Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά Εύβοια: Εκκενώθηκαν τρία χωριά – Εξετάζουν το ενδεχόμενο εμπρησμού
ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ

Φωτιά Εύβοια: Εκκενώθηκαν τρία χωριά – Εξετάζουν το ενδεχόμενο εμπρησμού

Φωτιά Εύβοια: Με εντολή Χαρδαλιά εκκενώθηκαν τα χωριά Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη και Σταύρος.

Φωτιά Εύβοια: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η γιγαντιαία επιχείρηση της πυροσβεστικής για να περιοριστεί η φωτιά που κατακαίει το παρθένο πευκόδασος στην περιοχή της Αγριλίτσας Ευβοίας. Επί ποδός βρίσκονται 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα κι 1 ακόμη ελικόπτερο που έχει συντονιστικό ρόλο.

Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις από το πύρινο μέτωπο αναφέρουν ότι στις φλόγες παραδόθηκαν τα πρώτα σπίτια του χωριού Μακρυμάλλη στην Εύβοια, το οποίο εκκενώθηκε πριν από λίγο. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, αποχωρούν από το σημείο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Φωτιά Εύβοια: Εκκενώθηκαν χωριά στην Εύβοια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Εύβοια, η οποία όπως έγινε γνωστό καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιο άγριας ζωής. Πριν από λίγη ώρα με εισήγηση της πυροσβεστικής ζητήθηκε να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι των χωριών Σταυρός και Κοντοδεσπότι και να είναι σε ετοιμότητα για να γίνει προληπτική απομάκρυνση αν κριθεί αναγκαίο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς τα εκεί, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Το ίδιο έγινε και το πρωί με τον οικισμό Μακρυμάλλη, όπου οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, αλλά δεν έγινε εκκένωση, καθώς δεν απειλήθηκε τελικά. Απομακρύνθηκαν προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο επίσης δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά.

Η φωτιά μαίνεται στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Ήδη την τελευταία ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μια μάχη για να κερδίσουν πόντους, καθώς η φωτιά ξέσπασε στις 3.10 το πρωί από άγνωστη αιτία και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Φωτιά Εύβοια: Εικόνα από την πυρκαγιά

Φωτιά Εύβοια: Δύσκολο το έργο

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς βρίσκεται στα Ψαχνά της Εύβοιας, συνοδευόμενος από ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΓΓΠΠ, αναμένεται η προσγείωσή τους στο Δημοτικό Γήπεδο Ψαχνών.

Οι άνεμοι που είναι τοπικά ιδιαίτερα ισχυροί με βόρεια και δυτική κατεύθυνση οδηγούν τις φλόγες μέσα πευκόδασος, το οποίο καίγεται αυτή τη στιγμή και οι καπνοί έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευβοίας και έχουν φτάσει μέχρι και την Αττική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Στερεάς που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο καθώς η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να την πλησιάσουν.

Σε ό,τι αφορά τις ισχυρές εναέριες δυνάμεις, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κυρίως από τους πυκνούς καπνούς με συνέπεια να μην επιτρέπουν στους πιλότους να πλησιάσουν πολύ κοντά τις εστίες για καλύτερα αποτελέσματα.

Φωτιά Εύβοια: Εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπρησμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς, καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Η φωτιά ξέσπασε στις 3.10 το πρωί από άγνωστη αιτία και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε μεγάλες διαστάσεις και καίει συμπαγές πευκόδασος Natura, που είναι καταφύγιο άγριας ζωής.

Φωτιά Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις