alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμπρηστής Εύβοια: Είχε καταδικαστεί, τον αποφυλάκισαν και κατέκαψε την Εύβοια
ΕΛΛΑΔΑ

Εμπρηστής Εύβοια: Είχε καταδικαστεί, τον αποφυλάκισαν και κατέκαψε την Εύβοια

Εμπρηστής Εύβοια: Σε εμπρησμό οφείλεται κατά 99% η φωτιά που εκδηλώθηκε στην Εύβοια όπως αναφέρουν εμπειρογνώμονες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Εμπρηστής Εύβοια: Η Πυροσβεστική είναι «κατά 99%» βέβαιη ότι η μεγάλη πυρκαγιά που έκανε στάχτη περίπου 27.000 δάσους στην κεντρική Εύβοια προήλθε από εμπρησμό. Και μάλιστα οι Αρχές έχουν έναν άνθρωπο στα χέρια τους. Ο οποίος όχι μόνο προέβαλε ένα άλλοθι που κατέρρευσε αλλά αποδεικνύεται πως είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν για εννέα εμπρησμούς στην ίδια περιοχή.

Όπως ανέφεραν «Τα Νέα», η Πυροσβεστική διαθέτει πλέον σοβαρές ενδείξεις ότι ο 33χρονος Β.Μ είναι ο δράστης του εμπρησμού στη μεγάλη φωτιά της κεντρικής Ευβοίας.  Ο 33χρονος πρόβαλε ως άλλοθι ότι την ώρα της έναρξης της πυρκαγιάς ήταν σε συγγενικό του πρόσωπο σε απόσταση 30 χλμ.. Όμως αυτό φαίνεται να καταρρίφθηκε από τις καταγραφές της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που τον φέρουν να κινείται τελικώς στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η φετινή καταστροφική φωτιά.

Φωτο: Λάμπρου Αντώνιος

Β.Μ., ο βασικός ύποπτος

Η ειρωνεία είναι ότι είχε συλληφθεί πέρυσι για εννιά πυρκαγιές στην ίδια περιοχή και αποφυλακίσθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Ο 33χρονος είχε καταδικασθεί από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Χαλκίδας σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών (του είχε αποδοθεί μειωμένος καταλογισμός) για διαδοχικές πυρκαγιές από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2018 στην ίδια περιοχή με τη φετινή πυρκαγιά. Είχε υποστηρίξει στα στελέχη της Πυροσβεστικής ότι προχώρησε στους εμπρησμούς εκνευρισμένος από περιπαικτικά σχόλια που δέχθηκε από θαμώνες καφενείου στο χωριό Σταυρός, που απειλήθηκε κι αυτό από τη φωτιά.

Φωτο: Λάμπρου Αντώνιος

Όπως επισήμανε μιλώντας στα «Νέα» η δικηγόρος Χαλκίδας Ελένη Καμπούρογλου που τον εκπροσώπησε νομικά στην συγκεκριμένη δίκη, «ο πελάτης μου παρουσίασε γνωμάτευση για σοβαρό νοητικό πρόβλημα κι ανέφερε ότι η ομολογία του στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής προήλθε από παραπλάνησή του, και υπέγραψε κάτι που δεν αντιλαμβανόταν το περιεχόμενό του. Επιβαρυντικό στοιχείο εις βάρος του ήταν μια καταγραφή από κάμερες που τον εικόνιζαν να διέρχεται από το σημείο με μοτοσικλέτα. Επιπλέον, στη διάρκεια της δίκης κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής που εξέφρασαν την πίστη ότι ήταν αθώος».

Φωτο: Λάμπρου Αντώνιος

Εμπρησμοί στην Εύβοια: Μία φωτιά κάθε 36 ώρες!

Σύμφωνα με την έρευνα του πρώην υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδριανού Γκουρμπάτση, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο (2019), στην Εύβοια έχουν εκδηλωθεί κατά το διάστημα από την 1 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και σήμερα 19 Αυγούστου 2019, (112) αγροτοδασικές πυρκαγιές, αριθμός μικρότερος σε ποσοστό 42,6% του μέσου ετήσιου αριθμού πυρκαγιών από τις οποίες έχουν καεί περισσότερες από 30.000 στρ. αγροτοδασικής έκτασης, αριθμός αυξημένος του μέσο ετήσιου αριθμού σε ποσοστό 24,5%.

Φωτο: Λάμπρου Αντώνιος

Με αφορμή την πρόσφατη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 13η Αυγούστου 2019 και περί ώρα 03.21 π.μ και ξεκίνησε από την δασική περιοχή της Αγριλίτσας του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, από την οποία καταστράφηκε, σύμφωνα με το EFFIS, συνολική έκταση (23.565) στρεμμάτων αγροτοδασικών εκτάσεων, παρατίθενται ακολούθως τα στοιχεία των πυρκαγιών που συνθέτουν το προφίλ της το διάστημα (2018 – 2008).

Πιο συγκεκριμένα η Εύβοια, είναι μια από τις πιο πυρόπληκτες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας. Κατά το χρονικό διάστημα από το έτος 2008 έως και το 2018, εκδηλώθηκαν στην Εύβοια συνολικά (2.894) αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες καταστράφηκαν συνολικά (265.028,4) στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων.

Φωτο: Λάμπρου Αντώνιος

 Εξάλλου, μόνον το έτος 2007, στην Εύβοια εκδηλώθηκαν συνολικά (324) αγροτοδασικές πυρκαγιές από τις οποίες καταστράφηκαν συνολικά (252.977,4) στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων, ήτοι το 10% περίπου της συνολικά καμένης έκτασης των (2.644.083,1) στρεμμάτων που καταστράφηκαν το έτος αυτό στην Ελλάδα…