Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διακίνηση μεταναστών: Μια πολύ σοβαρή υπόθεση – Πλαστά έγγραφα και… σωσίβια
ΕΛΛΑΔΑ

Διακίνηση μεταναστών: Μια πολύ σοβαρή υπόθεση – Πλαστά έγγραφα και… σωσίβια

Διακίνηση μεταναστών: - Κύκλωμα που πλαστογραφούσε έγγραφα και διακινούσε μετανάστες εξάρθρωσε η αστυνομία, ενώ εντοπίστηκαν δύο εργαστήρια στα νότια προάστια.

Διακίνηση μεταναστών: Κύκλωμα διακινητών με “βιτρίνα” ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Γλυφάδα, κατάρτιζε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα για αλλοδαπούς, παρουσιάζοντάς τους σαν Ευρωπαίους πολίτες και τους εφοδίαζε  και με ένα ατομικό σωσίβιο για την περίπτωση-πολύ συχνή αυτές τις περιπτώσεις- ναυαγίου στα ανοιχτά της θάλασσας!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Εγκέφαλοι, οι ποίοι και συνελήφθησαν είναι ένας… Μεξικάνος (δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί διακινητής με αυτή την εθνικότητα) κι ένας Ιρανός, ενώ αναζητείται ακόμη μία αλλοδαπή γυναίκα με ρόλο-κλειδί στην υπόθεση, η οποία φέρεται και ως ιδιοκτήτρια του καταστήματος της Γλυφάδας. Στην επιχείρηση που έγινε από την Αστυνομία, εκτός των δύο εγκεφάλων, προσήχθησαν και οκτώ υπό μετακίνηση αλλοδαποί, οι οποίοι είναι από την Κολομβία(!), εθνικότητα επίσης πρωτόγνωρη στις υποθέσεις παράνομης διακίνησης που έχει εξετάσει μέχρι τώρα η Αστυνομία…

Η σοβαρή αυτή υπόθεση, από την οποία προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για τους πραγματικούς στόχους του κυκλώματος, το οποίο, πιστεύεται ότι είναι μέρος πολύ μεγαλύτερου διεθνούς, έρχεται στο φως από την έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής. Όπως ανακοινώθηκε, εντοπίστηκαν σε σπίτι στο Ελληνικό και σε κατάστημα-εστιατόριο,  στη Γλυφάδα, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων. Συνελήφθησαν  ο Ιρανός και ο Μεξικάνος,  ηλικίας 38 και 40 ετών, ως πλαστογράφοι- διακινητές ενώ αναζητείται η  32χρονη αλλοδαπή συνεργός τους, ιδιοκτήτρια του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, αναφέρει η Αστυνομία, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν οκτώ υπό διακίνηση αλλοδαποί, οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε είναι από την Κολομβία!

Οι κατηγορίες για τους εμπλεκόμενους

Σε βάρος των εμπλεκομένων, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της πλαστογραφίας, της διευκόλυνσης εξόδου και παράνομης διαμονής μεταναστών, της παράνομης κατοχής εγγράφων τρίτου προσώπου καθώς και για αδικήματα που εμπίπτουν στον νόμο περί αλλοδαπών.

Έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με άτομα που διαμένουν στα Νότια Προάστια και δραστηριοποιούνται τόσο στην κατάρτιση ταξιδιωτικών εγγράφων όσο και στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών σε Ευρωπαϊκές χώρες μέσω εναέριων ή ακτοπλοϊκών μέσων, η Ασφάλεια Νοτιοανατολικής Αττικής, κατάφερε να εντοπίσει, στο Ελληνικό και στην Γλυφάδα, δύο εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων καθώς και τους πλαστογράφους-διακινητές.

Τα σύνεργα των εργαστηρίων

Από την έρευνα στους χώρους, βρέθηκε και κατασχέθηκε ο εξοπλισμός του εργαστηρίου, ο οποίος απαρτίζονταν  από εκτυπωτές, μηχανήματα πλαστικοποίησης, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πολυμηχάνηματα scanner καθώς διάφορα εργαλεία και αναλώσιμα υλικά.

Επίσης, κατασχέθηκαν:

Πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα
Ατομικά σωσίβια θαλάσσης
Το χρηματικό ποσό των -5.180- ευρώ
Κινητά τηλέφωνα
Σκληροί δίσκοι
Ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Έρευνα για μεγαλύτερο διεθνές κύκλωμα

“Περαιτέρω”, καταλήγει η Αστυνομία “από το σύνολο των  στοιχείων, τη μεθοδολογία δράσης και τα κατασχεθέντα αντικείμενα, εκτιμάται ότι οι δράστες, το τελευταίο τρίμηνο, αποκόμισαν κέρδη που υπερβαίνουν τις 71.000 ευρώ ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αποτελούν μέλη ευρύτερου κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών μέσω θαλάσσης”.

Το μυστήριο για τους Κολομβιανούς

Μία πτυχή της έρευνας που μόλις άρχισε είναι να ριχτεί φως στη δραστηριότητα του Μεξικανού, αλλά και στα πως και τα γιατί της παράνομης διακίνησης Κολομβιανών στην Ευρώπη. Η δεύτερη πτυχή αφορά τον τρόπο απόκτησης από τους πλαστογράφους –διακινητές στοιχείων που αναγράφονται στις ταυτότητες Ευρωπαίων Πολιτών.

Αυτά τα στοιχεία-προϊόντα υποκλοπής από άλλα κυκλώματα- τα χρησιμοποιούν με φωτογραφίες των υπό διακίνηση αλλοδαπών, προκειμένου οι τελευταίοι να παρουσιάζονται ως Ευρωπαίου Πολίτες στις πύλες ελέγχων. Μάλιστα και εδώ γινόταν ό,τι και σε άλλες περιπτώσεις.

Τους αλλάζουν την κόμμωση και τους φωτογραφίζουν

Πριν φωτογραφηθούν οι παράτυποι μετανάστες, που πλήρωναν αδρά τους πλαστογράφους για το ταξίδι στην Ευρώπη, τους οδηγούσαν σε άτομο που γνώριζε από… κομμωτική για να αλλάξει τα χαρακτηριστικά τους και να προσομοιάζουν με τους Ευρωπαίους κατόχους των ταυτοτήτων ή διαβατηρίων τα οποία είχαν αντιγράψει οι πλαστογράφοι!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις