Πνιγμός πισίνα: Παραλίγο τραγωδία με παιδάκι στην Αχαΐα

ΕΛΛΑΔΑ

Πνιγμός πισίνα: Παραλίγο τραγωδία με παιδάκι στην Αχαΐα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: intern1

Πνιγμός πισίνα: Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε τραγωδία σε πισίνα ξενοδοχείου που βρίσκεται στην Λακόπετρα Αχαϊας.

12.08.2019 | 20:04

Πνιγμός πισίνα: Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε πισίνα ξενοδοχείου της Λακκόπετρας, στη δυτική Αχαΐα, καθώς ένα ανήλικο κοριτσάκι κινδύνευσε με πνιγμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μικρή, μόλις 5 ετών, έκανε μπάνιο στην πισίνα και άρχισε να πνίγεται. Αμέσως, έπεσε στην πισίνα ναυαγοσώστης, ο οποίος έβγαλε έγκαιρα το κορίτσι από το νερό και του προσέφερε τις πρώτες βοήθειες.

Ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι η 5χρονη είχε τις αισθήσεις της, κλήθηκε ασθενοφόρο, το οποίο παράλαβε την ανήλικη και τη μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου αναμένεται να υποβληθεί σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Έρευνες για το περιστατικό διενεργεί η Αστυνομία.

Πνιγμός πισίνα: Τρεις πνιγμοί σε πισίνες σε ένα 24ωρο

Σοκ στο πανελλήνιο αλλά και στις χώρες καταγωγής των δύο αδελφών που έχασαν τη ζωή τους στη Ρόδο και του 8χρονου κοριτσιού στη Χερσόνησο έχουν προκαλέσει οι τρεις πνιγμοί σε πισίνες ξενοδοχείων, που σημειώθηκαν πριν από μερικές ημέρες μέσα σε 24 ώρες.

Τα αναπάντητα ερωτήματα για τους τρεις θανάτους είναι πολλά ενώ οι δύο αυτές τραγωδίες φέρνουν στην επιφάνεια και το ζήτημα των αδειών που δίνονται για τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών στα ξενοδοχεία αλλά και την ανάγκη να είναι πάντα – όταν αυτές είναι σε λειτουργία – ναυαγοσώστης προκειμένου να επιβλέπει όσους κολυμπούν.

Πνιγμός πισίνα: Το περιστατικό στη Χερσόνησο

Το τελευταίο τραγικό περιστατικό συνέβη σε πισίνα ξενοδοχείου στη Χερσόνησο. Ένα 8χρονο κοριτσάκι από το Ισραήλ κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πνίγηκε στην πισίνα του ξενοδοχείου όπου διέμενε με την οικογένειά του. Το κοριτσάκι από το Ισραήλ κολυμπούσε στην πισίνα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος το απόγευμα της Τετάρτης, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες έχασε τις αισθήσεις του.

Το παιδί ανασύρθηκε από το νερό και άμεσα με τη συνοδεία γιατρού μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου δυστυχώς οι γιατροί δεν μπόρεσαν να του προσφέρουν καμία συνδρομή καθώς είχε ήδη χάσει τη ζωή του.

Πνιγμός πισίνα: Η τραγωδία στη Ρόδο

Στη Ρόδο, ακόμα να συνέλθει η τοπική κοινωνία από την τραγωδία με τις δύο γαλλίδες αδελφές 16 και 19 ετών που βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό σε πισίνα ξενοδοχείου. Τα στοιχεία της τραγωδίας σοκάρουν καθώς – όπως τόνισαν οι γονείς – τα δύο κορίτσια δεν ήξεραν κολύμπι.

Η οικογένεια ήρθε στο νησί για διακοπές μαζί με άλλα δύο παιδιά τους, από τη Γαλλία. Εκτός τα δύο κορίτσια 16 και 19 ετών που πνίγηκαν, στο ξενοδοχείο βρίσκονταν εκείνη την ώρα η γονείς, μία μεγαλύτερη αδελφή τους και ένα μικρότερο κορίτσι 10 μόλις ετών.

