Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Βασιλική Θάνου για παραίτηση: Ο μισθός, η κόντρα στη Βουλή και τα 100 ευρώ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βασιλική Θάνου για παραίτηση: Ο μισθός, η κόντρα στη Βουλή και τα 100 ευρώ

Βασιλική Θάνου για παραίτηση: Η Βασιλική Θάνου σχολιάζει όσα έχουν συμβεί τελευταία στη Βουλή και την αφορούν.

Βασιλική Θάνου για παραίτηση: Η Βασιλική Θάνου μίλησε το πρωί της Τετάρτης στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλοκαίρι μαζί” για το ζήτημα της παραίτησής της και σχολίασε τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή, κάνοντας βαριές δηλώσεις που αφορούν την ίδια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον μισθό της. “Αυτός ο νόμος, αυτή η διάταξη είναι παράνομη, ως εκ τούτου αν παραιτηθώ είναι σαν να συμπράττω στην παράνομη εφαρμογή μίας διάταξης, απάντησε η Βασιλική Θάνου όταν ερωτήθηκε σχετικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. “Αυτός είναι ο λόγος που δεν παραιτούμαι”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί “αποδεικνύει ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θέση αυτή από ορισμένους φορείς και από ορισμένα πρόσωπα και ορισμένες άλλες παρατάξεις”. Αυτό δικαιολογεί σε έναν βαθμό, συμπλήρωσε, “και την προσπάθεια αυτή της βίαιης αποπομπής της διοίκησης από τη θέση της”. Υπογράμμισε πως είναι αυταπόδεικτο ότι η διάταξη αυτή είναι “άκρως φωτογραφική”, καθώς αφορά αποκλειστικά και μόνο την Αρχή Ανταγωνισμού έναντι όλων των άλλων 22 ανεξάρτητων Αρχών. Οι Αρχές αυτές λειτουργούν στο ελληνικό κράτος, όπως είπε. Διερωτώμαι, η ανεξαρτησία και η αμεροληψία -σύμφωνα με την αιτιολογία της κυβέρνησης- αφορά μόνο την Αρχή Ανταγωνισμού, συνέχισε και πρόσθεσε ότι “με στοχοποιούν επειδή με συνδέουν με τον Αλέξη Τσίπρα”.

Βασιλική Θάνου: “Δεν ανήκα ποτέ σε κανένα κόμμα”

Παράλληλα, η Βασιλική Θάνου τόνισε πως «δεν υπήρξα ποτέ κομματικό πρόσωπο με την έννοια που θέλει να μου βάλει ταμπέλα η ΝΔ» και έκανε λόγο για «αυθαίρετο προσδιορισμό» που της έχει προσάψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είμαι υπερκομματικό πρόσωπο, δεν ανήκα ποτέ σε κανένα κόμμα», ξεκαθάρισε. Χαρακτήρισε, επίσης, «πολύ άκομψο» τον τρόπο που εκφράστηκαν κυβερνητικά στελέχη στην Επιτροπή της Βουλής και αναφερόμενη ειδικά στον Μάκη Βορίδη και τις κατηγόριες που της πρόσαψε ότι «γοητεύτηκε και πήγε αμισθί στο γραφείο του Πρωθυπουργού», τον κάλεσε να «σέβεται τις θεσμικές ιδιότητες που έχουν ορισμένοι», για να τονίσει ότι «δεν έχει αμφισβητήσει κανείς την συνεισφορά μου τα τελευταία 42 χρόνια».

«Προσπαθούν να ευτελίσουν το ότι πήγα αμισθί. Πήγα επειδή ήθελα να προσφέρω τις γνώσεις και τις εμπειρίες που είχα. Δεν με ενδιέφερε ποιος ήταν πρωθυπουργός, πήγα να συνεισφέρω στον αγώνα που έδινε ο πρωθυπουργός να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Πήγα αμισθί ακριβώς για να μην μπορούν μετά να μου προσάψουν αυτά για τα οποία να με κατηγορούν τώρα», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τα χρήματα και ο μισθός

Κληθείσα να σχολιάσει για τυχόν οφέλη από την τρέχουσα θέση της, σημείωσε πως παίρνει 100 ευρώ λιγότερα από ό,τι είναι η σύνταξή της, η οποία έχει ανασταλεί. Παράλληλα, σχετικά με δηλώσεις που είχε κάνει προ δεκαετίας, παραδέχθηκε ότι, «είχα πει το 2009 ότι ο δικαστικός δεν πρέπει να παίρνει θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή ή σε άλλη δικαστική θέση».

«Από τότε όλοι οι πρόεδροι Ανεξαρτήτων Αρχών είναι δικαστικοί κι αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι ο δικαστής έχει την εμπειρία, οπότε είπα κι εγώ γιατί να επιμένω στο αντίθετο;», σχολίασε για το γεγονός ότι άλλαξε στάση στο ζήτημα.

Οι δηλώσεις της Θάνου στην εκπομπή “Καλοκαίρι μαζί”

Σκληρή κόντρα στη Βουλή

Σκληρή κόντρα είχαν στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας γύρω από το θέμα της επικείμενης απομάκρυνσης της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτό προέκυψε, μετά το ασυμβίβαστο που νομοθέτησε η κυβέρνηση για τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις σε ανεξάρτητες αρχές και έχουν υπηρετήσει κοντά σε πρωθυπουργό ή υπουργούς.

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του έκανε λόγο για «μητσοτακοποίηση» της Ανεξάρτητης Αρχής και κατήγγειλε πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη ρύθμιση της κυβέρνησης. Παράλληλα, είπε πως «περιποιεί τιμή στον κάθε πρωθυπουργό να έχει έναν έγκριτο νομικό και ακόμα μεγαλύτερη, αν έχει διατελέσει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης». Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Θάνου είχε διατελέσει επικεφαλής στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

Σχετικά με το θέμα της επιτροπής ανταγωνισμού διάβασε παλαιότερη τοποθέτηση της κας Θάνου και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία. «Για 30 αργύρια αναλαμβάνει κομματικό διορισμό σε κρίσιμη ανεξάρτητη αρχή.

Όταν τοποθετήθηκε η κυρία Θάνου, είχαμε εκφράσει αντίρρηση και είχα στείλει και σχετική επιστολή στην αρμόδια επίτροπο», είπε και πρόσθεσε: «Να μάθετε κύριε Τσίπρα ότι αυτή η κυβέρνηση αυτά που έχει πει προεκλογικά κάνει, για συνέπεια να μας κατηγορείτε, όχι για ασυνέπεια».

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Ενστάσεις της επιστημονικής επιτροπής για την απομάκρυνση Θάνου

Προβληματισμός για την διάταξη του διυπουργικού νομοσχεδίου που αφορά την επιτροπή ανταγωνισμού, εκφράζει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλή.  Οι συντάκτες της έκθεσης, εγείρουν ζήτημα, για την συνταγματικότητα του επίμαχου άρθρου, αλλά και για ενδεχόμενη παραβίαση του ενωσιακού δικαίου.  Υπενθυμίζεται, πως η ρύθμιση έχει εισαχθεί από το υπουργείο επενδύσεων και θέτει επιπρόσθετα ασυμβίβαστα για την επιλογή των μελών της επιτροπής ανταγωνισμού.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο στοχεύει στην επιλογή, προσώπων χωρίς πολιτική επιρροή καθώς μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι απαγορεύεται να έχουν θητεύσει κατά το παρελθόν σε κομματικές ή υπουργικές θέσεις.  Στο ζήτημα που φέρεται να εγείρει προβληματισμό, είναι η αναδρομική ισχύς της διάταξης, καθώς προκαλεί, «το ξήλωμα» της σημερινής προέδρου της επιτροπής Βασιλικής Θάνου, η οποία στο παρελθόν ήταν νομική σύμβουλος τους Αλέξη Τσίπρα, της αντιπροέδρου που υπήρξε νομική σύμβουλος του Νίκου Παππά και δυο ακόμα μελών της διοίκησης που είναι και μέλη της πολιτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις