Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΝΔ – κυβέρνηση: Πρόγραμμα σε βάθος χρόνου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ – κυβέρνηση: Πρόγραμμα σε βάθος χρόνου

ΝΔ – κυβέρνηση: Άμεσοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι.

ΝΔ – κυβέρνηση: Οι γνωρίζοντες καλά την οικονομία βλέπουν στα οικονομικά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη ένα κοινό τόπο. Δεν έχουν ως στόχο μόνο τις βραχυπρόθεσμες φοροελαφρύνσεις ή μόνο την μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών. Ο στόχος είναι μέσα σε ένα χρόνο από τώρα η ελληνική οικονομία να έχει καταγράψει πρόοδο. Τέτοια ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που έχει προαναγγείλει ο Ευρωπαίος τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι. Τα βήματα μέχρι την επίτευξη αυτού του στόχου είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα. Και μάλιστα έχουν και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Στην κυβέρνηση αναμένουν να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη μέσω των επόμενων κινήσεων του οικονομικού επιτελείου. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη βάση και στην σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης προς την χώρα μας. Από ποιους; Από από εταίρους, αγορές και επενδυτές. Κορμός αυτών των κινήσεων αποτελεί το φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό προβλέπει όλες τις μειώσεις από τον ΕΝΦΙΑ έως την ρύθμιση των 120 δόσεων και την μείωση των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

ΝΔ – κυβέρνηση: Οι επόμενες κινήσεις

Επόμενος άξονας οι εκδόσεις πολυετών ομολόγων μετά και την επιτυχία που προέκυψε από την έκδοση του επταετούς ομολόγου. Το τελευταίου είχε απόδοση 1,9% δηλαδή κάτω από το ψυχολογικό όριο του 2%. Οι χαμηλές τιμές των ομολόγων σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα ευνοήσουν την σταδιακή αναβάθμιση της χώρας μας από τους οίκους αξιολόγησης Fitch, Mooydys , Standard n Poors και άλλους. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας ενδέχεται να επανέλθει στο καθεστώς της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό θυμίζουμε είχε χαθεί από τους χειρισμούς του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτσι η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της ένα μέσο φθηνής ρευστότητας για τα ταμεία της.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις