Επίθεση στο Σίδνεϊ: 24 ετών η γυναίκα που φέρεται να σκότωσε ο δράστης

ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: 24 ετών η γυναίκα που φέρεται να σκότωσε ο δράστης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Ένας άνδρας επιτέθηκε κρατώντας μαχαίρι σε περαστικούς σε κεντρικό δρόμο του Σίδνεϊ, σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας μία άλλη.

14.08.2019 | 13:10

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Τρεις Βρετανοί βοήθησαν στον αφοπλισμό ενός νεαρού που κρατούσε μαχαίρι και φώναζε «Αλαχού ακμπάρ», αφού προσπάθησε να μαχαιρώσει όσους περισσότερους μπορούσε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Μία 24χρονη είναι νεκρή και μία 41χρονη που μαχαιρώθηκε στην πλάτη, νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Οι Λη Κάθμπερτ, Πολ Ο‘Σόνεσι και Λουκ Ο’Σόνεσι, όλοι από το Μάντσεστερ, δούλευαν στην περιοχή όταν άκουσαν τις φωνές του δράστη.

«Είχαμε ανοιχτό ένα παράθυρο για να παίρνουμε αέρα κι ακούσαμε την φασαρία έξω. Κοιτάξαμε και τον είδαμε πάνω σε ένα αυτοκίνητο, να κραδαίνει μαχαίρι και βγήκαμε έξω όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Δεν σκέφτεσαι σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να αντιδράσεις άμεσα. Ήταν σουρεαλιστικό, πολύ,πολύ σουρεαλιστικό…» δήλωσαν στα τοπικά ΜΜΕ. «Όλοι τον κυνηγήσαμε, όλοι συνεργαστήκαμε, αλλά ο Λουκ ήταν ο πραγματικός ήρωας. Αυτός τον κυνήγησε περισσότερο και κατάφερε να τον πιάσει…»

Όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, ο άνδρας, οπλισμένος με ένα μεγάλο μαχαίρι, επιχείρησε να μαχαιρώσει κόσμο κοντά σε μία πολυσύχναστη διασταύρωση. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, το επεισόδιο δεν θεωρείται τρομοκρατικό, αλλά ο δράστης περιγράφεται ως «μοναχικός λύκος», ο οποίος μπορεί να έχει τρομοκρατικές πεποιθήσεις.

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Έγγραφα, χάπια και ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων

Πάντως, πάνω στον συλληφθέντα βρέθηκαν έγγραφα που αναφέρονται σε πολύνεκρες δολοφονικές επιθέσεις ανά τον κόσμο, όπως εκείνες στη Βόρεια Αμερική και τη Νέα Ζηλανδία.

«Πάνω του βρέθηκε υλικό το οποίο δεν αποκλείει την περίπτωση τρομοκρατικής ιδεολογίας, αλλά δεν έχει σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε αξιωματικός της Αστυνομίας.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον δράστη να στέκεται στην στέγη ενός οχήματος, κρατώντας μαχαίρι και να φωνάζει. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου δήλωσε ότι είναι οδηγός Uber και μετέφερε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.

«Σταμάτησα σε ένα φανάρι και είδα κόσμο να τρέχει» είπε στα ΜΜΕ. «Ξαφνικά εμφανίστηκε ο τύπος με ένα μαχαίρι, γεμάτος αίματα και το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι δεν μπορώ να ξεφύγω. Τότε ο τύπος πήδηξε μπροστά στο αυτοκίνητο και ανέβηκε στην οροφή. Προς στιγμή πάγωσα και μετά ευχήθηκα να μην είναι φορτωμένος με εκρηκτικά. Πάτησα γκάζι για να πέσει και λίγο αργότερα είδα να τον κυνηγάνε  ο κόσμος και οι αστυνομικοί…».

Μια νεαρή, με κομμένο τον λαιμό

Σύμφωνα με το δίκτυο 7 News, αγχολυτικά φάρμακα βρέθηκαν στο έδαφος, κοντά στο σημείο όπου συνελήφθη ο 21χρονος, ενώ ο αξιωματούχος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι ο δράστης είχε ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων. Ο Επίτροπος της Αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μικ Φούλερ ανέφερε πως μισή ώρα μετά τη σύλληψη του δράστη μια 24χρονη βρέθηκε νεκρή σε ένα σπίτι στην οδό Κλάρενς. Υπάρχουν αρκετές αναφορές ότι βρέθηκε με κομμένο τον λαιμό.

«Με βάση τα στοιχεία που μας είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, τα δύο εγκλήματα συνδέονται», ανέφερε ο Επίτροπος.

24 ετών η νεκρή

Η νεαρή γυναίκα που βρέθηκε νεκρή εχθές στο κέντρο του Σίδνεϊ, όπου ένας νεαρός άνδρας εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι σε περαστικούς στο δρόμο, ταυτοποιήθηκε από τις αυστραλιανές Αρχές.  Σύμφωνα με το αυστραλιανό δίκτυο 9 News, πρόκειται για τη Μικαέλα Νταν, μια 24χρονη κοπέλα που εργαζόταν ως συνοδός.

Οι Αρχές πιστεύουν ότι η άτυχη κοπέλα δολοφονήθηκε από τον δράστη της χθεσινής επίθεσης τον 20χρονο Μερτ Νέι, εχθές το απόγευμα (ώρα Αυστραλίας) λίγη ώρα προτού εκείνος ξεχυθεί στον δρόμο και μαχαιρώσει μια 41χρονη γυναίκα, έχοντας καταληφθεί από δολοφονικό αμόκ και φωνάζοντας «Αλλαχου Άκμπαρ».

Οι σελίδες της άτυχης κοπέλας στα social media δείχνουν ότι ταξίδευε συχνά στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Σρι Λάνκα. Στο παρελθόν σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Νοτρ Νταμ και είχε μία αδερφή.

Η μητέρα της 24χρονης περιέγραψε την κόρη της στο 9 News ως «μια όμορφη και τρυφερή κοπέλα» που αγαπούσε τη γνώση και τα ταξίδια.

Την Τετάρτη, η οικογένεια της κοπέλας ζήτησε από τον κόσμο, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε η αστυνομία, να σεβαστούν την ιδιωτική ζωή του θύματος και τον πόνο των δικών της ανθρώπων.

Η αστυνομία διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η νεαρή γυναίκα ήρθε σε επαφή με τον δράστη, και πώς κατέληξε να χάσει τη ζωή της από τα χέρια του, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Νέι να επισκέφθηκε το διαμέρισμα του θύματος ως «πελάτης».

Ο άνδρας βρίσκεται υπό κράτηση και αναμένεται να του απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία, για επίθεση και, ανάλογα με την έκβαση της έρευνας, για αδικήματα τρομοκρατίας.

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Βίντεο από ΑΠΕ

Exit mobile version