Φωτιά Υμηττός: Οι φλόγες έφτασαν τα 20 μέτρα – Έρευνες για τα αίτια

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Υμηττός: Οι φλόγες έφτασαν τα 20 μέτρα – Έρευνες για τα αίτια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Φωτιά Υμηττός: Η φωτιά ξεκίνησε στις 03:18 τα ξημερώματα της Δευτέρας (12.08.2019) από την Παιανία και μέσα σε λίγα λεπτά, λόγω των ισχυρών ανέμων, καιγόταν ο Υμηττός.

12.08.2019 | 14:48

Φωτιά Υμηττός: Η Πυροσβεστική κατάφερε να περιορίσει τη φωτιά που ξέσπασε στον Υμηττό στις 03:18 τα ξημερώματα της Δευτέρας και πλέον δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο, ωστόσο οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι. Ενδεικτικό είναι πως από την Πυροσβεστική δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν για έλεγχο της φωτιάς, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και γι’ αυτό και συνεχίστηκαν και οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα και τις επίγειες δυνάμεις. Μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση θα ξεκινήσουν έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στις 3:18 τα ξημερώματα

Η φωτιά στον Υμηττό ξεκίνησε από άγνωστη έως τώρα αιτία τους πρόποδες του βουνού στην Παιανία, στην οδό Σερρών, και έφτασε στην κορυφογραμμή του βουνού προς Καισαριανή, στις κεραίες. Το μεγάλο στοίχημα των ισχυρότατων πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η φωτιά στον Υμηττό να μην περάσει στο δάσος της Καισαριανής.

Φωτιά Υμηττός: Ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Άμεση ήταν η αντίδραση της Πυροσβεστικής στη φωτιά στον Υμηττό, καθώς για να περιορίσουν την πυρκαγιά ρίχθηκαν στη μάχη 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ από τις 06:00 το πρωί, με το πρώτο φως της μέρας, άρχισαν τις ρίψεις πέντε αεροπλάνα, πέντε ελικόπτερα, 1 ελικόπτερο ως συντονιστικό και δύο ελικόπτερα του στρατού.

Φωτιά Υμηττός: Τεράστιο μέτωπο με 20 μέτρα φλόγα

«Τεράστιο μέτωπο με 20 μέτρα φλόγα στις 3 και το πρωί, περίπου στα 40 μέτρα από κατοικίες στην Παιανία, εξαπλώθηκε σχετικά γρήγορα λόγω των ανέμων, έφτασε στην κορυφογραμμή, η κινητοποίηση ήταν νομίζω ακαριαία, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανταποκρίθηκαν, το κράτος είναι εδώ» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς που βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς στον Υμηττό.

«Η κινητοποίηση ήταν ακαριαία. Ήταν μία απόδειξη ότι το κράτος είναι εδώ. Ετοιμαστήκαμε για τα χειρότερα. Ενημερώθηκαν όλοι οι δήμοι. Ενεργοποιήσαμε πρωτόκολλα απομάκρυνσης κατοίκων», δήλωσε για τη φωτιά στον Υμηττό, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Ηταν υποδειγματική η κινητοποίηση. Είναι σε ύφεση τα μέτωπα. Έχουμε όμως ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε».

Φωτιά Υμηττός: Προληπτική εκκένωση σπιτιών

Από την πρώτη στιγμή διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στην οδό Ιονίου. Τελικά ο δρόμος άνοιξε και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία λίγο μετά τις 09:45. Παράλληλα, διακόπηκε επίσης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στη λεωφόρο Κατεχάκη, από το ύψος της οδού Πίνδου έως και Σακέτα, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή. Τελικά περίπου στις 07:30 η κυκλοφορία επετράπη κανονικά ξανά.

Φωτιά Υμηττός: Οι φλόγες έφτασαν τα 20 μέτρα ύψος

Αστυνομικοί με περιπολικά και μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έφτασαν στην περιοχή του Υμηττού, λίγο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκκένωση της περιοχής και οι κάτοικοι να αποχωρήσουν με ασφάλεια.

Όπως έγινε γνωστό εξάλλου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας εκκενώθηκαν σπίτια στην Παιανία προληπτικά.

Φωτιά Υμηττός: Κάηκαν δύο σπίτια -Ζημιές σε άλλα δύο

Η φωτιά στον Υμηττό κατέστρεψε δύο σπίτια και προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον άλλα δυο,δήλωσε στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρδακογιάννης. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφεριάρχης Αττικής, Πέτρος Φιλίππου «κάηκαν και δυο σπίτια, αλλά δεν κινδύνεψε κανείς. Το ένα έχει καεί ολοσχερώς, αλλά δεν ήταν κάποιος μέσα.

Φωτιά Υμηττός: Ερωτηματικά για την ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά

Αυτή τη στιγμή, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζει τα αίτια για την έναρξη της πυρκαγιάς, με το χρονικό σημείο να προβληματίζει. Σύμφωνα με όσα ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής στο protothema.gr, συλλέγονται στοιχεία και μαρτυρίες κατοίκων, ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια για την έναρξη της πυρκαγιάς, χωρίς να έχει αποκλειστεί τελείως ακόμα και η περίπτωση εμπρησμού.

Νωρίτερα, κάτοικοι της Παιανίας ανέφεραν πως άκουσαν εκρήξεις και διαπίστωσαν την ύπαρξη ταυτόχρονων εστιών, ωστόσο από τις αρχικές εξετάσεις των στοιχείων, δεν προέκυψε στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το πυροσβεστικό σώμα στην Αττική, και σε μερική επιφυλακή όλη την Ελλάδα.

Φωτιά Υμηττός: Τι λέει ο δήμαρχος Παιανίας

«Αμέσως έφτασαν στο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής, Τροχαία, Αστυνομία και Πολιτική Προστασία του Δήμου και εκκένωσαν περίπου 100 σπίτια. Είμαστε πολύ τυχεροί που όλοι κινήθηκαν αστραπιαία και δεν είχαμε θύματα», τόνισε ο δήμαρχος Παιανίας.

Περιέγραψε πως με τη συνεργασία των πολιτών, μέσα σε μισή ώρα είχαν εκκενωθεί 100 σπίτια. «Ο κόσμος συνεργάστηκε έτσι ώστε τα σπίτια να εκκενωθούν μέσα στο επόμενο μισάωρο, από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά. Εγώ είχα επιτάξει το Γυμνάσιο για να συγκεντρωθεί εκεί ο κόσμος, αλλά όλοι τους παρέμειναν σε κοντινή περιοχή, στο δρόμο, για να ελέγχουν την πορεία της φωτιάς και να βλέπουν τα σπίτια τους, αγχωμένοι μην συμβεί κάτι».

Παρόλο που η φωτιά βρίσκεται, όπως είπε, σε απόλυτο έλεγχο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ακόμη και τώρα «ελικόπτερα και αεροπλάνα κάνουν ρίψεις νερού. Φοβόμαστε ότι μπορεί να ενισχυθούν οι άνεμοι».

Ο δήμαρχος Παιανίας μίλησε για «μεγάλη οικολογική καταστροφή δυτικά του Υμηττού». Ζημιές έχουν υποστεί τουλάχιστον δυο σπίτια. «Ένα σπίτι έχει καεί ολοσχερώς κι άλλο ένα έχει υποστεί ζημιές. Αυτά σύμφωνα με την μέχρι τώρα αναφορά της αστυνομίας και με τα μέχρι τώρα στοιχεία».

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που κάηκε ολοσχερώς δεν έχει βρεθεί έως τώρα. «Σαφώς δεν έχει πάθει κάτι», έσπευσε να διευκρινίσει ο Σπύρος Στάμου, σημειώνοντας πως «δεν ξέρω αν βρισκόταν σπίτι κατά την έναρξη της φωτιάς ή όχι. Δεν ξέρουμε δηλαδή, πότε έφυγε από το σπίτι και πού είναι τώρα. Πιστεύω ότι θα βρεθεί τις επόμενες ώρες από την Αστυνομία».

Φωτιά Υμηττός: Ήταν εμπρησμός;

Μετά τις καταγγελίες κατοίκων πως την ώρα της φωτιάς άκουσαν εκρήξεις και τις δηλώσεις πολλών (κατοίκων) πως πρόκειται για εμπρησμό, ο δήμαρχος Παιανίας δεν απέκλεισε τίποτα. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν η αιτία της πυρκαγιάς είναι εμπρησμός ή όχι. Επίσημα, έως τώρα, Αστυνομία και Πυροσβεστική δεν έχουν αναφέρει τέτοιο θέμα».

Ωστόσο «δεν αποκλείω καθόλου το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Αν τολμήσει κανείς να αναφερθεί σε πιθανότητες, οι πιθανότητες να είναι εμπρησμός είναι πολύ μεγάλες, γιατί η έκταση της φωτιάς ήταν πολύ μεγάλη, είχε καλυφθεί όλος ο Υμηττός. Δύσκολα να έχει γίνει αυτό από τσιγάρο. Βεβαίως, φυσούσε πάρα πολύ, αλλά σε μισή ώρα καιγόταν το βουνό.

Τώρα, για τους κατοίκους που λένε ότι άκουσαν εκρήξεις, όταν εκδηλώνεται μια πυρκαγιά σαφώς και μπορεί να υπάρχουν εκρήξεις που έχουν προσκληθεί από τη φωτιά. Μπορεί οι κάτοικοι να άκουσαν καλά, μπορεί και όχι. Πρέπει να γίνει σχετικός έλεγχος από τους αρμόδιους της Πυροσβεστικής», κατέληξε.

Φωτιά Υμηττός: Κάηκαν οι εγκαταστάσεις του Love 97,5

Το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις του Love 97,5 στον Υμηττό δεν είναι απόλυτα γνωστό, καθώς ακόμη οι αρχές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο Κέντρο Εκπομπής, στην κορυφή του Υμηττού. Η φωτιά ξεκίνησε στις 03:18 τα ξημερώματα της Δευτέρας (12.08.2019) από την Παιανία και μέσα σε λίγα λεπτά, λόγω των ισχυρών ανέμων, καιγόταν ο Υμηττός. Το πρωί έφτασε στην κορυφή, όπου βρίσκονται οι κεραίες και από τα πρώτα λεπτά εμφανίστηκαν προβλήματα στην εκπομπή πολλών ραδιοφωνικών σταθμών.

Σε ανάρτηση του Love 97,5 στο Facebook, ο σταθμός ανέβασε φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις στον Υμηττό που υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά. Το πρόγραμμα του σταθμού, για την ώρα, μεταδίδεται μέσω internet και όπως αναφέρεται στην ανάρτηση θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μέρες για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ο σταθμός αφήνει αιχμές για το δασαρχείο, που όπως αναφέρει, δεν είχε επιτρέψει την αποψίλωση από τους θάμνους και τα πουρνάρια της περιοχής.

Exit mobile version