Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τάνκερ Ιράν – Καλαμάτα: Άλλαξε πορεία το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1
ΓΡΙΦΟΣ Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Τάνκερ Ιράν – Καλαμάτα: Άλλαξε πορεία το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1

Τάνκερ Ιράν - Καλαμάτα: Ο γρίφος για τον τελικό προορισμό του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Adrian Darya 1 -πρώην Grace 1- παραμένει άλυτος, με τις ελληνικές Αρχές να παρακολουθούν στενά τη ρότα του.

Τάνκερ Ιράν – Καλαμάτα: Σε πλήρη εξέλιξη το θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ που φαινόταν να κατευθύνεται προς την Καλαμάτα. Το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 άλλαξε πορεία φαίνεται ότι θα αποφύγει τα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με την καταγραφή του marinetraffic το ιρανικό τάνκερ επρόκειτο να περάσει από τα στενά της Μεσσήνης μεταξύ Ιταλίας και Σικελίας με κατεύθυνση την Καλαμάτα – προορισμό που ο καπετάνιος είχε δηλώσει.

Όπως όμως καταγράφεται το Adrian Darya 1 άλλαξε πορεία τις τελευταίες ώρες και κατευθύνεται νοτιοανατολικά της Σικελίας, προς τις ακτές της Αφρικής. Είναι άγνωστη η τελική πορεία του πλοίου προσώρας αλλά όλα δείχνουν ότι θα αποφύγει τα ευρωπαϊκά ύδατα.

Δείτε το tweet του marinetraffic

Τάνκερ Ιράν: Διαβεβαίωση Μητσοτάκη πως το Adrian Darya 1 δεν έρχεται στην Ελλάδα

«To ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya δεν κατευθύνεται προς ελληνικό λιμάνι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24 λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Το εν λόγω πλοίο δεν κατευθύνεται προς ελληνικό λιμάνι. Κανένα ελληνικό λιμάνι δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα ελλιμενισμού» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το πλοίο δεν κατευθύνεται σε ελληνικό λιμάνι» υπογράμμισε.

Τάνκερ Ιράν: Οι απειλές ΗΠΑ έπιασαν τόπο

Φαίνεται ότι ρόλο στην αλλαγή ρότας έπαιξαν οι απειλές των ΗΠΑ αλλά και τα σοβαρά εμπόδια που επρόκειτο να αντιμετωπίσει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 σε επίπεδο ανεφοδιασμού. Μάλιστα, σύμφωνα με την «Wall Street Journal», δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο εγκλωβισμού του τάνκερ στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Το Adrian Darya 1 σχεδίαζε να αγκυροβολήσει ανοιχτά της Καλαμάτας, να παραλάβει προμήθειες τροφίμων και καυσίμων και να μεταφορτώσει το πετρέλαιο που μεταφέρει σε άλλο τάνκερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται εταιρείες παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών. Αρχικά, ελληνικές εταιρείες εξέτασαν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το Adrian Darya 1, όμως οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι όποια μεσογειακή χώρα παράσχει βοήθεια στο ιρανικό πλοίο θα υποστεί κυρώσεις έθεσαν τέλος σε αυτές τις σκέψεις.

Τάνκερ Ιράν: ‘Όχι’ και από Κύπρο

Οι διαχειριστές του ιρανικού πλοίου έχουν εξετάσει την Κύπρο ως εναλλακτικό προορισμό για ανεφοδιασμό, σύμφωνα με την WSJ, όμως ούτε κυπριακές εταιρείες εμφανίζονται πρόθυμες. Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στην WSJ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης απρόθυμη να επιτρέψει στο τάνκερ να μεταφορτώσει τα βαρέλια που μεταφέρει ενώ βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα.

Τάνκερ Ιράν: Τι λέει το Λιμεναρχείο Καλαμάτας

Πηγές του Λιμεναρχείου Καλαμάτας αναφέρουν πως ακόμα δεν έχει φτάσει κάποιο επίσημο αίτημα για τον ελλιμενισμό του Adrian Darya 1 στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Παρά ταύτα, και ενώ τα στοιχεία φανερώνουν ότι δεν μπορεί να ελλιμενιστεί στην Καλαμάτα, η Λιμενική Αρχή θα παραμείνει σε αυξημένη επιφυλακή μέχρι το ιρανικό τάνκερ απομακρυνθεί προς την ανατολική Μεσόγειο.

Τάνκερ Ιράν: Συνεχίζουν τις απειλές οι ΗΠΑ

Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να μην κατονομαστεί, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν ενάντια σε οποιονδήποτε βοηθήσει άμεσα ή έμμεσα το ιρανικό δεξαμενόπλοιο.

Οι αρχές του Γιβραλτάρ είχαν συλλάβει στις 4 Ιουλίου το τάνκερ, με την υποψία ότι μεταφέρει πετρέλαιο με προορισμό την Συρία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Δαμασκού. Έλαβε άδεια να συνεχίσει τον πλουν την περασμένη Πέμπτη, όταν η Τεχεράνη έδωσε την διαβεβαίωση ότι το φορτίο των 2,1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου δεν προορίζεται για την Συρία. Την επόμενη ημέρα, δικαστήριο της Ουάσινγκτον εξέδωσε ένταλμα για την σύλληψη του τάνκερ και την κατάσχεση του φορτίου του.

Το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να συμμορφωθεί προς το αμερικανικό ένταλμα διότι ενεργεί βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου. Η Ουάσινγκτον βασίζει το ένταλμα στο επιχείρημα ότι το τάνκερ έχει σχέσεις με το σώμα του Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις