Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φωτιά τώρα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αθήνα, λόγω της φωτιάς
Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ

Φωτιά τώρα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αθήνα, λόγω της φωτιάς

Φωτιά τώρα: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εκτάκτως στην Αθήνα.

Φωτιά τώρα: Συναγερμό έχει σημάνει και στην κυβέρνηση η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, που καίει ανεξέλεγκτα ό,τι βρει μπροστά της. Εξαιτίας αυτής της ιδιαίτερα σοβαρής και δραματικής κατάστασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός γύρισε από την Κρήτη, όπου είχε πάει για ολιγοήμερες διακοπές, καθώς η φωτιά στην Εύβοια καίει χωρίς έλεος και ήδη έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Φωτιά τώρα: Σε λίγο ο πρωθυπουργός στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων

Μάλιστα, ο κύριος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και εντός των επόμενων ωρών θα επισκεφθεί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ήδη έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη εκεί, για τη φωτιά στην Εύβοια, παρουσία του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μεταβαίνει στο Μακρυμάλλι Ψαχνών.

Φωτιά τώρα: Η μάχη των πεζοπόρων τμημάτων με τη φωτιά

Φωτιά τώρα: Το χρονικό της φωτιάς

Μια πραγματική οικολογική καταστροφή συντελείται εδώ και 12 ώρες στην Εύβοια. Η φωτιά, στην περιοχή Αγριλίτσα κοντά στα Ψαχνά, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης (13.08.2019) καίει χωρίς σταματημό ένα παρθένο πευκοδάσος Natura, καταφύγιο άγριας ζωής. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς αλλά οι ισχυροί άνεμοι και ο πολύ πυκνός καπνός κάνουν το έργο τους πολύ δύσκολο.

Μετά την τελευταία ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, για να περιορίσουν τη φωτιά στην Εύβοια επιχειρούν: 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθύνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες:

Πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ. Το παρθένο πευκοδάσος καίγεται εδώ και ώρες απ’ άκρη σ’ άκρη και οι καπνοί έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Εύβοιας και έχουν φτάσει μέχρι και την Αττική.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Στερεάς που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο καθώς η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να την πλησιάσουν.

https://www.facebook.com/AdventureEvia/videos/653047081858795/?v=653047081858795

Φωτιά τώρα: Ανοιχτό ενδεχόμενο εμπρησμού

Από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

https://www.facebook.com/AdventureEvia/videos/2356837187920141/

Φωτιά τώρα: Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά, σε ασφαλές σημείο οι κάτοικοι

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή να εκκενωθούν δύο χωριά. Πρόκειται για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ λίγο μετά τις 16:00 δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και το χωριό Σταυρός. Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν πριν από λίγο με λεωφορεία του δήμου και του στρατού οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια τα οποία εκκενώθηκαν.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Η φωτιά έφτασε και στα πρώτα σπίτια του χωριού Μακρυμάλλη χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν αναφορές για καταστροφές κτισμάτων, καθώς και εκεί οι επίγειες δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη. Στο μεταξύ, στις 5 το απόγευμα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και ο οικισμός Πλατάνα, στον οποίο ζουν 50 κάτοικοι.

Φωτιά τώρα: Ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες προκειμένου να περιορίσουν την καταστροφική φωτιά στην Εύβοια. Κάποια σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική. Στις φλόγες τυλίχθηκε ένα σπίτι στις παρυφές του χωριού και οι δυνάμεις δίνουν μάχη να το σώσουν.

Οι φλόγες, εξάλλου, είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός. Υπενθυμίζεται ότι και τα τρία χωριά εκκενώθηκαν με εντολή της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά κατευθύνονται νότια, νοτιοδυτικά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την άνιση μάχη με τις φλόγες, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε και μεταφέρεται αυτή την στιγμή στην Αθήνα. Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Φωτιά τώρα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Εύβοια

Η Εύβοια κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων που έχει πάρει η φωτιά που μαίνεται στην περιοχή. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς βρίσκεται από νωρίς στην περιοχή με ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Φωτιά τώρα: Το χειρότερο σενάριο για την εξέλιξη της φωτιάς

Το meteo δημοσίευσε βίντεο παρουσιάζοντας το χειρότερο δυνατό σενάριο για την εξέλιξη της φωτιάς στην Εύβοια. Σύμφωνα με αυτό, η φωτιά εξαπλώνεται και μάλιστα θα περάσει μέχρι και τα Ψαχνά, από την ανατολική τους πλευρά. Το προγνωστικό σύστημα IRIS ενεργοποιήθηκε για να ενημερώσει τις Αρχές για την πορεία του μετώπου και την εξάπλωση της πυρκαγιάς τις επόμενες 24 ώρες.

Φωτιά τώρα: Προσομοίωση της δασικής πυρκαγιάς στην Εύβοια

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις