Αθήνα

°C

Τρίτη

03

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Γροιλανδία: Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή
PLUS

Γροιλανδία: Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή

Γροιλανδία: Λιώνουν με τρομακτική ταχύτητα οι πάγοι.

Γροιλανδία: Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μοιάζει απίστευτο. Μέσα σε μόλις μία ημέρα έλιωσαν 11 δισ. τόνοι πάγου. Μιλάμε για ποσότητα ίση με 4,4 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων! Η αποφράδα ημέρα ήταν η περασμένη Πέμπτη 1 Αυγούστου. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το λιώσιμο των πάγων θα είναι το μεγαλύτερο από το 1950! Αυτό γιατί ο καύσωνας που πλήττει την Ευρώπη έφτασε και στη Γροιλανδία.

Φυσικά δεν είναι πρωτοφανές οι πάγοι στη Γροιλανδία να λιώνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συνήθως όμως, το λιώσιμο των πάγων ξεκινά στο τέλος του Μαΐου. Φέτος, ξεκίνησε νωρίτερα στις αρχές Μαΐου. Οι πάγοι λιώνουν επίμονα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, κατά τους οποίους έχουν καταγραφεί ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Αυτά δήλωσε στο CNN η Ρουθ Μόταμ, περιβαλλοντολόγος στο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας. Οι εικόνες από το ντοκιμαντέρ Into the ice του Caspar Haarloev είναι χαρακτηριστικές (και σοκαριστικές) για την κατάσταση στη Γροιλανδία.

Γροιλανδία: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Μόνο τον Ιούλιο, στην περιοχή χάθηκαν  197 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου. Ο μέσος όρος που περίμεναν οι επιστήμονες ήταν 60 με 70 δισεκατομμύρια τόνοι. Οι επιστήμονες κατέγραψαν θερμοκρασίες 2,7 βαθμών Κελσίου στα 3.000 μέτρα πάνω από τη θάλασσα την Πέμπτη. Αν η μέτρηση επιβεβαιωθεί, θα είναι νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Και αυτό ενώ σύμφωνα με τους ίδιους, παγκοσμίως, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός μήνας στην Ιστορία! Το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία, μόνο φέτος, έχει προκαλέσει άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά μισό χιλιοστό. Σημειώνεται πως εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, φέτος η Αρκτική βιώνει πρωτοφανείς πυρκαγιές, τις οποίες οι επιστήμονες αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή! Από την αρχή του Ιουνίου έχουν καταγραφεί περισσότερες 100 φωτιές στον Αρκτικό κύκλο.

Φωτογραφία Reuters

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις