alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βασιλική Θάνου ΣΥΡΙΖΑ: Η συνάντηση με τον Τσίπρα και η σκληρή αντίδραση της ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασιλική Θάνου ΣΥΡΙΖΑ: Η συνάντηση με τον Τσίπρα και η σκληρή αντίδραση της ΝΔ

Βασιλική Θάνου ΣΥΡΙΖΑ: Συνάντηση με την αποπεμφθείσα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, είχε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,

Βασιλική Θάνου ΣΥΡΙΖΑ: Με έντονο τρόπο αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία στην επίσκεψη της Βασιλικής Θάνου στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και την συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα. «Οι μάσκες έπεσαν: Η κυρία Θάνου επέστρεψε απόψε στο σπίτι της» ήταν το λιτό αλλά δηλητηριώδες σχόλιο της ΝΔ για την συνάντηση Θάνου-Τσίπρα στην Κουμουνδούρου. Η Βασιλική Θάνου, η οποία αρνείται να παραιτηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, πέρασε στις 19:00 την Τρίτη τις πόρτες των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα συναντήσει την αποπεμφθείσα Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, κατόπιν σχετικής επιστολής που είχε στείλει η ίδια σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, «ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ενημερωθεί για τα μείζονα θεσμικά και επιχειρησιακά ζητήματα που εγείρονται από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τον ορισμό νέας ηγεσίας στην Ανεξάρτητη Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα οποία θέτουν εν αμφιβόλω την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της Επιτροπής».

Βασιλική Θάνου ΣΥΡΙΖΑ: Ήταν θεσμική η συνάντηση με τη Θάνου, δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, λέει η Κουμουνδούρου

Μετά την έντονη αντίδραση της ΝΔ, η Κουμουνδούρου έσπευσε να εκδώσει non paper με το οποίο απαντά στις αιτιάσεις, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για θεσμική συνάντηση και πως η Βασιλική Θάνου δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιχειρούν να την παρουσιάσουν πηγές της ΝΔ.

«Η κα Θάνου είχε θεσμική συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατόπιν σχετικού αιτήματος που είχε αποστείλει η ίδια προς όλα τα κόμματα. Αντίστοιχες συναντήσεις είχε και με επικεφαλής άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων. Πίσω από την προσπάθεια πηγών της ΝΔ να παρουσιάσουν την κα Θάνου ως δήθεν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει πως ψήφισε μόνη της τις προτάσεις της για την επιτροπή ανταγωνισμού, καθώς κανένα άλλο κόμμα δεν τις στήριξε.

Από τη δήθεν αποκομματικοποίηση με λίγα λόγια φθάσαμε στους κομματικούς εγκάθετους. Όπως επίσης η ΝΔ δεν μπορεί ούτε να κρύψει ούτε να παραγράψει το γεγονός ότι η κα Θάνου είχε τύχει ευρύτερης διακομματικής στήριξης όταν είχε προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιτροπή ανταγωνισμού» αναφέρει το σχετικό non paper της Κουμουνδούρου.

Βασιλική Θάνου ΣΥΡΙΖΑ: Κάνουν τα πάντα να τη ‘σώσουν’

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να βάλουν προσκόμματα στην έγκριση των νέων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε την αναστολή της έως ότου βγει η απόφαση του ΣτΕ, για το αίτημα της κυρίας Θάνου που χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την καθαίρεσή της. «Την Παρασκευή θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ το αίτημα της απερχόμενης διοίκησης για ακύρωση της πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης.

Είναι αυτονόητη υποχρέωση σεβασμού προς την δικαστική εξουσία να μην προκαταβάλουμε την γνώμη της προχωρώντας σε μια διαδικασία αμφισβητούμενη. Όταν μια πράξη έχει πλήρως εφαρμοστεί -πλήρης εφαρμογή θα θεωρηθεί ο διορισμός της νέας διοίκησης- το ΣτΕ δεν μπορεί να προχωρήσει σε λήψη απόφασης. Θεωρώ ως δείγμα σεβασμού προς την δικαιοσύνη και τον εαυτό μας να αναβάλουμε την διαδικασία».

Έντονη αντίδραση Άδωνι

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνία με το νόμο και την απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής. Ο νόμος ψηφίστηκε και βάσει νόμου προχωράμε. Να ξεκαθαρίσουμε: αλίμονο αν οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις σταματάνε έως την έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Υπάρχουν χιλιάδες υποθέσεις με δικαστικές προεκτάσεις. Φαντάζεστε να σταματούσαν όλες, έως ότου να βγουν οι αποφάσεις; Στην προκειμένη περίπτωση, το ΣτΕ απεφάνθη για τα ασφαλιστικά μέτρα και τα απέρριψε και ενώ το ΣτΕ τα απέρριψε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τα παρέχουμε εμείς».

Βασιλική Θάνου ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νικος Βούτσης

«Είναι προφανές ότι το ζήτημα που έθεσε ο κ. Κατρούγκαλος έχει νομική και πολιτική βάση γιατί δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο προηγούμενο. Δεν έχει υπάρξει καθαίρεση μελών επιτροπής με απόφαση κυβέρνησης και προσφυγή στο ΣτΕ και άρα η ανάγκη να διακοπούν οι εργασίες έως ότου βγει η απόφαση του ΣτΕ. Βεβαίως μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση πλην όμως αυτό ήταν σε γνώση της κυβέρνησης όταν με μια πολιτική προπέτεια επ’ αυτού του ζητήματος επέσπευσε μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσει σε καθαιρέσεις πράγμα που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί. Το αίτημα που κατατέθηκε έχει βάση».

Ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε για ακόμα μια φορά στην πρώην πρόεδρο της επιτροπής Βασιλική Θάνου με αφορμή παλαιότερη μήνυση του επιχειρηματία Βγενόπουλου εναντίον της.

«Η κυρία Θάνου είχε μήνυση από επιχειρηματία ότι ζήτησε χρήματα για να βγάλει θετική γι’ αυτόν απόφαση. Την μήνυση την έθεσε στο αρχείο εισαγγελέας επί προεδρίας της κ. Θάνου. Λίγους μήνες αφότου η κ. Ζαΐρη έβαλε στο αρχείο την υπόθεση με μία ψήφο διαφορά διορίστηκε σε μία επίζηλη θέση του κράτους για τον έλεγχο του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Διορίστηκε με την ψήφο της κ. Θάνου.

Μπορεί ένας κακόβουλους να πει ότι η υπόθεση της καταγγελίας Βγενόπουλου μπήκε στο αρχείο με αντάλλαγμα την θέση της κ. Ζαΐρη; Προφανώς ένας κακόβουλους θα μπορούσε να το πει, δεν το λέω εγώ. Μήπως όμως θα άξιζε η ηγεσία της δικαιοσύνης να ανασύρει την υπόθεση από το αρχείο να δούμε μήπως υπάρχει κάτι τέτοιο».

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης γιατί άλλαξε η σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Βγάλαμε την κ. Θάνου από την επιτροπή, όχι μόνο επειδή ήταν ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή Τσίπρας, Παππάς, Παπαγγελόπουλος κ.λπ, αλλά την βγάλαμε γιατί δεν επιτρέπεται σε αυτή την επιτροπή να υπάρχει πρόσωπο που θα μπορούσε οποιοσδήποτε να το ταυτίσει με ένα πολιτικό κόμμα και του δικού μου συμπεριλαμβανομένου. Είναι έωλη η καταγγελία σας ότι ορίσαμε καινούργια επιτροπή ανταγωνισμού για να την ελέγξουμε ως κυβέρνηση. Επιλέξαμε πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας και κριτικής, θα κριθούν όταν θα έρθει η ώρα να έρθουν εδώ και να κάνουν απολογισμό για τη δουλειά τους».

Τελικά, η νέα Επιτροπή εγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισαν «παρών», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε.

Βασιλική Θάνου ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή πολιτική κόντρα