Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καύσωνας – Αύγουστος 2019: Στους 41 το θερμόμετρο, συναγερμός και για φωτιές
ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας – Αύγουστος 2019: Στους 41 το θερμόμετρο, συναγερμός και για φωτιές

Καύσωνας - Αύγουστος 2019: Το θερμόμετρο θα «χτυπήσει» κόκκινο, ξεπερνώντας κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Καύσωνας – Αύγουστος 2019: Ιδιαίτερα ζεστός καιρός το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο -την πιο ζεστή ημέρα- η θερμοκρασία θα φθάσει και κατά τόπους θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά, στα βόρεια και στα δυτικά ηπειρωτικά.Με βάση την εκτίμηση της μέγιστης θερμοκρασίας της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι πιο «καυτές» πόλεις θα είναι το Αγρίνιο (το θερμόμετρο θα φθάσει τους 39 την Παρασκευή, θα ανέβει στους 41 βαθμούς το Σάββατο και θα πέσει ελαφρά στους 40 την Κυριακή), καθώς και η Λάρισα (έως 40 το Σάββατο και 37 βαθμοί την Κυριακή).

Η Αθήνα δεν θα έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία, ενώ στη Θεσσαλονίκη, αν και πιο βόρεια, το θερμόμετρο θα ανέβει περισσότερο (έως 38 το Σάββατο και 34 την Κυριακή). Πιο νότια, η Ρόδος θα έχει έως 37 βαθμούς το Σάββατο και 38 την Κυριακή, ενώ χαμηλότερες θα είναι οι αναμενόμενες μέγιστες θερμοκρασίες στο Ηράκλειο Κρήτης (31 το Σάββατο και 32 την Κυριακή).

Καιρός: Ο «χάρτης» των παραλιών

Πάντως, το μελτέμι που θα πνέει από τα βόρεια θα μειώσει το αίσθημα δυσφορίας που θα προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές του Αιγαίου, καθώς και σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και της Πελοποννήσου. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών καλεί το κοινό να συμβουλευτεί την εφαρμογή για τις συνθήκες κολύμβησης στις ελληνικής παραλίες.

Στον παρακάτω χάρτη εικονίζονται με πορτοκαλί χρώμα οι παραλίες όπου το Σάββατο θα επικρατούν μέτριες συνθήκες για κολύμβηση:

Καιρός: Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει οκτώ κλιματιζόμενες αίθουσες για τον καύσωνα

Ο δήμος Αθηναίων διαθέτει σήμερα Σάββατο 10 Αυγούστου, οκτώ κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των ευάλωτων ομάδων από τον ζεστό καιρό και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου λειτουργεί ο τηλεφωνικός αριθμός του δήμου Αθηναίων 1595 ως ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο καιρός μέσα από την εφαρμογή «EXTREMA»

Πληροφορίες για τα σημεία δροσιάς αλλά και χρηστικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών παρέχονται και από  την πρωτοποριακή εφαρμογή του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «EXTREMA».

Καιρός: Συναγερμός για πυρκαγιές λόγω καύσωνα

Σε κατάσταση συναγερμού κηρύχτηκε από την Γενική Γραμματεία πολιτικής Προστασίας, ο κρατικός μηχανισμός σε μεγάλο μέρος της χώρας, λόγω ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Η Κατάσταση Συναγερμού είναι το ανώτατο στάδιο κινδύνου, (κατηγορία 5) και προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

Ταυτόχρονα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) • Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε ειδικό έγγραφο σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται σε θέματα πυρκαγιών, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Επίσης, έχουν ενημερωθεί και οι Ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να διαθέσουν οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί από την ΓΓΠΠ.

Υπενθυμίζεται ότι στην κατάσταση συναγερμού, αλλά και στην κατηγορία κινδύνου 4, εκτός των άλλων, απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων και πεζών σε δασικές περιοχές, υπάρχουν μπλόκα της Αστυνομίας σε σημεία εισόδου στα δάση, ενώ θα υπάρχει διαρκής επιτήρηση από μεικτές περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ, του Π.Σ. και του Στρατού, από γης και αέρος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις