Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Έσπασε το προφυλακτικό: Τι πρέπει να ξέρω, για να προλάβω το “ατύχημα”
PLUS

Έσπασε το προφυλακτικό: Τι πρέπει να ξέρω, για να προλάβω το “ατύχημα”

Έσπασε το προφυλακτικό: Μία από τις χειρότερες στιγμές που μπορεί να σου συμβεί πάνω στο σεξ(αν όχι η χειρότερη, είναι να σπάσει το προφυλακτικό.

Έσπασε το προφυλακτικό: Σίγουρα εν έτει 2019 τα η κατασκευή των προφυλακτικών είναι αναπτυγμένη κι έτσι δεν σπάνε εύκολα, ωστόσο είναι μία πιθανότητα που μπορεί να συμβεί και πρέπει να όλοι να ξέρουμε πώς να την αντιμετωπίσουμε. Άλλωστε δεν είναι μόνο η πιθανή εγκυμοσύνη το πρόβλημα – ίσως είναι το μόνο που δεν είναι πρόβλημα – αλλά και τα δεκάδες ΣΜΝ που καραδοκούν και μπορεί να μεταδοθούν με πάσα ευκολία. Η Christine Brennan, γιατρός και αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικής για την υγεία στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα (LSU) στη Νέα Ορλεάνη, περιγράφει το σπάσιμο του προφυλακτικού χρησιμοποιώντας μια αντιστοιχία με ΤΑ αυτοκίνητα και το αποκαλεί «μικροατύχημα».

Αυτό σημαίνει ότι, αν και πιθανότατα δεν είναι σπουδαία υπόθεση, πρέπει να ασχολούμαστε προληπτικά με τις «πιθανές επιπλοκές που προκύπτουν από την ανταλλαγή υγρών». Αυτό σημαίνει ότι αν μπει κάποιος μέσα σου χωρίς να το περιμένεις -ακόμη και αν είναι για λίγο- θα πρέπει σίγουρα να πάρεις τις κατάλληλες προφυλάξεις, για να βεβαιωθείς ότι δεν θα κολλήσεις κάτι ή ότι δεν θα δημιουργήσεις οικογένεια χωρίς τη θέλησή σου.

Πόσο γρήγορα πρέπει να αντιδράσω, αν σπάσει ένα προφυλακτικό στη διάρκεια του σεξ;

«Η εγκυμοσύνη και ο ιός HIV πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα σε 72 ώρες», λέει η Brennan. Αυτό είναι το χρονικό περιθώριο στο οποίο μια γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει το Σχέδιο Β (το χάπι της επόμενης μέρας), για να αποτρέψει την εγκυμοσύνη, καθώς και το περιθώριο που κάποιος μπορεί να πάρει Προφυλάξεις μετά την Έκθεση (PEP) για την πρόληψη της λοίμωξης από τον HIV.

Παρόλο που οι γυναίκες που μένουν έγκυες έχουν την επιλογή της έκτρωσης αργότερα, αυτό είναι πιο δύσκολο σωματικά και συναισθηματικά από το Σχέδιο Β που μπορούν να ακολουθήσουν προτού αρχίσει η εγκυμοσύνη, προσθέτει. Η Brennan τονίζει πως όταν πρόκειται για τον ιό HIV και το σεξ χωρίς προστασία, η μετάδοση είναι πολύ πιθανή μετά από το παράθυρο των 72 ωρών, αν το άτομο με τον HIV δεν ακολουθεί ήδη κάποια θεραπεία (καθώς τα άτομα που παίρνουν αγωγή για την αντιμετώπιση του HIV έχουν λιγότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν).

Πώς θα καταλάβω ότι έσπασε το προφυλακτικό;

Αν είσαι άντρας και χρησιμοποιείς προφυλακτικά, τότε η περίπτωση να μην καταλάβεις πως έχει σπάσει είναι ελάχιστες. Αρχικά νιώθεις ή ακούς το «τσακ» και απευθείας η αίσθηση αλλάζει. Ωστόσο εάν δεν είσαι φαν του είδους (κακώς), τότε μετά το πέρας της πράξης, καλό είναι να ελέγχεις το προφυλακτικό, ειδικά εάν έχεις εκσπερματώσει μέσα. Εάν όλες οι εκκρίσεις παραμένουν μέσα στο προφυλακτικό, τότε είσαι οκ. Αν ξεχειλίζουν, τότε έχεις θέμα.

Ευτυχώς, οι προϋπάρχουσες «μικροεγκοπές στα προφυλακτικά» δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Ή τουλάχιστον, όλοι αυτοί οι φοβισμένοι δάσκαλοι που είναι υπέρμαχοι της αποχής υπερβάλλουν, όταν λένε ότι τα προφυλακτικά κατασκευάζονται με πολύ μικρές οπές, για να διαφεύγουν οι ιοί. Τα προφυλακτικά εξετάζονται ενδελεχώς προτού συσκευαστούν και όταν σπάσουν, συνήθως έχουν μεγάλα σχισίματα – το λατέξ έχει την τάση να διαλύεται, αλλά αυτό απαιτεί πολλή δύναμη για να γίνει.

Το σπασμένο προφυλακτικό είναι λιγότερο επικίνδυνο, αν το άτομο που το φοράει δεν έχει τελειώσει;

Όταν σπάει ένα προφυλακτικό, εννοείται ότι δεν είναι πάντα γεμάτο με σπέρμα και αυτό μπορεί να αλλάξει δραματικά τα επίπεδα επικινδυνότητας. «Για να προσβληθείς από τον HIV, πρέπει να εισέλθουν στον οργανισμό σου μεγάλες ποσότητες μολυσμένης έκκρισης», μου λέει η Brennan. «Αλλά με τον HPV, τη σύφιλη και τον έρπητα, τόσο ο δέκτης όσο και αυτός που εισέρχεται διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο και τα προφυλακτικά δεν παρέχουν πλήρη προστασία».

Παρεμπιπτόντως, αν δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικά, μη θεωρήσετε ότι η μέθοδος του «τραβήγματος» θα σας γλιτώσει από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή από τη μετάδοση του HIV, καθώς μπορεί να απαιτείται περισσότερος αυτοέλεγχος και εμπιστοσύνη από ό,τι μπορεί να επιτευχθεί στην έξαψη της στιγμής. Αρκεί να καθυστερήσεις ένα δευτερόλεπτο και οι καλές προθέσεις πάνε περίπατο. Επίσης, η σεξουαλική πράξη δεν σταματάει στην εκσπερμάτιση, λέει η Brennan. «Είναι πολύ σημαντικό [να θυμόμαστε] ότι η σεξουαλική πράξη δεν είναι μόνο διείσδυση και οργασμός. Ο έλεγχος μετά την πράξη είναι εξίσου σημαντικός». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το προφυλακτικό δεν θα σπάσει και ότι δεν πέφτει έξω το σπέρμα κατά την αφαίρεσή του.

Είτε φοράς προφυλακτικό είτε όχι, η καλή σεξουαλική υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας. Η Brennan δίνει μια συμβουλή που πρέπει πάντα να ακολουθούν οι γυναίκες και οι άνδρες: «Να ουρείτε μετά το σεξ, ώστε να καθαρίσει και να ανοίξει η ουρήθρα σας, πράγμα που θα βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος».

Ποια είναι η σωστή φύλαξη του προφυλακτικού, για να μειωθούν οι πιθανότητες να σκιστεί ή να σπάσει;

«Πρέπει να φυλάτε τα προφυλακτικά σε σημεία που είναι πιθανό να τα χρειαστείτε και να τα χρησιμοποιήσετε. Αν έχετε σεξουαλικές επαφές στο αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να τα έχετε εκεί», λέει ο Kenneth Almanza, συντονιστής προγράμματος της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Λουϊζιάνα, ο οποίος προσπαθεί να επιτύχει τη διάθεση του PrEP (προφύλαξη πριν από την έκθεση, ένα φάρμακο που μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη από τον HIV) σε όλη την πολιτεία. Ο Almanza ενημερώνει επίσης τους ασθενείς για τους κινδύνους του σεξ και τους διαφορετικούς τρόπους μείωσης της πιθανότητας εγκυμοσύνης και μετάδοσης νοσημάτων.

Ωστόσο, ο Almanza επισημαίνει επίσης ότι εάν τα προφυλακτικά εκτίθενται σε υπερβολική ζέστη ή κρύο, τότε είναι πιο πιθανό να φθαρούν και να σπάσουν. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα, μην κρατάτε παλιά προφυλακτικά στο πορτοφόλι σας και εάν ένα προφυλακτικό έχει λήξει, τότε πετάξτε το και πάρτε ένα καινούργιο.

Ένας άλλος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι το προφυλακτικό δεν θα σπάσει, είναι να χρησιμοποιείτε λιπαντικό και πάντα το σωστό είδος λιπαντικού. Γενικά, οι λιπαντικές ουσίες με βάση το νερό και τη σιλικόνη λειτουργούν με οποιοδήποτε προφυλακτικό, αλλά πάντα πρέπει να ελέγχετε την ετικέτα του προφυλακτικού, για να είστε σίγουροι.

Ο Almanza επισημαίνει ότι το λιπαντικό με βάση κάποιο έλαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με προφυλακτικά από λατέξ, καθώς τα αποδυναμώνει και τα κάνει επιρρεπή στο σπάσιμο. Ένα άλλο πλεονέκτημα του λιπαντικού είναι ότι αν ρίξετε μια-δυο σταγόνες μέσα στο προφυλακτικό, αυτό μπορεί να κάνει το άτομο που το φοράει να αισθάνεται μεγαλύτερη άνεση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις