Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / El Paso: Με θανατική ποινή κινδυνεύει ο δράστης – Κατηγορούν τον Τραμπ για τις επιθέσεις
ΚΟΣΜΟΣ

El Paso: Με θανατική ποινή κινδυνεύει ο δράστης – Κατηγορούν τον Τραμπ για τις επιθέσεις

El Paso: Ο Ντόναλντ Τραμπ και η νομοθεσία περί οπλοκατοχής έχει βρεθεί πάλι στην πρώτη γραμμή συζήτησης στις ΗΠΑ, μετά το διπλό μακελειό σε Ελ Πάσο και Ντέιτον.

El Paso: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον μακελάρη του Ελ Πάσο από την Πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ. Ο Πάτρικ Κρούσιους, εισέβαλε σε κατάστημα των Wallmart και δολοφόνησε 20 ανθρώπους, τραυματίζοντας αρκετούς ακόμη, σε ένα έγκλημα μίσους κατά των ισπανόφωνων, όπως ανέφερε νωρίτερα στο μανιφέστο του. Εκπρόσωπος της αστυνομίας, ανέφερε πως απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον δράστη και αφορούν ανθρωποκτονίες κατά συρροή και από πρόθεση με επιβαρυντικές περιστάσεις, όπως δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκόμεζ, που επιβεβαίωσε πως ο 21χρονος είναι αντιμέτωπος με την θανατική ποινή. Αυτό είχε ζητήσει και ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, Χάιμε Εσπάρσα. Ο νεαρός δήλωνε μίσος κατά των ισπανόφωνων και ανάμεσα στα 20 θύματά του, ήταν και έξι Μεξικανοί. Πήγε αποφασισμένος για το έγκλημα στο εμπορικό κέντρο και στη συνέχεια παραδόθηκε στην αστυνομία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η νομοθεσία περί οπλοκατοχής έχει βρεθεί πάλι στην πρώτη γραμμή συζήτησης στις ΗΠΑ, μετά το διπλό μακελειό σε Ελ Πάσο και Ντέιτον. Τα Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται εκτεταμένα στο θέμα της οπλοκατοχής, ενώ την ίδια ώρα, στελέχη των Δημοκρατικών αναφέρουν πως ο Τραμπ φέρει τεράστια ευθύνη για τις μαζικές δολοφονίες που έχουν γίνει με ρατσιστικό κίνητρο, στα χρόνια της προεδρίας του. Αρκετοί Δημοκρατικοί ζήτησαν δημόσια για άλλη μια φορά, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής, καθώς τονίζουν ότι επανεμφανίζεται ο «λευκός εθνικισμός» στις ΗΠΑ, εξαιτίας της πολιτικής Τραμπ, όσον αφορά στο μεταναστευτικό.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι υπεύθυνος γι’ αυτό. Και είναι υπεύθυνος διότι ανακινεί τον φόβο και το μίσος και τη μισαλλοδοξία», τόνισε ο γερουσιαστής Κάρι Μπούκερ, στο CNN. Την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας της αμερικανικής προεδρίας, Μικ Μαλβέινι, προσπάθησε να βγάλει από την συζήτηση τις πολιτικές ευθύνες. «Δεν υπάρχει κανένα όφελος στην προσπάθεια να μετατραπεί αυτό σε πολιτικό ζήτημα, είναι κοινωνικό ζήτημα και με αυτό τον τρόπο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

El Paso: Νομικά θέλει να κινηθεί το Μεξικό

Εν τω μεταξύ, στο μακελειό στο Ελ Πάσο, όπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στα 20 θύματα είναι και έξι Μεξικανοί. Αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση της κυβέρνησης του Μεξικού, που σκέφτεται να κινήσει νομικές διαδικασίες και να ζητήσει την έκδοση του μακελάρη, Πάτρικ Κούσιους, ώστε να δικαστεί στη χώρα τους. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Μαρσέλο Εμπράρδ, θεωρούν πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και θα κινηθούν νομικά ζητώντας να δικαστεί στη χώρα τους ο Κούσιους.

El Paso: Ο «λευκός εθνικιστής» Τραμπ

Στο CNN βγήκε και ένα πρώην μέλος του Κογκρέσου, ο Μπέτο Ο’Ρουρκ, ο οποίος, μαζί με αρκετούς άλλους, χαρακτήρισε τον Τραμπ ως έναν «λευκό εθνικιστή». Ερωτώμενος για το αν πιστεύει πως ισχύει αυτός ο χαρακτηρισμός, ο Ο’ Ρουρκ απάντησε: «ναι, το πιστεύω. Είναι ανοιχτά και δηλωμένα ρατσιστής και ενθαρρύνει κι άλλο ρατσισμό σε αυτή τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά, με τον γερουσιαστή, Μπέρνι Σάντερς, να συμφωνεί μαζί του.

«Δεν μου δίνει καμία ικανοποίηση που το λέω αυτό, αλλά νομίζω πως όλα τα στοιχεία κατατείνουν στο ότι έχουμε έναν Πρόεδρο που είναι ρατσιστής, ξενόφοβος, που προσελκύει και προσπαθεί να προσελκύσει, τους οπαδούς του λευκού εθνικισμού», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο Τραμπ «δεν θέλει να σκοτώνει κανείς αθώους ανθρώπους». Αυτά την ώρα που στην χώρα ο κόσμος προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ με την διπλή τρομοκρατική ενέργεια σε Ελ Πάσο και Ντέιον. Στο Ελ Πάσο ο Κούσιους σκότωσε 20 ανθρώπους και μετά παραδόθηκε, ενώ στο Ντέιτον του Οχάιο, σκοτώθηκαν 9 άτομα, μεταξύ των οποίων και η αδερφή του δράστη.

El Paso: Η λέξη «εισβολή» που χρησιμοποιεί ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να σχολιάσει τις επιθέσεις που δέχεται για τα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά πολλοί ισχυρίζονται πως δίκαια κατηγορείται για ρατσιστική συμπεριφορά. Και μία λέξη που χρησιμοποιεί τακτικά για τους μετανάστες, έρχεται να χρησιμοποιηθεί εναντίον του. Είναι η λέξη «εισβολή» που την χρησιμοποιεί για την είσοδο παράνομων μεταναστών στη χώρα.

Ο Πιτ Μπούτιτζετζ, δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, στην Ιντιάνα, είπε στο Fox News: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο λευκός εθνικισμός αντιμετωπίζεται με ευμένεια από τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησής μας». Ένας πρώην δήμαρχος με Μεξικάνικες ρίζες, ο Χουλιάν Κάστρο, που ήταν δήμαρχος του Σαν Αντόνιο, σχολίασε στο ABC: «Έχει περιγράψει τους μετανάστες ως εισβολείς. Έδωσε την άδεια αυτό το τοξικό χαρμάνι λευκού εθνικισμού να κακοφορμίζει ολοένα και περισσότερο σε αυτή τη χώρα, και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα», είπε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις