Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Γκρέτα Τούνμπεργκ: Το κορίτσι “φαινόμενο”, οι εχθροί και η σύγκριση με τη Μαλάλα
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Το κορίτσι “φαινόμενο”, οι εχθροί και η σύγκριση με τη Μαλάλα

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η ανήλικη Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει γίνει μια παγκόσμια αναγνωρισμένη περσόνα για την προώθηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια που εργάζεται για να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή και η περίπτωσή της κίνησε το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στον κόσμο. Η 16χρονη Γκρέτα από τη Σουηδία έγινε παγκόσμια γνωστή τον Αύγουστο του 2018, διοργανώνοντας αποχή από το σχολεία της χώρας της κάθε Παρασκευή, με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το περιοδικό Time Magazine, δε, την κατέταξε στους 25 εφήβους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2018.

Εγκατέλειψε το σχολείο και με ηλιακή βάρκα διασχίζει τον Ατλαντικό για να μεταβεί στις συνεδριάσεις κλίματος του ΟΗΕ στην Αμερική. Η δράση της έκανε φανατικούς οπαδούς αλλά και εχθρούς. Η Γκρέτα έμαθε για την κλιματική αλλαγή πολύ νωρίς, ήταν μόλις 8 ετών. Σύντομα, όπως διαβάζουμε στα σουηδικά ΜΜΕ το κορίτσι έμοιαζε να τυραννιέται από το οικολογικό ζήτημα, σε σημείο που οι γονείς της πίστευαν πως υπέφερε από κατάθλιψη. Η μητέρα της Μαλένα Ερμάν εκπροσώπησε τη Σουηδία στον διαγωνισμό της Eurovision το 2009, ενώ ο πατέρας της Σβάντε είναι ηθοποιός.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η ομιλία στην Ευρωβουλή

«Το όνομά μου είναι Γκρέτα Τούνμπεργκ, είμαι 16 χρονών, είμαι από τη Σουηδία και θέλω να πανικοβληθείτε. Θέλω να δράσετε σαν να καιγόταν το σπίτι σας». Με αυτές τις λέξεις ξεκίνησε τη συγκλονιστική της ομιλία στην ευρωβουλή για το κλίμα η νεαρή ακτιβίστρια τον περασμένο Απρίλιο.

«Είναι εντάξει αν αρνηθείτε να με ακούσετε. Άλλωστε, είμαι μια 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία. Αλλά δεν μπορείτε να αγνοήσετε τους επιστήμονες ή τα εκατομμύρια μαθητές που φωνάζουν για το δικαίωμά τους στο μέλλον. Σας εκλιπαρώ, μην αποτύχετε σε αυτό», κατέληγε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, σκουπίζοντας τα δάκρυά της.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η πρόταση για Νόμπελ Ειρήνης

Κι όμως, η 16χρονη φαίνεται πως διαθέτει πιο δυνατή φωνή από όσο πίστευε τότε, στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Γκρέτα προτάθηκε από τρεις βουλευτές της σοσιαλιστικής αριστεράς, σε μια κίνηση που χαρακτήρισε τιμητική, όσο και περίεργη.

Γρήγορα το πρόσωπό της βρισκόταν παντού. Ένα μικρό κορίτσι από τη Σουηδία γινόταν εξώφυλλο στο περιοδικό TIME με τίτλο «οι ηγέτες των επόμενων γενιών», αλλά και στο βρετανικό GQ, που την χαρακτήριζε Game Changer της χρονιάς. Η Γκρέτα έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της με ιστιοπλοϊκό για τη Νέα Υόρκη, σε ένα στοίχημα να βρίσκεται στην πόλη πριν τις 23 Σεπτεμβρίου και τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου θέλει να παραστεί. Παράτησε το σχολείο, έγινε βίγκαν και μέσω της ψυχολογικής πίεσης και της καλλιέργειας τύψεων, όπως αποκαλύπτει η ίδια, έστρεψε και τους γονείς της στον βιγκανισμό.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Το κορίτσι που άφησε το σχολείο

Το πρώτο διάστημα, η συμφωνία με τους γονείς της ήταν να λείπει από το σχολείο της τις Παρασκευές. Ωστόσο, η Γκρέτα μοιάζει τώρα αποφασισμένη να μην επιστρέψει στο σχολείο αυτή τη χρονιά. Η ίδια θέλει να αφοσιωθεί στον σκοπό της και συμπληρώνει πως θα επαναλάβει την σχολική χρονιά ένα χρόνο αργότερα.

Γρήγορα τα social media γεμίζουν με χρήστες που αμφισβητούν τους ευγενείς σκοπούς της. Παρά τις διαβεβαιώσεις των γονιών της, κακόβουλα tweets και αναρτήσεις στα social media βλέπουν πίσω από το πρόσωπο της Γκρέτα μια καλοστημένη «κομπίνα». Μια μηχανή παραγωγής χρημάτων για εκείνη και την οικογένειά της και προώθησης των σκοπών συγκεκριμένων συμφερόντων.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η σύγκριση με τη Μαλάλα χαρακτηρίστηκε ατυχής

Κάποιοι την συνέκριναν με την Μαλάλα Γουσαφτζάι. Μία 16χρονη που άφησε το σχολείο συγκρίνεται με μια κοπέλα που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από βαρβάρους γιατί ήθελε να πάει στο σχολείο.

Η Μαλάλα, πάμφτωχη μεταφέρθηκε από το χωριό της ετοιμοθάνατη στο Λονδίνο, με το κεφάλι της ανοιχτή πληγή, με το πρόσωπο παραμορφωμένο και διεσώθη μετά από σειρά επώδυνων επεμβάσεων. Νοσηλεύτηκε επί μήνες και μόλις βγήκε από το νοσοκομείο πήγε στο σχολείο. Σήμερα στα 20 της σχεδόν, είναι στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στα διαλείμματα εκστρατεύει υπέρ της μόρφωσης των γυναικών σε χώρες όπως η δική της, δηλαδή το Πακιστάν. Για τον αγώνα της πήρε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2014.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η Γκρέτα στην αντιπαράθεση για το Brexit και τα σκίτσα του Αρκά

«Χωρίς πετρέλαιο, πτήσεις, κρέας. Είναι όλα όσα ζητούν οι ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή. Αν η Γκρέτα Τούνμπεργκ το μάθει θα έρθει με γιότ να διαδηλώσει υπέρ ενός σκληρού Brexit» έγραψε πρόσφατα στο twitter Ουαλός πολιτικός και ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, απαντώντας σε κείμενο που διέρρευσε για το ενδεχόμενο μη εξεύευσης συμφωνίας με την ΕΕ.

Πολύ πρόσφατα, ο διάσημος σκιτσογράφος Αρκάς λάνσαρε στη σελίδα του μια νέα σειρά σκίτσων με πρωταγωνίστρια την Ρόζα την γκρινιάρα, ένα κορίτσι με κοτσίδες που διαμαρτύρεται με πάθος υπέρ της πολιτικής ορθότητας. Μια εικόνα που θυμίζει πολύ την Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Διχασμένο το twitter

Εκείνο που ίσως κανείς δεν έχει θίξει, είναι το γεγονός πως όπως η ίδια λέει, έχει διαγνωστεί με σύνδρομο του Άσπεργκερ, μια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία. Κι εδώ οι επικριτές της, έχουν να σχολιάσουν.

Ρίχνοντας μια ματιά στην ζωή της Γκρέτα, βλέπει κανείς πως πίσω από αυτήν κρύβεται ένα όνομα: Ιγκμάρ Ρεντζόχ. Ο συγκεκριμένος είναι και ο ιδιοκτήτης της start-up «We Don’t Have Time». Ο Ρεντζόχ συνάντησε την Γκρέτα, στις 20 Αυγούστου 2018 μπροστά από το σουηδικό Κοινοβούλιο όπου διαμαρτυρόταν για την κλιματική αλλαγή. Λίγα λεπτά αργότερα, ο επικοινωνιολόγος δημοσιεύει μια συγκινητική ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook για την ανήλικη ακτιβίστρια που πάσχει από σύνδρομο Ασπέργκερ.

4 μέρες αργότερα, κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, μια αυτοβιογραφία που εμπλέκει την οικονομική κρίση με την κλιματική αλλαγή και είναι γραμμένη από τη Γκρέτα, τη μητέρα, τον πατέρα και την αδερφή της. Οι γονείς της είναι γνωστοί καλλιτέχνες. Μία συνάντηση, μία ανάρτηση στο Facebook, ένα άρθρο στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Σουηδία και ένα βιβλίο μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Ποια είναι, η μητέρα της έφηβης ακτιβίστριας, η οποία δέχεται επιθέσεις;

Η Σάρα Μαγκνταλένα Έρνμαν είναι Σουηδή τραγουδίστρια της όπερας, μέτζο-σοπράνο. Εκτός από την όπερα και τις οπερέτες, έχει ερμηνεύσει σανσόν, καμπαρέτες, τζαζ, ενώ έχει εμφανιστεί και σε μιούζικαλ. Επίσης, έχει δηλώσει ότι προσελκύεται πολύ και από το θέατρο βαριετέ. Είναι μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Μουσικής.

Η Έρνμαν εκπροσώπησε τη Σουηδία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2009 στη Μόσχα με το τραγούδι La voix, τερματίζοντας 21η.

Είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Σβάντε Τούνμπεργκ, ο οποίος συμπαρίσταται στην προσπάθεια της κόρης του να ευαισθητοποιήσει τον πλανήτη για την κλιματική αλλαγή.

Οι επιθέσεις, με φόντο το βιβλίο

Όπως αναφέρει η Le Monde, η μητέρα της Γκρέτα Τούνμπεργκ κατηγορείται ότι χειραγωγεί την κόρη της για να διαφημιστεί η ίδια. Την κατηγορούν, συγκεκριμένα, ότι κυκλοφόρησε βιβλίο για τον αυτισμό «Σκηνές από την καρδιά μας», με τον σύζυγό της, μερικές ημέρες πριν από την έναρξη της απεργίας της Γκρέτα. Μάλιστα, χρησιμοποίησε μια φωτογραφία της έφηβης κόρης της μπροστά στο κοινοβούλιο της Σουηδίας ως εξώφυλλο στο βιβλίο της, το οποίο εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2018.

Η Μαλένα Έρνμαν απάντησε στις κατηγορίες λέγοντας ότι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως η δράση της κόρης της θα είχε αποτελέσματα και θα γινόταν γνωστή. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι όλα τα έσοδα από το βιβλίο της δόθηκαν σε ΜΚΟ που δρουν «για το κλίμα, για τα δικαιώματα των ζώων και για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες», επειδή η Γκρέτα Τούνμπεργκ διαγνώστηκε με αυτισμό Asperger σε ηλικία 11 ετών, όπως και η αδελφή της.

Εμείς την αποθαρρύναμε

Η Μαλένα Έρνμαν αρνείται επίσης τις κατηγορίες ότι επικοινωνιολόγοι ασχολούνται με την κόρη της και τη συμβούλευσαν να κάνει απεργία από το σχολείο. Λάθος, έγραψε η μητέρα, η ιδέα ήρθε από το μοντέλο της «επανάστασης» στα αμερικανικά σχολεία εναντίον της χρήσης όπλων που ενέπνευσε την κόρη της και εκείνη έδρασε μόνη της. «Εμείς την αποθαρρύναμε και της είπαμε ότι δεν μπορούμε να τη στηρίξουμε γιατί πρέπει να την αναγκάσουμε να πάει στο σχολείο», έγραψε η Μαλένα Έρνμαν.

Η μητέρα της ισχυρίζεται ότι οι γονείς πληρώνουν τις μετακινήσεις της έφηβης Γκρέτα στο εξωτερικό και όχι χορηγοί, όπως την κατηγορούν. Η ίδια η Γκρέτα δήλωσε πως οι αντιδράσεις εναντίον της γίνονται λόγω «της άγνοιας για την κλιματική κρίση».

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Φαινόμενο εποχής;

Μερικά μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει να περιγράφουν την επίδραση της ως “φαινόμενο Γκρέτα Τούνμπεργκ” με πολλούς πολιτικούς να αναγνωρίζουν την ανάγκη δράσης για τη κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, ο Βρετανός γραμματέας περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, δήλωσε: “Όταν άκουσα για εσάς, ένιωσα μεγάλο θαυμασμό, αλλά επίσης ευθύνη και ενοχή. Είμαι της γενιάς των γονιών σας, και αναγνωρίζω ότι δεν έχουμε κάνει σχεδόν τίποτα για να επιλύσουμε τη κλιματική αλλαγή και την ευρύτερη περιβαλλοντική κρίση στην οποία συμβάλλαμε να δημιουργηθεί.”

Ο πολιτικός των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, υπεύθυνος για την εισαγωγή νόμου για το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: “Μας έχετε αφυπνήσει. Σας ευχαριστούμε. Όλοι οι νέοι που κινητοποιηθήκατε είστε καθρέφτης για την κοινωνία μας – μας έχετε διδάξει ένα πραγματικά σημαντικό μάθημα. Προεξέχετε από το κοινό”.

Τον Φεβρουάριο του 2019, σε απάντηση των προσπαθειών της Τούνμπεργκ, ο επικεφαλής της ΕΕ Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ υπέβαλε πρόταση δαπάνης εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για τη κλιματική αλλαγή ξεκινώντας το 2021.

Τον Ιούνιο του 2019, μια δημοσκόπηση της YouGov στη Βρετανία έδειξε ότι η δημόσια ανησυχία για το περιβάλλον ανέβηκε σε επίπεδα ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις διαμαρτυρίες της Τούνμπεργκ και της οργάνωσης Επανάσταση κατά της εξέγερσης.

Τον Αύγουστο του 2019, αναφέρθηκε άνοδος στον αριθμό των παιδικών βιβλίων που ασχολούνται με το θέμα της κλιματικής κρίσης, συνοδευόμενη από μια θετική μεταβολή των πωλήσεων βιβλίων για τη κλιματική κρίση, τα οποία σκοπεύουν να εμπνεύσουν νεαρά άτομα στο να σώσουν των πλανήτη. Οι εκδότες αποδίδουν την αύξηση στο “φαινόμενο Γκρέτα Τούνμπεργκ”…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις