Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / “Μαϊμού” τεχνικοί: Συλλήψεις για απάτες εις βάρος των ηλικιωμένων – Το κόλπο με τη “φωτιά”
ΕΛΛΑΔΑ

“Μαϊμού” τεχνικοί: Συλλήψεις για απάτες εις βάρος των ηλικιωμένων – Το κόλπο με τη “φωτιά”

"Μαϊμού" τεχνικοί: Οι συλληφθέντες προσποιούμενοι είτε τους υπαλλήλους της Δ.Ε.Η., είτε τους διεκπεραιωτές οικονομικών εκκρεμοτήτων οικείων προσώπων των παθόντων, διέπρατταν συστηματικά απάτες σε βάρος ηλικιωμένων.

“Μαϊμού” τεχνικοί: Οι μεν, δεν αφήνουν με τίποτε… κάτω τα κατσαβίδια, οι δε, δεν μαθαίνουν από τα παθήματα των άλλων, δείχνοντας υπερβολική αφέλεια στον οποιονδήποτε συναντήσουν στο δρόμο. Ο λόγος, για μία ακόμη φορά, για τη δράση απατεώνων, οι οποίοι γνωρίζουν ότι τα οικονομικά προβλήματα πολλών πολιτών είναι… φωτιά!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Έτσι, καταφέρνουν να συνδυάζουν και τα δύο, και τα οικονομικά και τη… φωτιά! Εμφανίζονται είτε ως τεχνικοί της ΔΕΗ είτε ως πρόσωπα, γνωστά οικείων ατόμων των ηλικιωμένων-θυμάτων και ανάλογα την ιδιότητα που επικαλούνται κάθε φορά, αρπάζουν και το ύψος του ποσού. Όσο για τους ηλικιωμένους- θύματα, που διαμένουν από τη Ραφήνα και τη Φιλοθέη μέχρι την Ανάβυσσο, έχασαν γύρω στις 60.000 ευρώ, από τη δράση διδύμου επιτηδείων οι οποίοι συνελήφθησαν εν τέλει από την Αστυνομία. Συνελήφθησαν, λοιπόν, στην Αρτέμιδα, πριν προχωρήσουν σε μία ακόμη απάτη,  από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ραφήνας, οι δύο ημεδαποί, ηλικίας 41 και 35 ετών, για απάτες κατ’ εξακολούθηση.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ύστερα από έρευνα που διενήργησε η Ασφάλεια Ραφήνας, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες κατά το τελευταίο 8μηνο, προσποιούμενοι είτε τους υπαλλήλους της Δ.Ε.Η., είτε τους διεκπεραιωτές οικονομικών εκκρεμοτήτων οικείων προσώπων των παθόντων, διέπρατταν συστηματικά απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, τους οποίους προσέγγιζαν στο δρόμο και από τους οποίους αποσπούσαν χρηματικά ποσά και κοσμήματα.

Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζει η Αστυνομία, εκτιμάται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο ξεπερνά τις -60.000- ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί επτά  περιπτώσεις απάτης, στις περιοχές της Ραφήνας, Χαλανδρίου, Φιλοθέης, Αμπελοκήπων και Αναβύσσου, ενώ το σύνολο των παθόντων αναγνώρισε ανεπιφύλακτα τους δράστες.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των -645- ευρώ, κοσμήματα, -3- κινητά τηλέφωνα, καθώς και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

‘Κίνδυνος πυρκαγιάς’ – Τι έγραφε η Alphafreepress

Πολύ πρόσφατα η Alphafreepress, σε εκτενές ρεπορτάζ έκανε λόγο “για ένα κόλπο παλιό όσο και η ουσία της απάτης σε βάρος ανύποπτων ηλικιωμένων, όπου οι επιτήδειοι, ανά την Ελλάδα, εμφανίζονται στα σπίτια τους δήθεν σαν τεχνικοί της ΔΕΗ”.

“Αφού κάνουν την πρώτη… αυτοψία στους ηλεκτρικούς πίνακες, στους μετρητές των κιλοβατωρών και στις συνδέσεις, αποφαίνονται με ύφος… καρδιναλίων:

Βγάλτε τα χρήματα έξω

“Κίνδυνος πυρκαγιάς! Υπάρχει ενδεχόμενο να καούν τα πάντα. Πάρτε τα μετρητά και τα κοσμήματα που είναι… καλοί αγωγοί του ρεύματος και βγάλτε τα έξω”. Οι ανύποπτοι, μπροστά στον κίνδυνο να δουν την περιουσία τους και τις οικονομίες τους παρανάλωμα του πυρός, σπεύδουν να εκτελέσουν αυθωρεί την οδηγία-εντολή των τεχνικών της… ΔΕΗ!

Εκείνοι, στην πρώτη ευκαιρία, ενώ κάποιος συνεργός τους απασχολεί τους ιδιοκτήτες, αρπάζουν τα υπάρχοντα και εξαφανίζονται όλοι μαζί, ανάβοντας άλλες…. φωτιές στους εμβρόντητους και απελπισμένους ηλικιωμένους.

Το υλοποίησε ένας μόνο

Όλο αυτό το… σενάριο, υλοποίησε αυτή φορά ένας μόνο απατεώνας, ο οποίος εμφανίστηκε σε ηλικιωμένη, σε ένα χωριό έξω από τη Λαμία, το γνωστό Κωσταλέξι. Ήταν καλοντυμένος, είπε το θύμα στους αστυνομικούς, φορούσε καπελάκι που έκρυβε σχεδόν τα χαρακτηριστικά του και πλησίασε τη γυναίκα την οποία βρήκε να περπατά στο δρόμο.

Πήγε να… κάνει εργασίες

Με το λέγε-λέγε, την έπεισε πως έπρεπε “να κάνει εργασίες” στο σπίτι της,  καθώς υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς “όπως του είπαν από την υπηρεσία” και έπρεπε να βγάλει μετρητά και χρυσαφικά στην αυλή.

Της είπε να βάλει όλα τα χρήματά της σε ένα σεντόνι για να μη τα χάσει από την “πυρκαγιά”. Η ηλικιωμένη γυναίκα, πανικοβλημένη, υπάκουσε και βγήκε με το… χρυσό σεντόνι στην αυλή. Περιείχε, όπως κατέθεσε η ίδια, 110.000 ευρώ (!).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις