Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά τώρα: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς – Ξέσπασαν 59 μέτωπα σε 24 ώρες
59 ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ

Φωτιά τώρα: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς – Ξέσπασαν 59 μέτωπα σε 24 ώρες

Φωτιά τώρα: Η Κυριακή προβλέπεται ότι θα είναι η δυσκολότερη μέρα, σε ό,τι αφορά τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Φωτιά τώρα: Κατάσταση συναγερμού και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας για την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι θα είναι η δυσκολότερη μέρα, σε ό,τι αφορά τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, αφού σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.

Με βάση αυτόν τον χάρτη, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται κατάσταση συναγερμού σε περισσότερες περιοχές από ό,τι το Σάββατο, ενώ ακόμα πιο πολλές είναι οι περιοχές με κατηγορία κινδύνου 4. Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιες που εντάσσονται στην κατηγορία 5.

Φωτιά τώρα: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Φωτιά τώρα: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Φωτιά τώρα: Ξέσπασαν 59 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Στην πιο δύσκολη ημέρα του καλοκαιριού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των πολύ ισχυρών ανέμων εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές στις οποίες επιχείρησαν συνολικά 459 πυροσβεστες, 204 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 7 Pezedel. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής τις δυνάμεις συνέδραμαν 16 υδροφόρες των περιφερειών και των ΟΤΑ εθελοντικά οχήματα ενώ αυτό που επισημαίνεται είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο, πριν δηλαδή πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Φωτιά τώρα: Μεγάλη φωτιά στην Ελαφόνησο

Φωτιά τώρα: Μάχη με τις φλόγες

Αυτό ήταν και το στοίχημα που κέρδισαν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις και οι ιθύνοντες της Πολιτικής Προστασίας στις τρεις φωτιές που ξέσπασαν από το πρωί στην Αττική, η πρώτη στον μαραθών, η δεύτερη στο Ζούμπερι και η τρίτη στον Ασπρόπυργο. Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν και βρίσκονται σε ύφεση είναι στην Ελαφόνησο, όπου επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα και στον Μαραθώνα όπου στις προσπάθειες κατάσβεσης πήραν μέρος 146 πυροσβέστες με 47 οχήματα, 3 ομάδες μηχανοκίνητες, 6 ομάδες πεζοπόρες, 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Αργά το βράδυ του Σαββάτου η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο, ωστόσο στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την πλήρη κατάσβεση της.

Από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν, μεγάλη κινητοποίηση απαιτήθηκε στην Ελαφόνησο, όπου η πυρκαγιά έκαιγε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Μάλιστα, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το κάμπινγκ του νησιού και ένα ξενοδοχείο και οι παραθεριστές μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι.

Φωτιά τώρα: Τα μέτωπα σε Ζούμπερι και Μαραθώνα

Σε ύφεση είναι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι δύο πυρκαγιές στον Μαραθώνα και στο Ζούμπερι. Όπως έγινε γνωστό και οι δύο πυρκαγιές έχουν οριοθετηθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο παραμένουν όλες οι δυνάμεις, μέχρι να τεθούν υπό έλεγχο. Πάντως στο Ζούμπερι αποκαταστάθηκε πριν από λίγο η κυκλοφορία στους δρόμους όπου είχε διακοπεί νωρίτερα.

Στην συγκεκριμένη πυρκαγιά, καθαρά για προληπτικούς λόγους, απομακρύνθηκαν τα παιδιά από τις κατασκηνώσεις της περιοχής, χωρίς να υπάρξει άμεσος κίνδυνος και μεταφέρθηκαν στην παραλία, μέχρι να γίνει κατάσβεση. Για τον λόγο αυτό μετέβη στο σημείο και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε με τους υπευθύνους των κατασκηνώσεων και με τα παιδιά καθησυχάζοντας τους, ενώ για να νοιώθουν ακόμα πιο ασφαλείς, έδωσε εντολή και μετέβη από τη θάλασσα σκάφος του Λιμενικού και περιπολεί μπροστά στην παραλία. Στον Ασπρόπυργο η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση, σε οικοπεδικούς χώρους κοντά στο Κοιμητήριο και ήδη επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις για την κατάσβεση της.

Φωτιά τώρα: Φωτιές μια “ανάσα” από το Μάτι

Φωτιά τώρα: Οι οδηγίες προς τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά για μια ακόμα φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Φωτιά τώρα: Ξεκίνησε η αποστολή SMS από το 112

Στο μεταξύ, από το Σάββατο τέθηκε σε εφαρμογή η ενδιάμεση λύση λειτουργίας του αριθμού άμεσης ανάγκης 112. Οι πολίτες πήραν στα κινητά τους τηλέφωνα μήνυμα, που τους προειδοποιούσε για τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς. Αυτό ανέφερε: «Γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας 10-08-2019 11:56. Αποφύγετε ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά στην ύπαιθρο. Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς. Οδηγίες προστασίας civilprotection.gr».

Φωτιά τώρα: Κόκκινος συναγερμός για τις φωτιές

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις