Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βασιλική Θάνου – Επιτροπή Ανταγωνισμού: Βλέπει την πόρτα της εξόδου και επισήμως
Ο ΑΔΩΝΙΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ

Βασιλική Θάνου – Επιτροπή Ανταγωνισμού: Βλέπει την πόρτα της εξόδου και επισήμως

Βασιλική Θάνου - Επιτροπή Ανταγωνισμού: Υπεγράφησαν τη Δευτέρα από τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, οι διαπιστωτικές πράξεις για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου.

Βασιλική Θάνου – Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε τις διαπιστωτικές πράξεις για την απομάκρυνση τεσσάρων στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, περιλαμβανομένης της προέδρου Βασιλικής Θάνου. Oι πράξεις βασίζονται στον νόμο που υπερψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία την προηγούμενη εβδομάδα και ορίζει, με αναδρομική ισχύ, πως πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει σε πολιτικά γραφεία δεν δικαιούνται για πέντε χρόνια έκτοτε να αναλάβουν θέση σε ανεξάρτητη Αρχή.

Εκτός της κ. Θάνου, απομακρύνονται απομακρύνονται η αντιπρόεδρος Άννα Νάκου και δύο από τους τέσσερις εισηγητές. Οι διάδοχοί τους θα ανακοινωθούν μετά το Δεκαπενταύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος που ψηφίστηκε και -μεταξύ άλλων- προβλέπει συγκεκριμένα ασυμβίβαστα για την επιλογή του πρόεδρου και των μελών της επιτροπής ανταγωνισμού και έτσι θέτει εκτός αυτής την Βασιλική Θάνου.

Τι ανέφερε το ΦΕΚ

Η ιδιότητα του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του μέλους (τακτικού ή αναπληρωματικού) της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ασυμβίβαστη με την οποιαδήποτε μορφής κατοχή θέσης ή ανάθεση καθηκόντων ή απόσπαση ή άλλως απασχόληση στο γραφείο του πρωθυπουργού ή σε γραφείο της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού ή σε γραφείο μέλους της Κυβέρνησης ή σε πολιτικό γραφείο μέλους της Κυβέρνησης ή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ή σε γραφείο Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα Υπουργείου, για μια πενταετία μετά την λήξη της εν λόγω κατοχής θέσης ή της ανάθεσης ή της απόσπασης ή της απασχόλησης αντιστοίχως , συμπεριλαμβανομένων της απόσπασης υπαλλήλου ή της κατοχής θέσης μετακλητού υπαλλήλου, συμβούλου, συνεργάτη ή έμμισθου/άμισθου προϊστάμενου σε ένα από τα ως άνω γραφεία ή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Άδωνις Γεωργιάδης: “Και να προσφύγει η Θάνου στα δικαστήρια δεν επιστρέφει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού”

Λίγο πριν υπογράψει για την έξοδο της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι ακόμα και αν η πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα προσφύγει στα δικαστήρια, δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής της στην θέση της. Ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει και το επανέλαβε ότι μόλις ο νόμος δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εκείνο θα εκδώσει διαπιστωτική πράξη που θα επιβάλει την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε σήμερα τις κατηγορίες που διατυπώνει η κυβέρνηση εναντίον της κ. Θάνου για τις στενές της σχέσεις με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, τυχόν προσφυγή της Βασιλικής Θάνου στα δικαστήρια θα γίνει μόνο και μόνο ώστε να διεκδικήσει την αποζημίωσή. Ακόμα είπε οτι παρά το γεγονός οτι η κ. Θάνου αρνείται ότι είχε κομματική ταυτότητα, στην πράξη ευνοήθηκε καταφανώς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Άδωνις Γεωργιάδης: Όχι σε κομματικά πρόσωπα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησε μεθοδευμένα φιλικά πρόσωπα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η κ. Θάνου αρχικά τοποθετήθηκε στην ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου μολονότι ήταν η ένατη στην σειρά υποψηφίων, στην συνέχεια υπηρέτησε στο πρωθυπουργικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, κι όταν άρχισε να διαφαίνεται η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, διορίστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησε μεθοδευμένα φιλικά πρόσωπα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Και έδωσε το παράδειγμα της νομικής συμβούλου του Νίκου Παππά που τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος της Αρχής, αφού προηγουμένως τον είχε ακολουθήσει σε όλα τα υπουργεία που ανέλαβε.

Βασιλική Θάνου: Τι έλεγε για το ζήτημα μερικές ημέρες πριν

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις