Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ληστεία ΕΛΤΑ: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης, δώδεκα χρόνια μετά
ΕΛΛΑΔΑ

Ληστεία ΕΛΤΑ: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης, δώδεκα χρόνια μετά

Ληστεία ΕΛΤΑ: Ένας 32χρονος ομογενής ταυτοποιήθηκε ως ο δεύτερος δράστης της ένοπλης ληστείας τον Οκτώβριο του 2007, σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Ληστεία ΕΛΤΑ: Δεν έγινε δυνατόν να αξιοποιηθούν στην πρώτη φάση των ερευνών, αλλά στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης, έφεραν στο φως την ταυτότητα δράστη ένοπλης ληστείας, δώδεκα χρόνια μετά!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ο λόγος για γενετικά στοιχεία και δακτυλικά αποτυπώματα που είχαν βρεθεί από το εγκληματολογικό της αστυνομίας σε κατάστημα των ΕΛ.ΤΑ στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, όπου είχε διαπραχθεί ένοπλη ληστεία από δύο δράστες το 2007. Τα στοιχεία του ενός εκ των δραστών, ο οποίος κατηγορήθηκε για δεκάδες ληστείες σε υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ είχαν γίνει γνωστά από την αρχή σχεδόν. Παρέμενε όμως άγνωστος ο συνεργός του.

Η επαναξιολόγηση του φακέλου υπό το πρίσμα νέων στοιχείων που αποθηκεύτηκαν στο μεταξύ χρονικό διάστημα στην “τράπεζα αποτυπωμάτων” έκανε δυνατή την ταυτοποίησή του. Πρόκειται για 32χρονο σήμερα ομογενή από τη Ρωσία σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ο ομογενής, κατηγορείται ότι διέπραξε τη ληστεία μαζί με συνεργό του, ηλικίας 31 ετών, το 2007.

Με κλεμμένη μηχανή

Οι δύο δράστες είχαν χρησιμοποιήσει κλεμμένη μοτοσικλέτα, ενώ η λεία τους ξεπερνούσε τις 9.200 ευρώ. Ενώ ο συνεργός του τωρινού ταυτοποιηθέντα κατηγορήθηκε για τη συγκεκριμένη ληστεία, αλλά και για 24 ακόμη ένοπλες ληστείες και 12 περιπτώσεις κλοπών δίκυκλων μηχανών, ο 32χρονος ομογενής όλα αυτά τα χρόνια, δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθεί.

Άνοιξαν ξανά τον φάκελο

Η υπόθεση επανεξετάστηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. αποτυπώματα, DNA κι άλλα πειστήρια που είχαν συλλεχθεί τότε και οδήγησαν στην ταυτότητα του δεύτερου δράστη της ληστείας.

Οι “παγωμένες υποθέσεις”

Με την επαναξιολόγηση “παγωμένων υποθέσεων”, όπως ονομάζονται, οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη έχουν εξιχνιάσει εγκλήματα και μετά παρέλευση και είκοσι χρόνων! Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα αποσταλεί στις δικαστικές Αρχές για την έκδοση του σχετικού εντάλματος σύλληψης.

Η ληστεία του κοσμηματοπωλείου

Πριν από λίγους μήνες, η Αστυνομία στη Σάμο κατάφερε επίσης να εξιχνιάσει μια κινηματογραφική ληστεία που είχε γίνει δέκα χρόνια πριν, με στόχο κοσμηματοπωλείο. Τον Ιούλιο του 2009, ληστές άρπαξαν κοσμήματα αξίας 150.000 ευρώ.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η ληστεία αυτή παρέμενε ανεξιχνίαστη. Όμως, από την αξιοποίηση των στοιχείων που επεξεργάστηκαν ξανά οι ειδικοί του τοπικού γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών, ταυτοποιήθηκε ως ένας από τους δράστες ένας 37χρονος αλλοδαπός, ο οποίος έχει εξαφανιστεί.

Σε βάρος του, σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένη κλοπή σε βαθμό κακουργήματος που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται για την αναγνώριση και των υπόλοιπων συνεργών του, που παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστοι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις