Φωτιά Εύβοια: Τουλάχιστον 25.000 στρέμματα η καμένη έκταση

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Τουλάχιστον 25.000 στρέμματα η καμένη έκταση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Φωτιά Εύβοια: Την ώρα που η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στην Εύβοια προκαλούν θλίψη.

14.08.2019 | 14:16

Φωτιά Εύβοια: Σε ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή εξελίσσεται η φωτιά στην Εύβοια, που μαίνεται για δεύτερο εικοσιτετράωρο. Παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι δείχνουν να εξασθενούν την τελευταία ώρα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή λόγω των διαρκών αναζωπυρώσεων, σε διάφορα μέτωπα της φωτιάς στην Εύβοια.Πέρα από τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, στα μέτωπα της πυρκαγιάς βρίσκεται και το προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Ευβοίας, που προσπαθεί να «ζυγίσει» τις απώλειες δασικού πλούτου.

Ο διευθυντής Δασών Ευβοίας εξηγεί πάντως ότι «η έκταση που καίγεται δεν είναι περιοχή Natura. Το δάσος Natura είναι στη Στενή και βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα μέτωπα της φωτιάς». Ο κ. Ξηρογιάννης επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια η Εύβοια έχει πληγεί βαρύτατα από τις πυρκαγιές.«Είχαμε και πέρυσι πυρκαγιά στο Κοντοδεσπότι, όπου βρισκόμαστε αυτή την ώρα. Και έξω από Αλιβέρι επίσης είχε εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά. Το ευχάριστο, σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα μέτωπα, είναι ότι η πυρκαγιά στην Ιστιαία πηγαίνει καλύτερα», καταλήγει ο διευθυντής Δασών Ευβοίας Αθανάσιος Ξηρογιάννης, μιλώντας στο iefimerida.  Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες φωτογραφίες από τις καμένες εκτάσεις που αποκαλύπτουν ένα πραγματικό τοπίο καταστροφής.

Φωτιά Εύβοια: Βίντεο από τις καμένες εκτάσεις

Φωτιά Εύβοια: Μάχη σε δυο μέτωπα για να περιοριστεί η φωτιά

Από νωρίς το πρωί, όταν τα εναέρια μέσα άρχισαν να πετούν ξανά, η μάχη δίνεται σε δύσβατες περιοχές. Και με την ελπίδα ότι οι άνεμοι δεν θα δυναμώσουν τις επόμενες ώρες. Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις. Η φωτιά παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από χθες και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε δύο σημεία και συγκεκριμένα από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά.

Φωτιά Εύβοια: Στην περιοχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

O Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Εύβοια, ενημερώθηκε για την κατάσταση από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, «Όλυμπος». Εκτός από τον πρωθυπουργό, στην Εύβοια βρίσκονται κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννήματα.

Συνάντηση με Στυλιανίδη

Πριν αναχωρήσει για την Εύβοια, ο πρωθυπουργός δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον κοινοτικό Επίτροπο, τόνισε την ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εκφράζεται έμπρακτα στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχθηκε τον κ. Στυλιανίδη και πρόσθεσε: «θέλω να τον ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ να συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, αλλά και για την προσπάθειά του για την συγκρότηση του μηχανισμού RescEU. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα μας συνοδεύει», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί έμπρακτα στις χώρες της Μεσογείου.

Κλείνοντας ανέφερε ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα στηρίξει την ενίσχυση του μηχανισμού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να μπορεί να συνδράμει σε κάθε χώρα με μέσα αεροπυρόσβεσης.

Φωτιά Εύβοια: Τι βλέπει ο πιλότος του καναντέρ από την καμπίνα του πετώντας πάνω από τη φωτιά

Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο Τwitter και είναι συγκλονιστική. Έχει τραβηχτεί μέσα από το κόκπιτ του πιλότου ενός αεροσκάφους καναντέρ, την ώρα που πετάει πάνω από τη φωτιά στην Εύβοια. Όλο το τοπίο φλέγεται και το αεροπλάνο κινείται ακριβώς πάνω από την φωτιά που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στην Εύβοια. Βλέποντας την φωτογραφία νιώθεις την αδρεναλίνη του πιλότου και την δυσκολία του επαγγέλματός του. Νομίζεις ότι νιώθεις ακόμα και την υψηλή θερμοκρασία που θα υπάρχει μέσα στην καμπίνα αφού προσεγγίζει την φωτιά σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων.

Την απίστευτη φωτογραφία δημοσίευσε η χρήστης του twitter Rut Erdelyi που χρησιμοποίησε φωτογραφία που έβγαλε ο Γ. Βουτυράς.

Φωτιά Εύβοια: Κάτοικοι της περιοχής Μακρυμάλλη περιγράφουν όσα βίωσαν

Τις δραματικές ώρες που πέρασαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας περιγράφουν στο protothema.gr οι κάτοικοι της περιοχής Μακρυμάλλη, όπου χθες κινδύνεψαν από την φωτιά που συνεχίζει να καίει στην Κεντρική Εύβοια.

«Η κατάσταση χθες ήταν δύσκολη και ανεξέλεγκτη», λένε περιγράφοντας την διαδικασία εκκένωσης του χωριού. Όπως αναφέρουν «οι μόνοι που δούλεψαν φιλότιμα και τους ευχαριστούμε είναι οι πυροσβέστες».

Την ίδια ώρα εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι στην περιοχή είχε εκδηλωθεί φωτιά και τον Αύγουστο του 2018. «Ακριβώς την ίδια μέρα είχαμε φωτιά και πέρσι. Ένα χρόνο μετά είχαμε πάλι φωτιά», λέει κάτοικος της περιοχής. Αυτή την ώρα κάτοικοί έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, ωστόσο όπως λένε, ο οικισμός δεν έχει νερό ούτε ρεύμα.

Exit mobile version