Πνιγμός πισίνα: Τραγωδίες σε Ρόδο και Κρήτη

Κάθε μέρα κι ένας πνιγμός στις ελληνικές θάλασσες

Τον Ιούνιο η χώρα µας κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς σε ηµερήσια βάση ένας λουόµενος εντοπιζόταν πνιγµέ-νος στις ελληνικές ακτές. Σηµαντικό πρόβληµα αποτελεί η ελλιπής εκπαίδευση των ναυαγοσωστών αλλά και η υποστελέχωση των πύργων, ενώ οι προτάσεις για εξοπλισµό των πλαζ µε σωστικά µέσα παραµένουν στα συρτάρια των υπουργείων.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες λουόµενους που ξεχύθηκαν στις παραλίες για να απολαύσουν ένα καλοκαιρινό µπάνιο υπήρξαν έξι συνάνθρωποί µας, οι οποίοι δεν πήραν τον δρόµο της επιστροφής. Οι συγγενείς και οι φίλοι τους είδαν τα σκάφη του Λιµενικού να τους ανασύρουν νεκρούς από τη θάλασσα, έχοντας βιώσει πριν ξεψυχήσουν το µαρτύριο του πνιγµού. Eνα φαινόµενο, το οποίο λαµβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις στις ελληνικές θάλασσες, καθώς κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους περισσότεροι από 400 άνθρωποι.

Αρνητικό ρεκόρ πνιγμών

Τον Ιούνιο, µάλιστα, η χώρα µας κατέρριψε ένα αρνητικό ρεκόρ, µε έναν λουόµενο σε ηµερήσια βάση να εντοπίζεται πνιγµένος στις ελληνικές ακτές. Οι ναυαγοσώστες στις οργανωµένες παραλίες αδυνατούν να σώσουν ζωές εξαιτίας της πληµµελούς εκπαίδευσης αλλά και της υποστελέχωσης των ναυαγοσωστικών πύργων, ενώ οι κατά καιρούς προτάσεις για εξοπλισµό των ερηµικών πλαζ µε σωστικά µέσα παραµένουν στα συρτάρια των υπουργείων.

Την ίδια ώρα, νησιά τα οποία φιλοξενούν εκατοµµύρια επισκέπτες κάθε καλοκαίρι παραµένουν χωρίς ναυαγοσώστη και δηµοφιλείς τουριστικοί προορισµοί προχώρησαν σε προκήρυξη θέσης ναυαγοσώστη µόλις πριν από µία εβδοµάδα. Το «Έθνος» µίλησε µε τους ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται καθηµερινά αντιµέτωποι µε το φαινόµενο των πνιγµών στην ελληνική ακτογραµµή και παρουσιάζει τα στοιχεία-σοκ από τη µάστιγα που απειλεί να µετατρέψει τα γαλάζια νερά του Αιγαίου σε υγρούς «τάφους». Η Ελλάδα είναι η 6η χώρα σε περιστατικά πνιγµών στην Ευρώπη των «28», ενώ καταλαµβάνει την 39η θέση ανάµεσα σε 116 χώρες του πλανήτη.

Τα σοκαριστικά στοιχεία

Σε περιστατικά στα οποία θύµατα είναι παιδιά ηλικίας µέχρι ενός έτους, η χώρα µας βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσµίως, ενώ, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, κάθε χρόνο καταγράφονται 420 θάνατοι στις ελληνικές θάλασσες. Σε κάθε νεκρό στη θάλασσα αντιστοιχούν τέσσερις τραυµατίες οι οποίοι γλίτωσαν µεν από πνιγµό, αλλά έχουν υποστεί σοβαρές εγκεφαλικές ή σωµατικές βλάβες.

Θύµατα είναι κυρίως άνδρες 20-24 ετών, αλλά και ηλικιωµένοι, µε το 55% των πνιγµών να σηµειώνεται σε απόσταση 3 µέτρων από την ακτή και το 90% στα 10 µέτρα. Αξιοσηµείωτο για µια νησιωτική χώρα, όπως η Ελλάδα είναι το γεγονός ότι το 60% του πληθυσµού δεν ξέρει να κολυµπά. Πού οφείλεται, όµως, αυτή η ραγδαία αύξηση των πνιγµών στη χώρα µας; Ο Στάθης Αβραµίδης, καθηγητής Ναυαγοσωστικής στα ΤΕΦΑΑ Αθηνών και επιστηµονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας, εξηγεί ότι ο πνιγµός είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόµενο για το οποίο δεν έχουν εκπαιδευτεί ούτε οι λουόµενοι ούτε οι διασώστες.

Χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες για την αποφυγή πνιγμών

Exit mobile version