Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γιάννης Ντσούνος: Δύο στόχοι στις βαλίτσες του Κυριάκου Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Ντσούνος: Δύο στόχοι στις βαλίτσες του Κυριάκου Μητσοτάκη

Γιάννης Ντσούνος: Ο γνωστός δημοσιογράφος, για τα ταξίδια κρίσιμης σημασίας που ξεκινά ο πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Γιάννης Ντσούνος: Ξεκινούν τα κρίσιμα ταξίδια του πρωθυπουργού στην Ευρώπη και οι συναντήσεις του με τους ηγέτες των κρατών που ελέγχουν την οικονομία της ευρωζώνης.

Γράφει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντσούνος

Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι διπλός. Από την μια είναι η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στις φοροελαφρύνσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και από την άλλη η μακροπρόθεσμη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που δεν βοηθούν στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Ως βασικό του όπλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ταχύτητα με την οποία λειτούργησε η κυβέρνηση τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης και η γρήγορη ψήφιση σημαντικών για την οικονομία νομοσχεδίων. Τις επαφές Μητσοτάκη προετοίμασε μια ομάδα συνεργατών από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά τς εκλογές.

Δυο εξ’ αυτών είναι ο Υφυπουργός παρά τώρα πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε ήδη ταξιδέψει σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο κ. Σκέρτσος, με θητεία δίπλα στον Γιάννη Στουρνάρα και ο κ. Πέτσας με θητεία στο γενικό λογιστήριο του κράτους, γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο θα διαπραγματευτούν με τους τεχνοκράτες των Ευρωπαίων ηγετών.

Βασικός μοχλός των διαπραγματεύσεων είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας που όμως έχει αποκτήσει τεράστια εμπειρία από την συμμετοχή του ως υφυπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά στα Eurogroup και στις διαπραγματεύσεις με την τότε γερμανική κυβέρνηση και κυρίως τον κ. Σόμπλε που ήταν ο πιο σκληρός παίκτης πανευρωπαϊκά. Στο κάδρο της ομάδας διαπραγμάτευσης μπαίνουν ακόμη ο Θόδωρος Σκυλακάκης ως υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργύρου.

Η ομάδα έχει εργαστεί σκληρά και τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς καλείται να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός . Το στοίχημα μεγάλο καθώς αν η διαπραγμάτευση έχει θετική έκβαση, η κυβέρνηση θα αποκτήσει άρρηκτες σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ευρώπη και θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα την οικονομική της πολιτική.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις