Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός τώρα: Ο Εγκέλαδος “ταρακούνησε” τη Σάμο
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός τώρα: Ο Εγκέλαδος “ταρακούνησε” τη Σάμο

Σεισμός τώρα: Μια σεισμική δόνηση αναστάτωσε τους κατοίκους της Σάμου και άλλων περιοχών του Αιγαίου.

Σεισμός τώρα: Σεισμός ταρακούνησε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, Σάμο και Χίο. Ο σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:39 στη θαλάσσια περιοχή της βόρεια Σάμου, κοντά στα τουρκικά παράλια.

Συγκεκριμένα, ο σεισμός έγινε βορειανατολικά της Σάμου και είχε εστιακό βάθος 12 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και μέσα στην πόλη της Χίου. Αρχικά επικράτησε σύγχυση με το επίκεντρο του σεισμού, καθώς το γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το έδινε κοντά στην Άνδρο.

Σεισμός τώρα: Το τελευταίο χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν στην Καλαμάτα

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 6 Αυγούστου, στις 04:46, σε περιοχή της Μεσσηνίας, κοντά στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού EMSC, ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 400 μέτρα σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση του EMSC.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 10 χλμ. δυτικά της Καλαμάτας. Στο μεταξύ, η αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 3,8 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 9 χλμ., και επίκεντρο τα 21 χλμ. δυτικά – νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας.

Σεισμός τώρα: Οδηγίες και προφυλλάξεις

Ενημερωθείτε για το σεισμό, τη σεισμικότητα της περιοχής και τα μέτρα προστασίας. Συζητήστε με τα μέλη της οικογένειάς σας και επισήμανετε ποια είναι τα κατάλληλα σημεία προφύλαξής σας ανά χώρο, πώς κλείνει ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρικού ρεύματος, ποια είναι τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης,  ποιος είναι ο κοντινός ασφαλής χώρος που θα καταφύγετε και θα συναντηθείτε μετά από ένα σεισμό. Εφοδιαστείτε με μερικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακείο, φορητό ραδιόφωνο, φακό.

Μεριμνήστε ώστε να είναι ασφαλές το σπίτι σας. Επισήμανετε επικινδυνότητες και προσπαθήστε να τις μειώσετε. Τοποθετήστε σε χαμηλά ράφια τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα. Στηρίξτε κατάλληλα τα ογκώδη έπιπλα, τα φωτιστικά, τους ανεμιστήρες οροφής και άλλα. Μην κρεμάτε βαριά αντικείμενα στους τοίχους πάνω από τα κρεβάτια. Διορθώστε βλάβες που τυχόν υπάρχουν στο κτίριο π.χ. διαρροές, ρωγμές. Παράλληλα, λάβετε μέρος σε ασκήσεις ετοιμότητας.

Σεισμός τώρα: Τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια του σεισμού

Εάν είστε μέσα σε κτίριο

Μείνετε στο χώρο που βρίσκεστε και διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Σκύψτε, καλυφθείτε κάτω από ένα γερό έπιπλο(τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψτε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατεύστε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα)ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

Εάν είστε σε εξωτερικό χώρο

Απομακρυνθείτε μαπό τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν), και προφυλαχθείτε κατάλληλα. Παράλληλα, απομακρυνθείτε από την ακτή, καθώς ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα.

Μειώστε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σας, εάν οδηγείτε, και σταθμεύστε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια. Φροντίστε να μην εμποδίζετε την κυκλοφορία.
Τι πρέπει να κάνετε μετά το σεισμό: Εφαρμόστε το προσεισμικό σχέδιο σας

Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο, αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού, φορέστε κατάλληλα για την εποχή ρούχα και παπούτσια και πάρτε μαζί σας τα εφόδια έκτακτης ανάγκης που θεωρείτε απαραίτητα.

Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το τηλέφωνό σας ή το αυτοκίνητό σας. Οι γραμμές τηλεφωνίας πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία και οι οδικοί άξονες πρέπει να είναι ελεύθεροι.

Καταφύγετε στον προεπιλεγμένο ανοιχτό, κοντινό, ασφαλή χώρο, μακριά από τις προσόψεις των κτιρίων ή άλλα επικίνδυνα σημεία.

Περιμένετε μετασεισμούς. Οι μετασεισμοί που ακολουθούν έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να προξενήσουν επίσης βλάβες στα κτίρια.

Βοηθήστε συνανθρώπους σας που έχουν ανάγκη. Μην μετακινήσετε βαριά τραυματισμένους, παρά μόνο αν υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν περισσότερο. Ενημερώστε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις