Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γιάννης Ντσούνος: Ψήφος ομογενών ενόψει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Ντσούνος: Ψήφος ομογενών ενόψει

Γιάννης Ντσούνος: Με τις νέες διατάξεις, οι ψήφοι των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετρώνται κανονικά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Γιάννης Ντσούνος: Εντός του 2019 θα κατατεθεί στην Βουλή η ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ήδη το υπουργείο εσωτερικών έχει προχωρήσει στην κατάρτιση των βασικών διατάξεων της ρύθμισης και η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι η ρύθμιση αυτή θα υπερψηφιστεί και από τα υπόλοιπα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Γράφει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντσούνος

Βασικό μέλημα του αρμόδιου υπουργείου, είναι να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού είναι Έλληνες πολίτες ανεξάρτητα με τον τόπο γέννησής τους. Οι πληροφορίες της ΑlphaFree Press αναφέρουν ότι τα στελέχη του υπουργείου εσωτερικών που έχουν επιφορτιστεί με την συγκεκριμένη ρύθμιση βρίσκονται ήδη στην διαδικασία των επαφών και των συναντήσεων με τις κοινότητες των Ελλήνων του εξωτερικού και προσπαθούν να επιλύσουν τα όποια προβλήματα ανακύπτουν.

Η ρύθμιση, δεν αφορά μόνο τους ομογενείς που έχουν φύγει εδώ και δύο ή τρεις δεκαετίες από την χώρα μας αλλά και το μισό εκατομμύριο Έλληνες που εγκατέλειψαν την χώρα στα δέκα χρόνια της κρίσης.

Η βασική διαφορά της νέας κυβέρνησης με αυτά που πρότεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου η οποία θα είναι ισότιμη με τους Έλληνες του εσωτερικού και όχι να ψηφίζουν όσοι κατοικούν εκτός Ελλάδας για μια ομάδα βουλευτών που θα χαρακτηρίζονταν “βουλευτές αποδήμων”.

Άρα με τις νέες διατάξεις, οι ψήφοι των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετρώνται κανονικά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Η αξιοποίηση της επιστολικής ψήφου χρειάζεται παράλληλα και την δημιουργία εκείνων των ασφαλιστικών δικλείδων που θα διασφαλίζουν την εγκυρότητα και δεν θα αφήνει χώρο για καταγγελίες περί νοθείας που δεν προκύπτουν όταν ο ψηφοφόρος έχει αυτοπρόσωπη παρουσία στην κάλπη.

Για αυτούς τους λόγους, οι επαφές με τους Έλληνες του εξωτερικού θα συνεχιστούν και η κατάθεση των κυβερνητικών προτάσεων θα έρθει προς ψήφιση προς το τέλος του χρόνου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις