Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας – Σκουρλέτης: Κόντρα για τον “νέο ΣΥΡΙΖΑ”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας – Σκουρλέτης: Κόντρα για τον “νέο ΣΥΡΙΖΑ”

Τσίπρας - Σκουρλέτης: Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, θέλησε να κλείσει τον νέο κύκλο εσωστρέφειας, γι' αυτό, διαβεβαίωσε τον Πάνο Σκουρλέτη ότι δεν έχει δεύτερες σκέψεις γα τον ίδιο.

Τσίπρας – Σκουρλέτης: «Με τον Αλέξη Τσίπρα πορευόμαστε μαζί σχεδόν από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε πρόεδρος έχοντας κατακτήσει μια ειλικρινή συντροφική σχέση», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Αυγή» ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σχολιάζοντας δημοσιεύματα που θέλουν να… χάνει τη θέση του σύντομα. «Το θέμα δεν είναι μόνο προσωπικό, αλλά νομίζω πως απέναντι σε τέτοιες πρακτικές πρέπει να αντιτάξουμε τον ανοικτό συντροφικό διάλογο».

Αναφερόμενος στο κόμμα ο Πάνος Σκουρλέτης δηλώνει ότι «δεν έχουμε ανάγκη μόνο από οπαδούς, παρακολουθητές, αλλά από κάτι πολύ περισσότερο. Για μας, η έννοια της ενεργού συμμετοχής στην πολιτική εμπεριέχει την ανθρώπινη επαφή, τη συλλογικότητα και τις δημοκρατικές αξίες. Μέσα από ένα μαζικό και ανοικτό συνέδριο, θα πρέπει να σκιαγραφήσουμε την ταυτότητα της σύγχρονης Αρεστεράς». Τέλος, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχοντας διαμορφώσει πλέον ένα ακραία νεοφιλελεύθερο και αντικοινωνικό στίγμα, χαρακτηρίζεται από υπερσυγκεντρωτισμό στη δομή της».

Σταλινικές πρακτικές

Ο Πάνος Σκουρλέτης χρησιμοποίησε τις πιο σκληρές εκφράσεις μέχρι σήμερα εναντίον όσων του επιτίθενται. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «σταλινικής έμπνευσης πρακτική ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών». Υπογράμμισε δε ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο προσωπικής στοχοποίησης με τέτοιο τρόπο και με τέτοια ένταση, για άλλο στέλεχος του κόμματός μας. Τα βέλη δεν προέρχονται μόνο από τους «εχθρούς» αλλά και από «φίλους». Οι κάθε λογής αυτόκλητοι σωτήρες είναι γνωστοί από παλιά, τη δουλειά τους θέλουν να κάνουν, το ίδιο και η Δεξιά».

Επανέλαβε δε, ότι διαφοροποιεί την «έννοια του μέλους με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις από αυτήν του follower» και τόνισε ότι «δεν έχουμε ανάγκη μόνο από οπαδούς, παρακολουθητές, αλλά από κάτι πολύ περισσότερο». Αυτή η τοποθέτηση αποτελεί μια έμμεση άρνηση της εκλογής προέδρους από τη βάση μέσα από την οποία θα διαμορφωθεί το μητρώο μελών του νέου ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει γίνει στο παρελθόν στο ΚΙΝΑΛ και τη ΝΔ.

Παπαδημούλης, Τζανακόπουλος στηρίζουν Σκουρλέτη

Στο πλευρό του γραμματέα τάχθηκαν δύο ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και ο βουλευτής Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας στον Σκάι 100,3, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι: «Εκφράζω την πλήρη συμπαράστασή μου στον Γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, απέναντι στις επιθέσεις και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη που δέχτηκε τις προηγούμενες μέρες. Και να θυμίσω σε όλους ότι ο Πάνος Σκουρλέτης είναι Γραμματέας του κόμματος ύστερα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και την εκλογή του από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΚΕ».

Σε ό,τι αφορά τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά του νέου ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι «το στοίχημά μας, είναι ένα διαρκές άνοιγμα στην κοινωνία. Όσοι πιστεύουν ότι αυτό απαιτεί να εγκαταλείψουμε την αριστερή μας πολιτική και φυσιογνωμία, κάνουν μεγάλο λάθος. Αποτελεί όμως και επιβεβαίωση του υπόγειου και πολύ σκληρού πολέμου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το θέμα της διεύρυνσης και της στροφής προς το Κέντρο που έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας”.

Χρεώνουν την ήττα στον Σκουρλέτη

Ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος όντως ως γραμματέας χρεώνεται την απογοητευτική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου που δεν έχει προηγούμενο για κυβερνών κόμμα όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου, είναι από τα στελέχη που προσπαθούν να βάλουν φρένο σε αυτό που έχει ονομαστεί «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, όρος που περιγράφει την πραγματικότητα αλλά δεν αρέσει στην ηγεσία του.

Η θέση του αυτή τον έχει φέρει τελευταίως πιο κοντά με τους 53+, στις τάξεις των οποίων επίσης υπάρχουν στελέχη που δεν βλέπουν με καλό μάτι ούτε την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ ούτε και την αλλαγή της οργανωτικής δομής και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό την ενίσχυση του ηγέτη του και την αποδυνάμωση των συλλογικών οργάνων. Λίγες ημέρες πριν κι ενώ ο κ. Σκουρλέτης είναι στημένος στον τοίχο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, που διήρκησε 3 ώρες.

Ο Τσίπρας χαιρετά ψυχρά τον Σκουρλέτη (5/7)

‘Εκεχειρία’ για τα μάτια του κόσμου

Η αλήθεια είναι πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε «εκεχειρία», η οποία όμως φαίνεται να έχει ημερομηνία λήξης και πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αργά ή γρήγορα το θέμα θα επανέλθει στην επιφάνεια…

Πάντως, υπάρχουν πληροφορίες που διακινούνται εδώ και μέρες, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει την αλλαγή του γραμματέα πριν από το συνέδριο του κόμματος, και μάλιστα έχουν διακινηθεί από την προεδρική ομάδα και ορισμένα ονόματα, μεταξύ αυτών, και πιο βασικό, αυτό του Νάσου Ηλιόπουλου.

Ο πρώην πρωθυπουργός εμμένει στη διαδικασία διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον ο “πόλεμος” δεν άρχισε ακόμη…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις