Σιβηρία – φωτιά: Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης

ΚΟΣΜΟΣ

Σιβηρία – φωτιά: Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Σιβηρία – φωτιά: Επιχειρούν πάνω από 10.000 πυροσβέστες.

03.08.2019 | 15:31

Σιβηρία – φωτιά: Πάνω από 10.000 άνθρωποι επιχειρούν για την  κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στη ρωσική Άπω Ανατολή και στη Σιβηρία. Το τελευταίο 24ωρο πάνω από 993 τόνοι νερού έχουν χρησιμοποιηθεί. Τα δε διαφόρων τύπων μηχανήματα χρησιμοποιούνται ξεπερνούν τις 3.000. Σε αυτά δεν υπολογίζονται τα 70 αεροσκάφη που επιχειρούν. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία. Οι φωτιές καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. H συνδρομή του ρωσικού στρατού στην κατάσβεση των πυρκαγιών αποδείχθηκε πολύ σημαντική.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα στρατιωτικά πυροσβεστικά αεροσκάφη εξάλειψαν τις εστίες στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ και του Ιρκούτσκ. Μιλάμε για μια έκταση 900.000 στρεμμάτων. Ωστόσο, πρόκειται για έκταση “σταγόνα στον ωκεανό”, αν σκεφτεί κανείς ότι οι φωτιές μαίνονται σε 28 εκατομμύρια στρέμματα. Από την πλευρά του το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ότι η επέκταση των δασικών πυρκαγιών περιορίστηκε κατά πέντε φορές.

Σιβηρία – φωτιά: Ο στρατός και η επιστήμη στη μάχη της πυρόσβεσης

Τα στρατιωτικά πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποιούν καθημερινά τουλάχιστον 20 πτήσεις σε δυάδες. Η εντολή συμμετοχής τους στην κατάσβεση είχε δοθεί στις 31 Ιουλίου από τον  Ρώσο πρόεδρο. Αν και οι φλόγες δεν απειλούν άμεσα τις πόλεις, αυτές έχουν καλυφθεί από πυκνό καπνό. Σύμφωνα με αξιωματούχους περίπου 800 κοινότητες έχουν «πνιγε» σε μαύρο σύννεφο καπνού.

Στην επιστημονική κοινότητα η ανησυχία είναι μεγάλη για τις επιπτώσεις της πύρινης λαίλαπας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι για την πλήρη αποκατάσταση των δασών στο βόρειο τμήμα της Ανατολικής Σιβηρίας θα χρειασθούν τουλάχιστον 100 χρόνια. Άλλοι εκτιμούν ότι οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να έχουν σημαντικές οικολογικές και κλιματολογικές συνέπειες. Καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες, απελευθερώνονται αέρια που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τις επιπτώσεις να μοιάζουν εφιαλτικές.

Exit mobile version