alphafreepress.gr / PLUS / Καλοκαιρινές διακοπές: Τι να προσέχεις, για να μην υπάρχουν απρόοπτα
PLUS

Καλοκαιρινές διακοπές: Τι να προσέχεις, για να μην υπάρχουν απρόοπτα

Καλοκαιρινές διακοπές: Οι συμβουλές του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών για να περάσεις ωραία στις διακοπές σου, χωρίς προβλήματα.

Καλοκαιρινές διακοπές: Η πιο ωραία στιγμή του καλοκαιριού είναι αυτή που κλείνεις τη βαλίτσα επιτέλους τη βαλίτσα σου και αποχαιρετάς το διαμέρισμά σου. Ο προορισμός μπορεί να διαφέρει αλλά ο στόχος είναι κοινός: να ξεκουραστείς, να χαλαρώσεις και να ζήσεις νέες εμπειρίες. Πώς να περάσεις καλά στις διακοπές του καλοκαιριού; Aν και είναι δύσκολο να αποφύγεις το άγχος προ ταξιδιού, δεν χρειάζεται να το αφήσεις να σε ακολουθήσει και στο νησί. Η καλή και έγκαιρη διοργάνωση παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του χαρούμενου ταξιδιώτη, με το 90% να υποστηρίζει ότι αισθάνονται πιο ήρεμοι όταν έχουν οργανώσει το ταξίδι τους νωρίτερα. Ακόμα όμως κι αν είσαι τύπος της τελευταίας στιγμής, υπάρχουν κάποια tips για να εξασφαλίσεις διακοπές χωρίς άγχος.

Δυστυχώς, ένας στους δέκα ανθρώπους υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να χαλαρώσει στις διακοπές του. Προσπάθησε να μην υπερφορτώσεις το πρόγραμμά σου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχεις κάνει κάποιου είδους προετοιμασία. Αν πρόκειται να επισκεφτείς ένα νέο μέρος, είναι δελεαστικό να δεις και να κάνεις όσα περισσότερα μπορείς. Μην ξεχνάς όμως ότι η ξεκούραση αποτελεί τον απώτερο στόχο σου.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, που είναι πάντα στο πλευρό των καταναλωτών, μας προτρέπει να ακολουθήσουμε μερικές απλές, αλλά βασικές συμβουλές για διακοπές χωρίς απρόοπτα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ για τις διακοπές

Ατυχήματα και ασθένειες σε διακοπές:

Σε περίπτωση τραυματισμού, δεν είναι απαραίτητος ο αντιτετανικός ορός, εφόσον έχουμε κάνει το αντιτετανικό εμβόλιο και η τελευταία δόση έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια.

Ένα μικρό ταξιδιωτικό φαρμακείο είναι απαραίτητο. Ας περιέχει: Φυτικό εντομοαπωθητικό, Κρέμα, τζελ ή stick για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή επαφή με μέδουσες και φυτά, Αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος, Καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα, Βαμβάκι, Οξυζενέ, Ιώδιο, Αποστειρωμένες γάζες, Υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους, Υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, Αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, Κάποιο σκεύασμα για την ναυτία.

Διακοπές και κουνούπια

Αποφεύγουμε τα ενοχλητικά κουνούπια, (υπάρχει και ο φόβος του ιού του Δυτικού Νείλου) χρησιμοποιώντας τις γνωστές συσκευές, με ταμπλέτες ή με υγρά. Πριν τη χρήση τους, όμως, πρέπει να διαβάζουμε με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Για ενοχλήματα, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία, αλλεργία, πόνο και πυρετό, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ή κάποιο ιατρικό κέντρο.

Δε χαϊδεύουμε άγνωστα ζώα, για να αποφύγουμε σοβαρά νοσήματα (λύσσα, πανώλη) και δαγκώματα.

Διακοπές και σεξ

Αποφεύγουμε τις σεξουαλικές σχέσεις, με αγνώστους, και σε αντίθετη περίπτωση, χρησιμοποιούμε, πάντοτε, προφυλακτικά, για ελάττωση του κινδύνου μετάδοσης του HIV και άλλων ασθενειών.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται, για τυχόν αλλεργίες. Ένα απλό τσίμπημα μέλισσας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Διακοπές και κολύμπι

Είμαστε, πάντοτε, κοντά στα παιδιά, όταν κολυμπούν.

Η καλύτερη προστασία, που μπορούμε να προσφέρουμε, στα παιδιά μας, είναι να τους μάθουμε να κολυμπάνε. Μέχρι τότε, όταν μπαίνουν, στο νερό, πρέπει να φορούν, απαραιτήτως, σωσίβιο.

Πριν κάνουμε βουτιές, ελέγχουμε το βάθος του νερού.

Δεν κολυμπάμε, σε περιοχές, που έχουν κίνηση (φουσκωτά, τζετ σκι κ.λπ.).

Δεν κολυμπάμε, αν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες, από το προηγούμενο γεύμα.

Δεν κολυμπάμε, σε θάλασσες, πού δε γνωρίζουμε και δεν απομακρυνόμαστε, από τις ακτές.

Διακοπές και σπορ

Όταν βρισκόμαστε, σε πισίνα, προσέχουμε τα παιδιά, μη γλιστρήσουν και πέσουν, στο νερό.

Δεν επιτρέπουμε, σε παιδιά, που δε ξέρουν κολύμπι, να παίζουν, σε νεροτσουλήθρες.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις νεροτσουλήθρες, έχοντας, στην αγκαλιά μας, μικρά παιδιά.

Για να κάνουμε σκι, πρέπει να έχουμε εκπαιδευτεί.

Δεν αφήνουμε μικρά παιδιά να ανεβαίνουν, σε ρυμουλκούμενα φουσκωτά.

Σερφ και τζετ σκι μόνο για γνώστες

Το windsurfing (ιστιοσανίδα) απαιτεί μεγάλη εξάσκηση. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο, για ένα αναβάτη, χωρίς εμπειρία, αλλά και για τους λουόμενους. Δεν κάνουμε windsurfing, ούτε παίζουμε, με ρυμουλκούμενα φουσκωτά, ή με ιπτάμενες σανίδες, αν δε γνωρίζουμε καλό μπάνιο.

Αν οδηγούμε μηχανοκίνητο πλοιάριο, τζετ σκι κ.λπ., φορούμε πάντοτε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας σωσίβιο. Δεν οδηγούμε, υπό την επήρεια, αλκοόλ. Δεν αναπτύσσουμε ταχύτητα, σε σημεία, που υπάρχουν λουόμενοι.

Η οδήγηση των τζετ σκι είναι δύσκολη. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, από παιδιά και νέους, κάτω των 18 ετών. Πρέπει να εκπαιδευτούμε, πριν οδηγήσουμε τζετ σκι.

Προσοχή στον ήλιο

Όλα τα θαλάσσια αθλήματα (καταδύσεις, κολύμπι με αναπνευστήρα, κανό, υποβρύχιο ψάρεμα και όλα όσα αναφέρονται παραπάνω) απαιτούν εξάσκηση και τήρηση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας. Ας ενημερωθούμε, για να χαρούμε το καλοκαίρι. Δεν καθόμαστε, με τις ώρες, στον ήλιο. Όσοι σκοπεύουμε να οδηγήσουμε, μετά την επίσκεψη στη θάλασσα, αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, γιατί υπάρχει περίπτωση να μας προκαλέσει ζαλάδες.