Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιρανικό τάνκερ Καλαμάτα: Τι λέει το Λιμεναρχείο – Μυστήριο με την πορεία του
ΚΟΣΜΟΣ

Ιρανικό τάνκερ Καλαμάτα: Τι λέει το Λιμεναρχείο – Μυστήριο με την πορεία του

Ιρανικό τάνκερ Καλαμάτα: Τις τελευταίες μέρες διαδραματίζεται ένα θρίλερ με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Grace» και το φημολογούμενο λιμενισμό του στη Ελλάδα, με τις ΗΠΑ να εκτοξεύουν απειλές.

Ιρανικό τάνκερ Καλαμάτα: Μυστήριο επικρατεί με την πορεία του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Adrian Darya 1 -πρώην Grace 1- με τις ελληνικές Αρχές να παρακολουθούν στενά τη ρότα του. Τη στιγμή που οι ΗΠΑ απειλούν καθημερινά με κυρώσεις που θα υποστεί όποια χώρα εξυπηρετήσει το ιρανικό τάνκερ, ο κυβερνήτης του Adrian Darya 1 δείχνει να κρατά το θηριώδες δεξαμενόπλοιο σε σταθερή πορεία προς την Καλαμάτα.

Πηγή από το Λιμεναρχείου Καλαμάτας ανέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής στο iefimerida.gr ότι ούτε σήμερα έφθασε κάποιο επίσημο αίτημα για τον ελλιμενισμό του Adrian Darya 1 στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Παρά ταύτα, και ενώ τα στοιχεία φανερώνουν ότι δεν μπορεί να ελλιμενιστεί στην Καλαμάτα, η Λιμενική Αρχή θα παραμείνει σε αυξημένη επιφυλακή μέχρι το ιρανικό τάνκερ απομακρυνθεί προς την ανατολική Μεσόγειο.

Καμία βοήθεια από Ελλάδα και Κύπρο

Ιρανικό τάνκερ: Η περίεργη ρότα του Adrian Darya 1

Κατά την ίδια ασφαλή πηγή, το Adrian Darya 1 αυτές τις ώρες βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο του ταξιδιού του, καθώς ο κυβερνήτης θα πρέπει να επιλέξει αν θα κινηθεί από το Στενό της Μεσσήνης στη Σικελία ή από τον θαλάσσιο «διάδρομο» νότια της Σικελίας και βόρεια της Μάλτας.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις ελληνικές Αρχές είναι ότι το route forecast του Adrian Darya 1 το δείχνει να κινείται προς το στενό της Σικελίας. Όπως επισημαίνουν πηγές από το Λιμενικό Σώμα είναι είναι μια διαδρομή που δεν ακολουθούν τα πλοία που κινούνται προς την Ανατολική Μεσόγειο, όπως για παράδειγμα την Κύπρο, και ιδίως τα μεγάλα δεξαμενόπλοια, όπως το Adrian Darya 1, που έχει μήκος 330 μέτρα και πλάτος κοντά στα 60 μέτρα.

Στο Marine Traffic, πάντως, η Καλαμάτα εξακολουθεί να εμφανίζεται ως προορισμός του Adrian Darya 1. Αυτό, όπως αναφέρουν πηγές από το Λιμενικό Σώμα, συμβαίνει διότι ο ίδιος ο κυβερνήτης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου έχει δηλώσει την Καλαμάτα ως προορισμό.

Τη θέση ότι ο κυβερνήτης του Adrian Darya 1 δηλώνει ως προορισμό την Καλαμάτα επιβεβαίωσε και το Marine Traffic, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως δεν θα προσεγγίσει τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο «καθώς είναι περιοχή της ΕΕ».

Ιρανικό τάνκερ: Η ξεκάθαρη τοποθέτηση Βαρβιτσιώτη και το μήνυμα Πομπέο

Ιρανικό τάνκερ: Στο “παιχνίδι” και η Κύπρος

Η Ελλάδα βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο ενός διπλωματικού «θρίλερ», δεχόμενη πιέσεις από την αμερικανική πλευρά. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ωστόσο, άρχισαν να διαρρέονται διάφορα σενάρια για τον τελικό προορισμό του, εμπλέκοντας στο «παιχνίδι» και την Κύπρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κυπριακού Sigma Live, η εν λόγω πληροφορία για το Adrian Darya 1 δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, διαβεβαίωσε ότι ουδένα αίτημα για ελλιμενισμό του Adrian Darya 1 έχει υποβληθεί στην Κύπρο.

Επιπλέον, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία διεμήνυσε ότι «είμαστε δεσμευμένοι να αντιταχθούμε στην πρόσβαση σε πόρους προς τις δυνάμεις της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς, μια οργάνωση που διεξαγάγει μια απεχθή εκστρατεία τρόμου, σκοτώνοντας αμέτρητους Αμερικανούς και άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Ιρανικό τάνκερ: Τι συνέβη με το δεξαμενόπλοιο

Υπενθυμίζεται ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 (νυν Adrian Darya 1) κατασχέθηκε στις 4 Ιουλίου από τις Αρχές του Γιβραλτάρ. Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ωστόσο, ύστερα από 46 ημέρες παραμονής στην περιοχή, απέπλευσε από το Γιβραλτάρ.

Η αιτία κατάσχεσης του Grace 1, που έγινε σε συνεργασία με βρετανικές δυνάμεις, ήταν η υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, κατά παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η ΕΕ. Λίγο προ του τελευταίου απόπλου το Grace 1 «βαφτίστηκε» ως Adrian Darya 1 και τότε το «θρίλερ» ξεκίνησε να κορυφώνεται.

Ιρανικό τάνκερ: Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο France 24

Σε διάψευση πληροφοριών που ήθελαν το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya να κατευθύνεται προς την Καλαμάτα, προχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο France 24. «Δεν έχουμε λάβει αίτημα για ελλιμενισμό του σε ελληνικό λιμάνι», δήλωσε.

Στη συνέντευξή του o Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι το ιρανικό πετρελαιοφόρο Adrian Darya 1, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης σειράς μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ δεν έχει για προορισμό την Ελλάδα. «Δεν κατευθύνεται προς την Ελλάδα. Δεν έχουμε λάβει αίτημα για να ελλιμενιστεί σε ελληνικό λιμάνι», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κουμουτσάκος: Το ιρανικό τάνκερ δεν θα έρθει στην Ελλάδα

Το μήνυμα ότι το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya» δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο κ. Κουμουτσάκος διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις έναντι των συμμάχων μας, ενώ κάλεσε το ιρανικό τάνκερ να κατευθυνθεί προς την Τουρκία.

«Το πλοίο δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα. Εξάλλου μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει επίσημο αίτημα» έσπευσε να προσθέσει, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις