Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τροπολογίες Βρούτση: Θύελλα στη Βουλή, αποχώρησε η αντιπολίτευση
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΜΑΧΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Τροπολογίες Βρούτση: Θύελλα στη Βουλή, αποχώρησε η αντιπολίτευση

Τροπολογίες Βρούτση: Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο.

Τροπολογίες Βρούτση: Ένταση επικράτησε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο, μετά την κατάθεση δύο τροπολογιών από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε έντονα, κάνοντας λόγο για κατάθεση των τροπολογιών την τελευταία στιγμή και αρχικά ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 και συνέχεια ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση αποχώρησαν από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μία από τις τροπολογίες που προκάλεσε την ένταση στη Βουλή θεσπίζει ανώτατο όριο σε όλες τις συντάξεις που χορηγεί ο ΕΦΚΑ, ή επανυπολογίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ο κ. Βρούτσης είχε προαναγγείλει το πλαφόν, μετά την αποκάλυψη για τις «χρυσές» συντάξεις. Το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή, στις 4.608 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας. Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή προβλέπει ότι καταργείται η διάταξη για τις «αιτιολογημένες απολύσεις».

Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση

Πρώτο αποχώρησε από τη διαδικασία στη Βουλή το ΚΚΕ. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε το προεδρείο για τη διαδικασία και αποχώρησε από τη συζήτηση. «Ο υπουργός έχει δικαίωμα να αναπτύξει τις τροπολογίες, πρέπει να ακούσει η Βουλή», του απάντησε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, που προέδρευε της διαδικασίας. «Είναι ντροπή σας!», φώναζαν βουλευτές του ΚΚΕ που αποχώρησαν.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη η διαδικασία

Αμέσως μετά άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σηκώθηκαν από τα έδρανα της Βουλής. «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διαδικασία και αποχωρούμε από την αίθουσα», είπαν προς το προεδρείο ενώ κάποιοι φώναζαν «Είστε απαράδεκτος», «Προσβάλεις τη Βουλή πρόεδρε», απευθυνόμενοι στον κ. Αθανασίου.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν τρία προβληματικά σημεία στην τροπολογία αυτή:

1. Η κυβέρνηση καταργεί τον «βάσιμο λόγο απόλυσης», ήτοι την αιτιολόγηση της απόλυσης.

2. «Χαλαρώνει» η προστασία των εργαζομένων σε εργολαβικές επιχειρήσεις.

3. Το τρίτο σημείο αφορά στο γεγονός ότι στενεύουν οι προθεσμίες για προσφυγή στο Σώμα Επιθέωρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Αποχώρησε και το ΜέΡΑ25

Από τη διαδικασία αποχώρησε και το ΜέΡΑ25. «Η κατάθεση της τροπολογίας είναι κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό. Την τελευταία στιγμή γίνεται προσπάθεια να εισαχθούν αυτού του είδους οι τροπολογίες, χωρίς καμία συζήτηση. Είναι πλήγμα για το κοινοβούλιο. Τεράστιο ατόπημα κύριες υπουργέ», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθυνόμενος στον Γιάννη Βρούτση.

Έφυγε και το ΚΙΝΑΛ από τη διαδικασία στη Βουλή

Ενστάσεις εξέφρασε και το ΚΙΝΑΛ, για τον τρόπο κατάθεσης των τροπολογιών. «Η Βουλή βίωσε τέσσερα χρόνια την εκτροπή από τον κανονισμό και το είχε καταγγείλει σύσσωμη η αντιπολίτευση. Πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων. Ο κ. Βρούτσης να αποσύρει τις τροπολογίες. Δεν δικαιολογείται να φέρνει τροπολογία στις 16:45, μετά την τυπική λήξη της συνεδρίασης της Βουλής», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Μετά την τοποθέτηση του Γιάννη Βρούτση ο κ. Κεγκέρογλου ξαναπήρε τον λόγο, τόνισε μεταξύ άλλων «αυτά δεν τα έκανε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ» και στη συνέχεια αποχώρησαν και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ από τη διαδικασία στη Βουλή. Το ίδιο έπραξε και η Ελληνική Λύση αμέσως μετά. Το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ επέστρεψαν στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, για τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Βρούτσης: «Βιάστηκαν να αποχωρήσουν – Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει»

Από τη μεριά του ο Γιάννης Βρούτσης επιχειρηματολόγησε εκτενώς εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι τροπολογίες έχουν επείγοντα χαρακτήρα ενώ και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα25 ότι βιάστηκαν να αποχωρήσουν «ίσως προσχηματικά επειδή ήξεραν τι θα ακούσουν».

«Η Ελλάδα που θέλουμε την επόμενη μέρα δεν μπορεί να περιμένει», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Μιλώντας για την τροπολογία που αφορά τις υψηλές συντάξεις, επισήμανε ότι δίχως παρεμβάσεις υπήρχε ο κίνδυνος να πληρωθούν υπέρογκες συντάξεις.

Ενώ για τη δεύτερη τροπολογία που καταργεί τη διάταξη για τις «αιτιολογημένες απολύσεις» ο υπουργός επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι έχει επείγοντα χαρακτήρα καθώς η διάταξη προκαλεί «εξελίξεις που υπονομεύουν επιχειρήσεις και εργαζομένους» αλλά και δημιουργούν διχασμό και κάνοντας ελκυστική την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.

Τι περιλαμβάνει η επίμαχη τροπολογία

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η τροπολογία που εισήγαγε στο διυπουργικό νομοσχέδιο ο Γιάννης Βρούτσης αφορά στην κατάργηση των άρθρων 48 και 58 του Ν.4611/2019, δηλαδή στην κατάργηση του λεγόμενου «κόφτη» επί των προσλήψεων.

Κατά τις ίδιες πηγές, «με το άρθρο 48 του ν. 4611/2019, της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε προς ψήφιση τον Μάϊο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, πλέον υπάρχει μία μόνον επιλογή: η καταγγελία της σύμβασης να γίνεται μόνο για «βάσιμο λόγο», ενώ με το άρθρο 58 του ίδιου νόμου επιδεινώνεται ραγδαία μια βασική παθογένεια του ελληνικού συστήματος, που είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων».

Η νέα κυβέρνηση με την κατάργηση αυτών των άρθρων – με βασικό της μέλημα τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και την αποτελεσματική προστασία των υφιστάμενων – επιτυγχάνει τα εξής:

«I. Καταργεί τον «κόφτη» στις προσλήψεις που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ενδεικτικά, από το συνδυασμό των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και της εφαρμογής του άρθρου 48, τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις.

II. Βάζει τέλος στον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν εργασία και εκείνων που είναι άνεργοι, ή μόλις ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο (insiders/outsiders της αγοράς εργασίας).

III. Αποτρέπει τη μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, και σε υπεργολαβίες, και θα οδηγούσε τελικά σε σημαντική ενίσχυση της «μαύρης», αδήλωτης, εργασίας».

Επί της ουσίας, ωστόσο, καταργούνται από την έναρξη ισχύος τους και εφεξής, οι διατάξεις:

α) του νόμου 4554 του 2018 που προβλέπουν την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν. 4554/2018),

β) του νόμου 4611 του 2019 που θεσμοθετούν το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν. 4611/2019) και

γ) επίσης του νόμου 4611 του 2019 για την την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν. 4611/2019).

Τι προβλέπει η τροπολογία για το πλαφόν επί των συντάξεων

Εξάλλου, με δεύτερη τροπολογία, ρυθμίζονται ζητήματα αποφυγής καταβολής υψηλών συντάξεων, με πλαφόν 4.608 ευρώ στο συνολικό ακαθάριστο ποσό μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μίας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και τις 31/12/2016.

Βάσει της τροπολογίας, το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή, στις 4.608 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.

Τέλος, η τροπολογία επισημαίνει ότι το σχετικό ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016 (12/05/2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις