Συρία – πρόσφυγες: Ένας άλλος… Σύριος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρία – πρόσφυγες: Ένας άλλος… Σύριος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Συρία – πρόσφυγες: Μια ξεχωριστή περιπέτεια με αίσιο τέλος.

08.08.2019 | 10:02

Συρία – πρόσφυγες: Ο Ταμπούς (Tabush) έγινε γνωστός στην Ειδομένη, στον προσφυγικό καταυλισμό. Δύσκολο μέρος για να γίνεις γνωστός, θα πείτε. Ο Ταμπούς, όπως και εκατοντάδες άλλοι Σύριοι, είχε φθάσει εκεί από τη Δαμασκό. Είχε όμως μια ουσιώδη διαφορά από αυτούς. Είχε τέσσερα πόδια και μεγάλα πράσινα μάτια. Ο Ταμπούς είναι γάτος. Έγινε διάσημος από τις φωτογραφίες που ήταν στην αγκαλιά της 22χρονης (τότε) Εσρά. Η Εσρά μαζί με τους γονείς της προσπαθούσαν να φτάσουν στη Σουηδία, όπου ήδη ζούσε ο αδελφός της. Πήρε μαζί της και τον Ταμπούς στο μακρύ ταξίδι προς τη λύτρωση.

Δεν μπορούσαμε να τον αφήσουμε. Είναι μέλος της οικογένειάς μας. Πώς θα μπορούσαμε να τον αφήσουμε πίσω;», αναρωτιόταν τον Μάρτιο του 2016 η Εσρά. Τρία και πλέον χρόνια μετά το ταξίδι τελείωσε. Ο Ταμπούς ζει στην πόλη Άσκερσουντ (Askersund) της Σουηδίας. Είναι μια μικρή πόλη, με λιγοστές χιλιάδες κατοίκους,  και αυτός εκεί είναι σταρ. Κλέβει την παράσταση όταν αποφασίζει να αφήσει για λίγο τη θαλπωρή του σπιτιού του και να σουλατσάρει ανέμελος στους γύρω δρόμους.

Συρία – πρόσφυγες: Από τη φρίκη στην κανονική ζωή.

Τρία και πλέον χρόνια έχουν περάσει από τότε και η Εσρά πλέον έχει αποκτήσει τη δική της οικογένεια. «Ο Ταμπούς ζει στο Άσκερσουντ με τους γονείς μου κι εγώ τους επισκέπτομαι κάθε δύο εβδομάδες. Τρώει και κοιμάται στο σπίτι, αλλά το καλοκαίρι τού αρέσει να βγαίνει βόλτες και να παίζει με τις άλλες γάτες. Όλοι στη γειτονιά τον γνωρίζουν με το όνομά του και τον αγαπούν πολύ. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που αποφάσισα να μην τον πάρω μαζί μου στην Ουψάλα, όπου ζω εγώ. Σε μια μεγάλη πόλη (σ.σ. την τέταρτη μεγαλύτερη της Σουηδίας) δεν θα μπορεί να βγαίνει έξω και θα αισθάνεται μοναξιά», αναφέρει η Εσρά.

Στην Ειδομένη, αντίθετα, ο Ταμπούς, ήταν ένας μάλλον φοβισμένος γάτος. Το ταξίδι από τη Συρία ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Το πέρασε κυρίως κολλημένος στο μάρσιππο, με τον οποίο συνήθιζε να τον μεταφέρει η Εσρά. Ακόμα και όταν η πόρτα της μικρής σκηνής που είχε στήσει η οικογένεια πλάι στις ράγες του σιδηρόδρομου, στον άτυπο προσφυγικό καταυλισμό, ήταν ανοιχτή, ο Ταμπούς δεν έβγαινε ποτέ έξω. Το πολύβουο πλήθος τον τρόμαζε. Σήμερα τίποτα δεν θυμίζει εκείνο τον γάτο, που πλέον απολαμβάνει τη θαλπωρή ενός σπιτικού- αυτού που έχουν στήσει οι γονείς της νεαρής Σύριας.

 

Exit mobile version