Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Βιολογικά τρόφιμα: Καταρρίπτοντας ένα μύθο
PLUS

Βιολογικά τρόφιμα: Καταρρίπτοντας ένα μύθο

Βιολογικά τρόφιμα: Νέα έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε.

Βιολογικά τρόφιμα: Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά αναφερόμαστε στα λεγόμενα «βιολογικά προϊόντα». Κάποτε μπορούσε κανείς να τα προμηθευτεί μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα. Τώρα μπορεί να τα αγοράσει σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή σε οπωροπωλεία. Η λέξη βιολογικά αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες καλλιεργούν και επεξεργάζονται τα διάφορα προϊόντα. Τα βιολογικά προϊόντα, τόσο φυτικής όσο και ζωικής παραγωγής, παράγονται σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αυτές ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφορούν στην παραγωγή, στη μεταποίηση και στην εμπορία τους. Εγκεκριμένοι οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων φροντίζουν για την τήρηση των προδιαγραφών αυτών.

Νέα έρευνα, ωστόσο, έρχεται να ανατρέψει τις μέχρι τώρα αντιλήψεις μας. Αυτή αναφέρει πως τα βιολογικά προϊόντα στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο «πράσινα». Στην ουσία θεωρεί μυθεύματα τις πληροφορίες για τα βιολογικά τρόφιμα, που είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες δεκαετίες. Η έκρηξη της ζήτησης προσέλκυσε την προσοχή επιστημόνων, οι οποίοι ερεύνησαν ενδελεχώς το θέμα.

Βιολογικά τρόφιμα: Η έρευνα

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature, διαπίστωσε ότι οι συμβατικές καλλιέργειες υψηλής απόδοσης είναι στην πραγματικότητα καλύτερες για το περιβάλλον από τις βιολογικές. Αυτό γιατί είναι δραστικά πιο αποδοτικές, καθώς δίνουν 20% περισσότερη καλλιέργεια. Σε αντίθεση με τις αντιλήψεις πολλών, η εντατικότερη γεωργία που χρησιμοποιεί λιγότερη γη είναι καλύτερη για το περιβάλλον. Κυρίως, επειδή μπορεί να παράγει λιγότερους ρύπους, να έχει λιγότερη απώλεια εδάφους και να χρησιμοποιεί λιγότερο νερό.

Επιστήμονες έχουν καταρρίψει, επίσης, κάποιους μύθους για τα βιολογικά τρόφιμα. Όπως το ότι είναι πιο υγιεινά από αυτά που καλλιεργούνται με συμβατικές μεθόδους. Δύο σημαντικές μελέτες, από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και από ομάδα ακαδημαϊκών της Οξφόρδης, έδειξαν ότι τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι πιο θρεπτικά και ότι δεν έχουν καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των καταναλωτών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις