  Εξασφαλίζοντας με την έγκριση της βασίλισσας- την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έφερε τη “θύελλα” και όλα δείχνουν ότι η χώρα βυθίζεται σε μία άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση. Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε να ανασταλούν για πέντε εβδομάδες οι εργασίες του κοινοβουλίου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των πολιτικών αντιπάλων του.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, από το Μπάλμοραρ όπου κάνει διακοπές, ενέκρινε το αίτημα του πρωθυπουργού. Κάποιοι την επέκριναν για αυτή τη στάση της. Όμως, αν η Ελισάβετ απέρριπτε το αίτημα, αυτή θα ήταν μια άνευ προηγουμένου κίνηση, καθώς παραδοσιακά ενεργεί ανταποκρινόμενη στη συμβουλή του εκάστοτε πρωθυπουργού και παραμένει πολιτικά ουδέτερη. Μετά την απόφαση του Τζόνσον ο Τζέρεμι Κόρμπιν και άλλοι πολιτικοί ζήτησαν συνάντηση με τη βασίλισσα.

Brexit νέα: Γιατί έκανε αυτή την κίνηση ο Τζόνσον

Η κίνηση του Μπόρις Τζόνσον- με την οποία από ότι φαίνεται μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ συμφωνεί αφού έσπευσε να τον επαινέσει μέσω Τwitter- είχε στόχο να μπορέσει να ολοκληρώσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία. Το κοινοβούλιο θα αναστείλει τη λειτουργία του από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται δραματικά ο χρόνος που έχουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τζόνσον προκειμένου να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit, δηλαδή χωρίς συμφωνία. Παράλληλα όμως, σημειώνει το Reuters, η κίνηση αυτή αυξάνει τις πιθανότητες να υποβληθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και να οδηγηθεί η Βρετανία σε εκλογές.

Brexit νέα: «Αδίστακτος, αλαζόνας ο Τζόνσον»

Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την κίνηση του Μπόρις Τζόνσον. Οι New York Times σχολιάζουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έδειξε το αδίστακτο πρόσωπό του, το CNN τον κατηγορεί ότι έσυρε τη βασίλισσα Ελισάβετ στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης, ενώ ο Guardian κάνει λόγο για προσβολή της δημοκρατίας και δόλια κίνηση, σχολιάζοντας ότι ο Τζόνσον επέδειξε «την ανεύθυνη αλαζονεία για την οποία είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι είναι ικανός».

Brexit νέα: Θα υπάρξει άπλετος χρόνος, λέει ο Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον επέμεινε ότι θα υπάρξει άπλετος χρόνος στο κοινοβούλιο, προκειμένου να συζητήσουν οι βουλευτές για το Brexit και για άλλα θέματα. Όταν ρωτήθηκε αν με την κίνησή του προσπαθεί να μπλοκάρει εκείνους που θα επιχειρήσουν να αναβάλουν το Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε: «Αυτό είναι απολύτως αναληθές». Πάντως, μέσα σε λίγες ώρες περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι υπέγραψαν ένα διαδικτυακό αίτημα κατά της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου. Το όριο προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι οι 100.000 υπογραφές, αν και αυτή η συζήτηση θα είναι περισσότερο συμβολική.

Brexit νέα: Είναι πραξικόπημα, λέει η αντιπολίτευση

Η κίνηση του Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε κατακραυγή από τον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας. «Είναι απαράδεκτο. Είναι χτύπημα στη δημοκρατία», δήλωσε ο Κόρμπιν, που συμπλήρωσε ότι μόλις συνέλθει το κοινοβούλιο- στις 3 Σεπτεμβρίου- «το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να προωθήσουμε νομοθεσία για να προλάβουμε αυτό που πάει να κάνει και το δεύτερο θα είναι η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του σε κάποια στιγμή».

«Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ βρετανικό πραξικόπημα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τζον ΜακΝτόνελ, το Νο2 των Εργατικών. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου, μίλησε για συνταγματικό σκάνδαλο. «Είναι ξεκάθαρος πως στόχος είναι να εμποδιστούν οι βουλευτές να συζητήσουν για το Brexit και να κάνουν το καθήκον τους στη διαμόρφωση της πορείας της χώρας», υπογράμμισε.

Περισσότεροι από 70 βουλευτές κατέθεσαν κατεπείγον αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Εδιμβούργου, ζητώντας την έκδοση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων, κατά της αναστολής.

Brexit νέα: Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Σε αρκετές πόλεις της Βρετανίας διοργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου. «Σταματήστε το πραξικόπημα», ήταν το κεντρικό σύνθημα. Στο Λονδίνο, κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το κοινοβούλιο, ενώ ακολούθησε πορεία προς την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία. «Ντροπή σας!», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά του Μπόρις Τζόνσον ή με μηνύματα όπως «Υπερασπιστείτε τη δημοκρατία».

Brexit νέα: Πτώση της στερλίνας

Οι πολιτικές εξελίξεις που ενισχύουν το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit oδήγησαν, όπως ήταν φυσιολογικό, στην πτώση της στερλίνας. Η βρετανική λίρα υποχώρησε κατά 0,6% έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Αναλυτές κάνουν λόγο για μια φυσιολογική αντίδραση των αγορών ενώπιον των κινδύνων που εγκυμονεί μια έξοδος της Βρετανίας χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

«Η αντίδραση το πρωί δεν ήταν τόσο σημαντική. Ήταν περισσότερο κάτι σπασμωδικό. Φαίνεται πως ήδη έχει αποτιμηθεί ότι υπάρχει μια σοβαρή πιθανότατα για άτακτο Brexit. Tώρα βέβαια που η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει πως το άτακτο Brexit είναι στο τραπέζι και είναι μια πραγματική απειλή, είναι πιθανό να έρθουν με μια νέα πρόταση συμφωνίας για να την αντιμετωπίσουν» ανέφερε ο οικονομικός αναλυτής Μάικλ Μπέικερ.

Brexit νέα: Πρόταση δυσπιστίας και προκήρυξη εκλογών

Η Βουλή θα συνεδριάσει την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου και θα διακόψει τις εργασίες της στις 10 του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον, η Βουλή θα ανοίξει ξανά στις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή μόλις 2 1/2 εβδομάδες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ. Όμως, αν οι βουλευτές καταφέρουν να περάσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πριν τις 10 Σεπτεμβρίου, τότε θα μπορούσαν τον Οκτώβριο να προκηρυχθούν εκλογές.

Αν προκηρυχθούν εκλογές και κερδίσει το Συντηρητικό κόμμα, η διαδικασία του Brexit θα συνεχιστεί. Δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας έδινε στο κόμμα του Τζόνσον ποσοστό 31%, ενώ στο Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν 21%. Οι Εργατικοί είναι διχασμένοι σε ό,τι αφορά το Brexit. Οι ψηφοφόροι στις παραδοσιακά εργατικές περιφέρειες στηρίζουν το «διαζύγιο» με την ΕΕ, ενώ οι ψηφοφόροι στις μεγάλες πόλεις προτιμούν την παραμονή στην ΕΕ.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας τάσσονται σθεναρά κατά του Brexit. Υπάρχει, βέβαια, και το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, «Brexit Party», που επιθυμεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ με κάθε τίμημα.

Brexit νέα: Αν γίνουν εκλογές, θα υπάρξει Brexit;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η απάντηση αυτού του ερωτήματος. Αν οι Συντηρητικοί νικήσουν, τότε η χώρα θα φύγει από την ΕΕ. Το κόμμα βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό γύρω στο 31%, μετά την ανάληψη της προεδρίας του από την προηγούμενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι τον Ιούλιο. Οι Εργατικοί ακολουθούν με περίπου 21%.

Νίκη όμως των Συντηρητικών σε πιθανές εκλογές δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις