Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

20

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πνιγμός Κατερίνη: 19χρονος πνίγηκε μια ημέρα μετά την απεργία των ναυαγοσωστών
ΚΟΝΤΡΑ ΔΗΜΟΥ - ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Πνιγμός Κατερίνη: 19χρονος πνίγηκε μια ημέρα μετά την απεργία των ναυαγοσωστών

Πνιγμός Κατερίνη: Ο άτυχος νεαρός έφυγε από τη ζωή αβοήθητος, μια μέρα μετά την έναρξη της αποχής των ναυαγοσωστών, γιατί καθυστέρησε η πληρωμή τους

Πνιγμός Κατερίνη: Η απεργία των ναυαγοσοστών στην Κατερίνη είχε ως αποτέλεσμα μια απίστευτη τραγωδία με έναν 19χρονο να χάνει την ζωή του από πνιγμό. Χωρίς ναυαγοσώστες είναι οι παραλίες της Κατερίνης τις τελευταίες ημέρες, λόγω οικονομικής διαφοράς μεταξύ της ανάδοχης εταιρείας και του δήμου. Μάλιστα, μόλις μία ημέρα μετά την απόσυρση των ναυαγοσωστών από τα καθήκοντά τους, ένας 19χρονος από τη Σερβία έχασε τη ζωή του από πνιγμό στην Ολυμπιακή Ακτή. Ο δήμος Κατερίνης εξετάζει τώρα μέσω της νομικής του υπηρεσίας αν θα στραφεί νομικά κατά της εταιρίας.

Μία ημέρα πριν, η εταιρία Lifeguard Patrol είχε ανακοινώσει την «προσωρινή αναστολή των εργασιών ναυαγοσωστικής κάλυψης» των ακτών του δήμου Κατερίνης, κατηγορώντας τη δημοτική Αρχή ότι δεν υπήρξε συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντί της. «Με την κάλυψη των οφειλών από το δήμο οι ναυαγοσώστες θα επιστρέψουν και πάλι στις ακτές», κατέληγε η ανακοίνωση.

Δείτε ΕΔΩ βίντεο του Alpha

Πνιγμός Κατερίνη: Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση

«Χωρίς ναυαγοσώστες από σήμερα οι ακτές του Δήμου Κατερίνης. Η εταιρεία Lifeguard Patrol βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει την προσωρινή αναστολή των εργασιών «Ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών του Δήμου Κατερίνης». Από σήμερα Τετάρτη 21-8-2019 οι ναυαγοσώστες δε θα βρίσκονται στα βάθρα τους καθώς ο Δήμος Κατερίνης δεν υπήρξε συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στην εταιρεία. Με την κάλυψη των οφειλών από τον Δήμο οι ναυαγοσώστες θα επιστρέψουν και πάλι στις ακτές».

Όπως τονίζει μιλώντας στη ThessToday.gr ο υπεύθυνος της εταιρείας, Βασίλης Λάμπρου, η εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει τη ναυαγοσωστική κάλυψη στις 21 Αυγούστου, αφού πρώτα ενημέρωσε εγγράφως τον δήμο. Όπως σημειώνει, από τις αρχές της σεζόν μέχρι και σήμερα η εταιρεία δεν έχει λάβει τα συμφωνημένα χρήματα τα οποία πρέπει να καταβάλλονται μηνιαίως.

“Από τις 4 Αυγούστου μας υπόσχονται ότι θα πληρωθούν από μέρα σε μέρα οι οφειλές προς την εταιρεία, ωστόσο αυτό δεν έγινε μέχρι και σήμερα”, αναφέρει ο κ. Λάμπρου και συνεχίζει λέγοντας πως “ουδέποτε ζητήθηκαν παραπάνω χρήματα από αυτά που είχαν ήδη συμφωνηθεί και είχαν καθοριστεί από τον ίδιο το δήμο εξαρχής και όχι από εμάς”.

Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου, οι ναυαγοσώστες που απασχολούνται για την κάλυψη των αναγκών για τις τρεις δημοτικές κοινότητες (Κορινός, Παραλία Κατερίνης, Ολυμπιακή Ακτή) είναι 18 στους πύργους, τρεις στο ναυαγοσωστικό σκάφος που είναι πάντα σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάποιο περιστατικό, ένας επόπτης και ένας διαχειριστής της όλης διαδικασίας που απαιτείται.

Δεν υπήρχαν χρήματα

Όπως υποστηρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Κωνσταντίνος Τσουκάλης μιλώντας στη ThessToday.gr, πράγματι καθυστέρησε η πληρωμή αλλά δεν έφταιγε ο δήμος αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών που δεν έστειλε την επιχορήγηση στην ώρα της. “Δεν υπήρχαν χρήματα γι’αυτό δεν έγινε η πληρωμή στην ανάδοχο εταιρεία το πρόβλημα ωστόσο θα λυθεί εντός των επόμενων ημερών και θα καταβληθούν τα λεφτά έως και την ερχόμενη Τρίτη”, διευκρινίζει ο αντιδήμαρχος.

“H υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης μας υποχρέωσε να αυξήσουμε τους πύργους από 10 σε 18, οπότε ανέβηκε το κοστολόγιο. Επίσης, αυξήθηκε και ο χρόνος που οι ναυαγοσώστες απασχολούνται στις παραλίες της Κατερίνης κατά ένα μήνα. Έτσι, το κόστος μεγάλωσε και σήμερα είναι 300.000 ευρώ” τονίζει. Τέλος ο κ. Τσουκάλης άφησε αιχμές για μονοπώλιο από την πλευρά των ναυαγοσωστικών εταιρειών, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν σημαντικά οι αμοιβές τους και οι δήμοι να αδυνατούν να καταβάλλουν εγκαίρως τα χρήματα.

Πνιγμός Κατερίνη: Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών

Μιλώντας στο ethnos.gr, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κατερίνης, Λάζαρος Ντόντης, υποστήριξε πως η καθυστέρηση αφορούσε μερικές ημέρες και οφειλόταν στην καθυστέρηση εκταμίευσης της τακτικής επιχορήγησης από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη κατά της ναυαγοσωστικής εταιρίας, μετά το τραγικό γεγονός του πνιγμού του 19χρονου.

«Μέχρι πέρυσι ο Δήμος Κατερίνης είχε μια ναυαγοσωστική κάλυψη ετήσιου κόστους 120.000 ευρώ. Από φέτος το κόστος αυτό εκτοξεύτηκε στις 420.000 ευρώ γιατί άλλαξε η νομοθεσία, οι πύργοι αυξήθηκαν από 8-10 στους 18 και επιμηκύνθηκε η περίοδος κάλυψης», είπε και πρόσθεσε: «Το τιμολόγιο της εταιρίας ήρθε στις αρχές του Αυγούστου και επρόκειτο να πληρωθεί στα μέσα του μήνα. Όμως άργησε η τακτική επιχορήγηση από του υπουργείο, που έρχεται συνήθως στις 15,16, 17 του μηνός και σήμερα που είναι 23 δεν έχει έρθει ακόμα. Παρακαλέσαμε την εταιρία να κάνει λίγες μέρες υπομονή και θα πληρωθεί σε πρώτη προτεραιότητα μόλις εισπράξουμε την επιχορήγηση. Δεν θέλησε να περιμένει και υπαναχώρησε, με τραγικά όπως φαίνεται αποτελέσματα. Το αν αυτή η υπαναχώρηση είναι νόμιμη το εξετάζουν τώρα οι νομικές μας υπηρεσίες και ανάλογα θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις