Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Άρση capital controls 2019: “Ράλι” στα ελληνικά ομόλογα και ιστορικό χαμηλό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρση capital controls 2019: “Ράλι” στα ελληνικά ομόλογα και ιστορικό χαμηλό

Άρση capital controls 2019: Η ερμηνεία που δίνουν παράγοντες της αγοράς για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού, έχει να κάνει με την άρση των capital controls.

Άρση capital controls 2019: Ιστορικό ράλι καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα ακολουθώντας τα βήματα των υπόλοιπων ομολόγων της ευρωπεριφέρειας και ειδικά των ιταλικών ομολόγων τα οποία βλέπουν σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων λόγω των προσδοκιών για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία. Αυτό σε συνδυασμό με την πολύ θετική εξέλιξη για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα μετά την πλήρη άρση των capital controls, στέλνουν την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το 1,9% για πρώτη φορά στην ιστορία.

Το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λειτουργεί πρόσθετα θετικά για τους ελληνικούς τίτλους, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν θέσεις σε μετοχές και τοποθετούνται στα ομόλογα. Οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, με μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, οι οποίες έχουν καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα ωθούν υψηλότερα τις τιμές των ομολόγων της Ευρωζώνης και κυρίως τα ελληνικά, καθώς υπάρχουν πιθανότητες να μετάσχουν στο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

Άρση capital controls 2019: Τέλος και με τη ‘βούλα’

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου λήξης 2029 διαμορφώνεται στο 1,825% , ήτοι 7,39% χαμηλότερα. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου λήξης 2024 διαμορφώνεται στο 1,087% , ήτοι 7,33% χαμηλότερα. Η απόδοση του 15ετούς ομολόγου λήξης 2033 διαμορφώνεται στο 2,24%, ήτοι 5,51% χαμηλότερα.

H πορεία των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αρχές του έτους κατά 57% (όταν η απόδοση του 10ετούς άγγιζε το 4,4%), ανοίγει προφανώς τον δρόμο για νέες εκδόσεις τίτλων το επόμενο διάστημα και ακόμα και εντός Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ παράλληλα διευκολύνει τον δρόμο προς τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Άρση capital controls 2019:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις