Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εύβοια φωτιά – χάρτης: Η υπηρεσία Copernicus καταγράφει δορυφορικά την καταστροφή
ΤΙ ΚΑΗΚΕ

Εύβοια φωτιά – χάρτης: Η υπηρεσία Copernicus καταγράφει δορυφορικά την καταστροφή

Εύβοια φωτιά - χάρτης: Με τη συμβολή του συστήματος Copernicus της ΕΕ, οι καμένες εκτάσεις αποτυπώνονται με σαφήνεια, και επιβεβαιώνεται ότι κάηκε κυρίως το δάσος αλλά και καλλιέργειες.

Εύβοια φωτιά – χάρτης: Τον πρώτο απολογισμό για τον δασικό πλούτο που μετατράπηκε σε στάχτες κατά τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Στον χάρτη του Copernicus εικονίζεται το σύνολο των δασικών εκτάσεων αλλά και των καλλιεργειών που κάηκαν κατά τη φωτιά στην Εύβοια. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπηρεσία Copernicus, ενεργοποιήθηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου, μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και έκτοτε καταγράφει δορυφορικά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, παρέχοντας χρήσιμα δεδομένα υψηλής ανάλυσης για την έκταση της καταστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις καμένες εκτάσεις κατά τη φωτιά στην Εύβοια έδειχνα ότι αποτεφρώθηκαν πάνω από 25.000 -ίσως και πάνω από 28.000- στρέμματα. Μια απίστευτη οικολογική καταστροφή στην περιοχή σε ένα μοναδικό και σπάνιας ομορφιάς πνεύμονα πρασίνου.Δείτε την ροή των δεδομένων για τα καταστροφικά αποτελέσματα της φωτιάς στην Εύβοια.

Εύβοια φωτιά: Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή

Στον δορυφορικό χάρτη του συστήματος Copernicus, που δημοσιοποίησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διακρίνεται αναλυτικά η κατανομή των χρήσεων γης (όπως αυτές είχαν καταγραφεί το 2018) των εκτάσεων που κάηκαν μέχρι και την Τετάρτη 14 Αυγούστου.

Δεδομένου ότι η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια έκτοτε κινήθηκε κυρίως με αναζωπυρώσεις στις περιοχές από όπου είχε ήδη περάσει η πυρκαγιά, εκτιμάται ότι η γεωγραφική έκταση που αποτυπώνεται εδώ δεν απέχει πολύ από την συνολική, μέχρι σήμερα, καμένη έκταση.

Οι χρήσεις της γης που κάηκε κατά τη φωτιά στην Εύβοια εμφανίζεται σε αυτόν τον σύνδεσμο και είναι χαρακτηριστικό ότι εμφανίζεται ως «ενεργή» ακόμη η πυρκαγιά στην περιοχή.

Αυτός είναι ο χάρτης της καταστροφής

Η ομάδα του Copernicus υποστηρίζει ότι η συννεφιά που επικράτησε την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή δεν επέτρεψε στους δορυφόρους να καταγράψουν νεότερα δεδομένα. Η επόμενη απόπειρα δορυφορικής καταγραφής αναμένεται να γίνει σήμερα, Σάββατο, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες στην Εύβοια που ακόμη μετρά τις πληγές της.

Παρά ταύτα, οι επιστήμονες έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κατά τις δυο πρώτες ημέρες της φωτιάς στην Εύβοια κάηκαν κυρίως κωνοφόρα και σκληρόφυλλα δάση, μεταβατικές θαμνώδεις περιοχές, ελαιώνες και εκτάσεις με μικτές ή μη αρδευόμενες καλλιέργειες, καθώς και φυσική βλάστηση.

https://twitter.com/CopernicusEMS/status/1161687826091716609?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1161687826091716609&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fgreece%2Farticle%2F917007%2Feuvoia-fotia-i-proti-hartografisi-tis-periohis-pou-kaike%2F

Εύβοια φωτιά: Διπλό μέτωπο για την Πυροσβεστική

‘Κόκκινος’ συναγερμός για την πυροσβεστική η σημερινή ημέρα. Από την μια πλευρά 923 πυροσβέστες ξεχύθηκαν χθες ώστε να περιορίσουν και παραμένουν στα πύρινα μέτωπα ανά την χώρα, ενώ από την άλλη πλευρά δεκάδες ακόμη άνδρες της ΠΥ είναι σε επιφυλακή λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, όπως τα ανακοίνωσε η ΕΜΥ.

Στη φωτιά της Εύβοιας όλο το προηγούμενο βράδυ επιχειρούσαν 390 πυροσβέστες, 101 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν περιοδικά 10 Α/Φ και 8 Ε/Π, ενώ και με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν εκ νέου οι πτήσεις των εναέριων μέσων. Επίσης, συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση 2 Α/Φ από Ιταλία και 1 Α/Φ από Ισπανία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν επίσης: 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) παραμένουν στην Εύβοια και διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών, ενώ έχει ζητηθεί και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου τριών ανδρών.

Εύβοια: Εμπρησμός ή ατύχημα, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού

Την ίδια στιγμή γενικός συναγερμός στην Πυροσβεστική έχει σημάνει και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται από σήμερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ο καιρός αγριεύει από σήμερα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες και θα επηρεαστούν: η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πρόσκαιρα οι Σποράδες και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου. Αναμένεται από το βράδυ σταδιακά τα φαινόμενα να εξασθενήσουν.

Συνεπώς, τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις