Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός Καλαμάτα: Ο Εγκέλαδος “χτύπησε” ξανά
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Καλαμάτα: Ο Εγκέλαδος “χτύπησε” ξανά

Σεισμός Καλαμάτα: Τα ξημερώματα της Τρίτης μία σεισμική δόνηση που πλησίαζε τα 4 Ρίχτερ αναστάτωσε την πόλη της Καλαμάτας.

Σεισμός Καλαμάτα: Σεισμική δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 6 Αυγούστου, στις 04:46, σε περιοχή της Μεσσηνίας, κοντά στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού EMSC, ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 400 μέτρα σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση του EMSC.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 10 χλμ. δυτικά της Καλαμάτας. Στο μεταξύ, η αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 3,8 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 9 χλμ., και επίκεντρο τα 21 χλμ. δυτικά – νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας.

Σεισμός Καλαμάτα: “Ξύπνησαν” οι μνήμες του φονικού σεισμού του 1986

Ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, αν και δεν ήταν πολύ ισχυρός, έφερε στη μνήμη των κατοίκων της πόλης στιγμές εφιαλτικές… Οι παλαιότεροι είχαν ζήσει πριν από 33 χρόνια και για την ακρίβεια, το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου 1986 το πιο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου που αποτελεί αναμφισβήτητα «σταθμό» για τη σύγχρονη ιστορία της πόλης της Καλαμάτας.

Σεισμός Καλαμάτα: 22 νεκροί

Ο σεισμός μεγέθους 6,2 Ρίχτερ ήταν φονικός, καθώς 22 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους, ενώ πάνω από 300 ήταν οι τραυματίες. Οι ζημιές ήταν επίσης πολλές, σε σπίτια και δημόσια κτήρια, καθώς και στα περισσότερα σχολεία. Χαρακτηριστικά, το 70% των κτηρίων της Καλαμάτας κρίθηκε ακατάλληλο… Δύο ημέρες αργότερα, τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου άλλα 5,6 Ρίχτερ κούνησαν τον τόπο, αποτελειώνοντας ό,τι είχε αφήσει όρθιο ο πρώτος σεισμός.

Σεισμός Καλαμάτα 1986 από την εκπομπή “Μηχανή του χρόνου”

Σεισμός: Ξεκίνησε η κατεδάφιση επικίνδυνων κτιρίων στην Αθήνα

Τη Δευτέρα ξεκίνησε η διαδικασία κατεδάφισης κτιρίων που θεωρήθηκαν επικίνδυνα στην Αθήνα, μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ, στις 19 Ιουλίου. Η αρχή έγινε με ένα σπίτι, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μυλοποτάμου και Στρατηγού Δαβάκη, στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω σπίτι έχει χτιστεί πριν από το 1955, ενώ ο ιδιοκτήτης του το έχει παραχωρήσει στον Δήμο Αθηναίων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ1, το συγκεκριμένο σπίτι είναι ένα από τα πρώτα 13 κτίρια που έχουν μπει στη λίστα των επικίνδυνων προς κατεδάφιση και αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον δήμο.

Κατεδάφιση κτιρίου στην Αθήνα μετά τον σεισμό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις