Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Δεξαμενόπλοιο Ιράν: Στην Καλαμάτα το τάνκερ Grace – «Καμπανάκι» Πομπέο
ΜΗΝ ΤΟ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ

Δεξαμενόπλοιο Ιράν: Στην Καλαμάτα το τάνκερ Grace – «Καμπανάκι» Πομπέο

Δεξαμενόπλοιο Ιράν: Διπλωματικό πυρετό μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας προκαλεί η πληροφορία ότι στις 25 Αυγούστου το Grace 1, θα καταπλεύσει ανοικτά της Καλαμάτας.

Δεξαμενόπλοιο Ιράν: Επικίνδυνη προειδοποίηση προς την Ελλάδα απηύθυναν οι ΗΠΑ για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 το οποίο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ, όπου βρισκόταν ακινητοποιημένο τις τελευταίες εβδομάδες, και ξεκίνησε να πλέει προς την χώρα μας. Το Grace αναμένεται να φτάσει στην Καλαμάτα στις 25 Αυγούστου. Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, το ιρανικό τάνκερ Grace 1, το οποίο μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1, μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία και τα χρήματα από την πώλησή του θα εξυπηρετούσαν τους σκοπούς της οργάνωσης Φρουροί της Επανάστασης.

Όπως γνωστοποίησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οποιαδήποτε βοήθεια προς το δεξαμενόπλοιο μπορεί να θεωρηθεί ως παροχή στήριξης σε μία τρομοκρατική – για τις ΗΠΑ – οργάνωση. Χθες, Δευτέρα, έγινε γνωστό πως το Adrian Darya 1 απέπλευσε από το Γιβραλτάρ γύρω στις 11 μ.μ. (τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας Refinitiv, που παρακολουθεί την ναυσιπλοΐα, το σκάφος κατευθύνεται προς την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.

Δεξαμενόπλοιο Ιράν: Ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις θέσεις των ΗΠΑ επί του ζητήματος. Η ίδια ενημέρωση έχει παραχθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια. Το Adrian Darya το οποίο είχε κατασχεθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ, κατευθύνεται προς την Καλαμάτα. Το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από 46 ημέρες παραμονής στην περιοχή.

Οι αρχές του Γιβραλτάρ, υποστηριζόμενες από βρετανικές δυνάμεις, κατάσχεσαν το πετρελαιοφόρο πλοίο Crace 1 στις 4 Ιουλίου, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Δεξαμενόπλοιο Ιράν: Πολύ λυπηρό ότι έδωσαν άδεια στο Grace 1, λέει ο Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Είναι πολύ λυπηρό», απάντησε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον. Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατ’ αυτόν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».

Ο ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει. Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Λόγω υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης.

Δεξαμενόπλοιο Ιράν: «Δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αίτημα κατάπλου. Πληροφορίες του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρουν πως το συγκεκριμένο αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί έως και 48 ώρες πριν από τον απόπλου.

«Είναι ένα θέμα που θα διαχειριστούμε με το υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν προσεκτικά την πορεία του ιρανικού τάνκερ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις