Γεραπετρίτης: Ο υπουργός έβαλε στη θέση του τον Τσίπρα – “Κάποιος δουλεύει κύριε πρόεδρε!” (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Ο υπουργός έβαλε στη θέση του τον Τσίπρα – “Κάποιος δουλεύει κύριε πρόεδρε!” (vid)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Γεραπετρίτης: Μέσα σε λίγη ώρα, ο υπουργός Επικρατείας κατάφερε να αποδομήσει τον λόγο του πρώην πρωθυπουργού αλλά και το αφήγημα περί ισχυρού κοινοβουλευτικού άνδρα.

07.08.2019 | 11:32

Γεραπετρίτης: Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το επιτελικό κράτος είχε κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε για υποκρισία, αφού στο παρελθόν είχε έμμισθη θέση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Εγώ δεν έκρυψα ποτέ την επαγγελματική μου διαδρομή», ανέφερε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης στον πρώην πρωθυπουργό και συνέχισε «κατηγορείτε αυτούς που έχουν απασχοληθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα και έρχεστε λάβρος σε όσους είχαν σχέση εντολής με ιδιωτικά συμφέροντα, μέμφεστε έναν επαγγελματία γιατί ήταν υπέρ του Δημοσίου. Κάποιος όμως πρέπει να δουλεύει κύριε Πρόεδρε! Εάν ίσχυε η δυσανεξία σας με την επαγγελματική απασχόληση, τότε να αποδεχτούμε ότι εδώ μέσα θα έπρεπε να είναι μόνο όσοι προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα».

Η απάντηση του κ. Γεραπετρίτη, από τα υπουργικά έδρανα και επί προσωπικού είναι σπάνια. Απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα αποκαλώντας τον συνεχώς «κύριε πρόεδρε», όπως είναι ο τίτλος του, και παρατήρησε: «Θα ήταν χρησιμότερο κύριε πρόεδρε να μου αποδώσετε μομφή για ό,τι έχω την κοινοβουλευτική ευθύνη. Εγώ δεν έχω την κοινοβουλευτική ευθύνη για τη διάταξη σχετικά με την επιτροπή Ανταγωνισμού. Κατά τούτο εάν θέλετε να μου την αποδώσετε, θα παρακαλούσα να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή, σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική τάξη», ανέφερε αρχικά. Ωστόσο υπογράμμισε ότι σε μια επιτροπή όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι σημαντικό να υπάρχει αμεροληψία απόλυτη.

Γεραπετρίτης: Κάποιος δουλεύει κύριε πρόεδρε!

«Η απόλυτη αμεροληψία απαιτεί να μην υπάρχει κομματική θέση πριν, κατά και μετά τη θητεία, σε μια τέτοια Αρχή. Αν ταυτίζετε την ύπαρξη μιας επαγγελματικής σχέσης ή αν ταυτίζετε μια σχέση γνωριμίας, με το να είναι κάποιος σε θητεία στο προσωπικό γραφείο του πρωθυπουργού και την επαύριο να μετακινείται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχει ένα ζήτημα αναλογίας του μέτρου», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφορικά με την επαγγελματική σχέση του με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Εγώ δεν έκρυψα ποτέ την επαγγελματική μου διαδρομή και είναι γνωστή σε όλους. Αν θέλετε, μπορώ να σας δώσω και περισσότερα στοιχεία, διότι προφανώς θα έρθουν και άλλα νομοσχέδια. Θα ήθελα όμως να έχετε υπόψη σας μια νομική αντίφαση, την οποία θα ήθελα να προσέξετε: Από τη μια πλευρά κατηγορείτε εκείνους οι οποίοι έχουν απασχοληθεί σε αυτό που λέτε ιδιωτικά συμφέροντα και έρχεστε λάβρος στα μέλη της κυβερνήσεως, τα οποία, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους απασχόλησης είχαν μια σχέση εντολής με οποιονδήποτε ιδιώτη.

Σήμερα κύριε πρόεδρε, νομίζω, ξεπεράσατε τον εαυτό σας. Μέμφεστε έναν επαγγελματία επειδή ασχολήθηκε υπέρ του Δημοσίου! Αποφασίστε όμως! Κάποιος δουλεύει κύριε πρόεδρε!».

Γεραπετρίτης: Τι είπε για τις αμοιβές

Στη συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας, με μια αδιόρατη ειρωνεία, συμβούλευσε τον κ. Τσίπρα: «Αν η δυσανεξία αυτή με την προηγούμενη απασχόληση οποιουδήποτε κατέρχεται στον πολιτικό στίβο αφορά την απασχόληση του και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα, τότε να γίνει αποδεκτό με συνταγματική αναθεώρηση να είναι στη Βουλή μόνο εκείνοι που προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα».

Όσο για τις αμοιβές του ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι ασχολήθηκε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως εξωτερικός δικηγόρος, με υποθέσεις της Επιτροπής ενώπιον του ΣτΕ, που απαιτούν πολύ ειδική τεχνογνωσία και απαιτούν να υπάρχει πολύ συγκεκριμένη ειδίκευση στα ζητήματα του δημοσίου δικαίου και του δικαίου της ΕΕ.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι εγώ ανέλαβα της υποθέσεις αυτές πρωτίστως διότι ήθελα να υπηρετήσω την επιτροπή Ανταγωνισμού και θα ήθελα να αναφέρετε και τις αμοιβές. Αμοιβές που είναι για μια παράσταση στο ΣτΕ 1.200 και 1.500 ευρώ, εκ των οποίων φροντίσαμε, τα τελευταία χρόνια, το 80% να είναι φορολογία», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «και έχω και την τιμή και την υπερηφάνεια σήμερα, να λέω ότι υπηρέτησα με πολύ μεγάλη πίστη την Επιτροπή Ανταγωνισμού και δεν το μετανιώνω διότι από την παρουσία μου κερδήθηκε το 95% των υποθέσεων υπέρ του ελληνικού δημοσίου!».

Γεραπετρίτης: Σχεδόν απολογητική η απάντηση Τσίπρα

Ήταν τέτοιο το κοινοβουλευτικό πλήγμα στον κ. Τσίπρα που ο πρώην Πρωθυπουργός παίρνοντας μετά τον λόγο φάνηκε σαν να απολογείται. Απευθυνόμενος στον κ. Γεραπετρίτη είπε ότι δεν γνώριζε ότι δεν έχει συντάξει εκείνος την «επίμαχη φωτογραφική τροπολογία» όπως την οποκάλεσε, «η οποία κατατίθεται στο νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε».

«Καταρχάς σας τιμά, γιατί είναι μια επαίσχυντη και φωτογραφική τροπολογία και προσπαθήσατε να αποποιηθείτε της ευθύνης, κάποιος όμως την έφτιαξε και επειδή υπάρχει συλλογική ευθύνη στην κυβέρνηση, σας παίρνει και εσάς η μπάλα».

Πρόσθεσε ότι δεν άφησε καμία μομφή ούτε για την επαγγελματική σταδιοδρομία του ούτε για το γεγονός ότι ήταν βασικός σύμβουλος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επί προεδρίας Κυριτσάκη, ούτε για το ότι είχε απολαβές από αυτή την ιδιότητα του και πόσες. «Η μομφή αφορά την πολιτική κρίση της κυβέρνησης σας που έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Exit mobile version