Μπολσονάρο – δηλώσεις: “Οι εγκληματίες θα πεθαίνουν σαν κατσαρίδες” – Αλλάζει τον Ποινικό Κώδικα

ΚΟΣΜΟΣ

Μπολσονάρο – δηλώσεις: “Οι εγκληματίες θα πεθαίνουν σαν κατσαρίδες” – Αλλάζει τον Ποινικό Κώδικα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μπολσονάρο - δηλώσεις: Να πέφτουν νεκροί στους δρόμους σαν τις κατσαρίδες είναι το όραμα του Ζαίρ Μπολσονάρο για τους εγκληματίες στη Βραζιλία.

06.08.2019 | 11:24

Μπολσονάρο – δηλώσεις: Αλλαγές στη νομοθεσία που θα παρέχουν νομική κάλυψη σε αστυνομικούς που χρησιμοποιούν φονική βία, και πολίτες που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους προωθεί ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρο, εκφράζοντας την ευχή οι εγκληματίες «να πεθαίνουν στους δρόμους σαν τις κατσαρίδες». Ο Μπολσονάρο έκανε την δήλωση στη διάρκεια συνέντευξης, που παραχώρησε τη Δευτέρα. Μετά την άρνηση τον περασμένο Ιούνιο της Γερουσίας να εγκρίνει τη χαλάρωση των περιορισμών για την οπλοφορία που προωθούσε ο πρόεδρος, ευχήθηκε αυτή τη φορά το Κογκρέσο να εγκρίνει το αμφιλεγόμενο σχέδιό του για επέκταση του λεγόμενου «excludente de ilicitude», ενός άρθρου του ποινικού κώδικα της χώρας που επιτρέπει υπό συγκεκριμένες συνθήκες ορισμένες – συνήθως παράνομες – πράξεις.

Ακτιβιστές φοβούνται, όπως σημειώνει ο Guardian, ότι τα μέτρα που προωθεί ο Μπολσονάρο θα προκαλέσουν αιματοκύλισμα στους δρόμους, αλλά εκείνος επιμένει ότι απλώς θα παράσχουν την αναγκαία νομική κάλυψη στους αστυνομικούς που χρησιμοποίησαν φονική βία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση των ποσοστών εγκληματικότητας.

Μπολσονάρο – δηλώσεις: Χειροκροτήματα αλλά και αντιδράσεις

«Αυτοί οι τύποι θα πεθάνουν στους δρόμους σαν τις κατσαρίδες κι έτσι πρέπει», είπε. Υποστήριξε δε ότι οι αστυνομικοί δίνουν μια άνιση μάχη με το έγκλημα και θα έπρεπε να επιβραβεύονται, που χρησιμοποιούν τα όπλα τους κι όχι να οδηγούνται στα δικαστήρια. Τόνισε δε ότι χρήζουν προστασίας και οι «ευυπόληπτοι πολίτες» όταν αναγκάζονται να καταφεύγουν σε φονική βία για να προστατέψουν τις ζωές και τις περιουσίες τους.

Τα σχόλια χειροκρότησαν οπαδοί του, αλλά προκάλεσαν κύμα οργής σε ακτιβιστές και την αντιπολίτευση, που επισημαίνουν ότι η διχαστική ρητορική του προέδρου της χώρας έχει ήδη προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων αστυνομικής βίας κυρίως κατά φτωχών, νεαρών μαύρων και φοβούνται ότι οι προωθούμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ανοίγει όλο και περισσότερα μέτωπα

Πρόσφατα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος προκάλεσε τις αντιδράσεις της LGBT κοινότητας όταν είπε ότι η χώρα δεν μπορεί να γίνει «ένας παράδεισος gay τουρισμού». «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον τόπο να γίνει γνωστός ως ένας παράδεισος γκέι τουρισμού. Η Βραζιλία δεν μπορεί να είναι μια χώρα του gay κόσμου, του gay τουρισμού. Έχουμε οικογένειες», είπε ο ακροδεξιός πρόεδρος σύμφωνα με το βραζιλιάνικο περιοδικό Exame.

Όπως γράφει ο βρετανικός Guardian ο  David Miranda, μέλος του κογκρέσου και ακτιβιστής έκανε λόγο για εθνική ντροπή. Ο Miranda τόνισε ότι τα σχόλια του προέδρου θέτουν σε κίνδυνο την LGBT κοινότητα της Βραζιλίας  στοχοποιώντας τους, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τη σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών. «Πρόκειται για καταστροφική δήλωση και σε ό,τι έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και αναφορικά με τη διεθνή εικόνα της χώρας», τόνισε ο Renan Quinalha, δικηγόρος από το Σάο Πάολο και LGBT ακτιβιστής .

Πρόσθεσε ότι οι αναφορές Μπολσονάρο «δίνουν το πράσινο φως στα ήδη ανησυχητικά επίπεδα βίας κατά μελών της LGBT κοινότητας». Ο Μπολσονάρο, πρώην αξιωματικός του στρατού, είναι γνωστός για τις θέσεις του, τις οποίες εκφράζει ανοιχτά και δηλώνει περήφανος γι’ αυτές. «Ναι είμαι ομοφοβικός και πολύ περήφανος γι’ αυτό» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το 2013 είχε δηλώσει ότι «ομοφυλόφιλοι φονταμεταλιστές κάνουν πλύση εγκεφάλου σε ετεροφυλόφιλα παιδιά προκειμένου να τους κάνουν gay για να τους ικανοποιούν σεξουαλικά στο μέλλον…

Exit mobile version